TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

A European Best Destinations által szervezett közönségszavazásokon már több mint 1,3 millió ember szavazott, és választotta meg a kontinens legjobb karácsonyi vásárait is. A 2017-ben top 10-es Adventi Ünnep a Bazilikánál jövőre is marad Európa élmezőnyében: a nyitás előtt jelentették be, hogy a Szent István téri rendezvény bekerült a 2018-as megmérettetés 20-as shortlistjére.

Hétszáz évvel ezelőtt indult útjára a karácsonyi vásárok hagyománya, Bécsből. Ezt a több száz évnyi „lemaradást” mindössze néhány év alatt ledolgozta az Adventi Ünnep a Bazilikánál elnevezésű vásár, amelyet kezdetektől a legjobbak között említenek. Az illusztris névsorba Bécs, Strasbourg, Zágráb mellett nem véletlenül került be a hagyományőrző, ám egyben modern ünnep, amely november 24-étől, idén hetedik alkalommal várja a látogatókat Budapesten.

 

 

2016. rekordév volt hazánkban, mind a belföldi, mind a külföldről érkező vendégek, vendégéjszakák számában. Ebből is kitűnik a decemberi szálláshely-kihasználtsági adat, amely 2015-höz képest 5 százalékkal, 2013-hoz képest pedig 10 százalékkal nőtt országosan. Tavaly a tél első hónapjában 1,75 millió vendégéjszakát regisztráltak a Központi Statisztikai Hivatal elemzői, ami 14,5 százalékos bővülés. Ehhez bizonyosan hozzájárulnak a karácsonyi vásárok, ugyanis az Adventi Ünnep a Bazilikánál látogatószáma már harmadik éve félmillió felett van (az érdeklődők egyharmada külföldi). Ezt az összefüggést támasztja alá, hogy a fővárosban 9 százalékkal nőtt a vendégek és 9,2 százalékkal az eltöltött éjszakák száma 2015 decemberéhez képest. Idén, a becslések szerint, a rekordév adatai is megdőlhetnek.

 

A karácsonyi vásárok elengedhetetlen kelléke a kicsit didergő látogatók kezét melengető forralt bor, ám egy európai vásár ma már nem szólhat csak a fahéj és a szegfűszeg illatáról. (Bár ezen a téren sem mellékes, hogy a Szent István téren alacsony glikémiás indexű bor is kapható, azaz a cukorbetegek is fogyaszthatnak kedvükre a nedűből).

 

Ahogy minden évben, a teret idén is egy hatalmas, feldíszített karácsonyfa fogja uralni – környezettudatosan, élőfa kivágása nélkül –, ami kiegészül a gyerekeknek épült alternatív korcsolyapályával, amely a jeges változathoz képest lényegesen kisebb ökológiai lábnyomot hagy. Ezt a kombinációt egyébként a manhattani Rockefeller Plaza karácsonyi forgataga ihlette. Az egységes bódék és egyenkötényekbe bújt árusok nem csak a rendezettségről árulkodnak: olyan hangulata lesz a látogatónak, mintha egy mesebirodalomba csöppenne, sok sürgő manóval, varázslatos formákkal, színekkel és illatokkal. Ezt a vásárt azonban az atmoszférán kívül a kiállítók is megkülönböztetik és kiemelik a többi közül; itt a kortárs alkotók vannak többségben. És nem is állíthat ki akárki! A beérkező jelentkezéseknél nemcsak a termékeket, de sok esetben még a készítés módját is ellenőrzik a szervezők.

 

Aki járt már karácsonyi vásáron, ismeri az áldilemmát kínáló rendezvényeket: az „ugyanolyan” kolbászsütők között szinte teljesen mindegy, melyiket választjuk. Éppen ezért a bazilikánál ügyelnek arra, hogy ne legyen átfedés a kínálatban, tehát csak meghatározott számú sült gesztenyés, kürtőskalácsos vagy grillkolbászos kapott meghívást. Egyedülálló, hogy lesz halas tematikájú ételpult is, ahol a helyben füstölt lazactól a hagyományos halászléig minden kapható, ami csak halból elképzelhető. Idén lesz már sós kürtőskalács is, a legkülönlegesebb minőségi kolbászok street food kategóriában, és nagy mennyiségű marhahúst hozatnak Ausztráliából a barbecue-zást show-műsor szintjéig fejlesztő zebegényi füstölőház alapítói.

 

Egy csúcskategóriás európai vásárban az egészségtudatos vendégek sem maradhatnak éhen: a gluténmentes fogások és a diabetikus forralt bor itt nem kuriózum. A szervezők az árushelyek kiosztásakor ügyeltek arra, hogy a látogatók egy hét múlva egy változatos kulináris utazáson vehessenek részt, ami során a hagyományostól a modernig, a nemzetközitől a hazai konyha legjaváig mindent megkóstolhatnak, miközben eljutnak a belváros leglátványosabb promenádjának egyik végéből a másikba.

 

Nyitás: 2017. november 24.

Helyszín: Budapest V., Szent István tér– Zrínyi utca
A vásár és a programok ingyenesen látogathatók.

www.adventiunnep.hu

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése