TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Ezernél is több mű érkezett a 100 szóban Budapest történetíró-pályázatra, amit
idén negyedszer hirdetett meg a Mindspace csapata a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központtal együttműködve. Az első helyezett a beregszászi Bárdos Dávid, a Semmelweis Egyetem orvostanhallgatója lett. A legjobb 12+1 történetet illusztrátorok és fotósok munkáival kiegészítve mutatják be a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Átriumában és a Madách téren. A kiállítás október 20-ig látható a CAFe Budapest Fesztiválon.

A 2014-ben indult 100 szóban Budapest című történetíró-pályázatra idén 1036 mű érkezett be online és postai úton, illetve a város számos pontján kihelyezett gyűjtődobozokban. A pályázat lényege az egyszerűség: a résztvevőknek maximum száz szóban kell megfogalmazniuk gondolataikat, érzéseiket, emlékeiket, benyomásaikat Budapestről és a városlakókról. A lényeg, hogy a történet rövid, frappáns és eredeti legyen. A pályaműveket szakmai zsűri bírálta el, amelynek tagjai Winkler Nóra újságíró, Kemény Zsófi költő-slammer, Nagy Dániel Viktor színművész és Szálinger Balázs költő voltak. Személyenként legfeljebb öt történettel lehetett indulni.

 

 

A győztesek Bárdos Dávid, Melis Dóra és Asbóth Márton lettek, akik pénzjutalmat kaptak. Idén először a 18 év alattiaknak külön kategóriát hirdettek, amelyben Smikál Balázs nyert, ő vehette át a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár ajándékcsomagját.

 

A pályázat idei első helyezettje, Bárdos Dávid hét éve a kárpátaljai Beregszászról költözött Budapestre, hogy elkezdje tanulmányait a Semmelweis Egyetemen. A 25 éves fiatalember sebésznek készül, és januártól pályakezdő orvosként próbál boldogulni. A 100 szóban Budapest pályázatra tavaly jelentkezett először, akkor a legjobb száz közé került az írása. Idén két történettel nevezett, és az „Albérletkell” című munkáját ítélte a legjobbnak a zsűri. A frappáns történetet az élet ihlette, hiszen egy egyetemistának nincs könnyű dolga, ha megfelelő állapotú és árú albérletet szeretne találni a fővárosban. A történethez Soós Andrea készített fotóillusztrációt. Bárdos Dávid édesanyja magyar szakos tanár, így valószínűleg otthonról jön az irodalom szeretete. Az orvostanhallgató szabadidejében időnként verseket is ír, de csak a családtagjainak, szeretteinek.

 

A 100 szóban Budapest pályázat legjobb 12+1 történetét kortárs művészek illusztrálták, a képekből pedig kiállítás nyílt a CAFe Budapest Fesztiválon. A tárlat október 20-ig nyitva tartási időben látogatható a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Átriumában, valamint a Madách téren is október 21-ig. A 100 szóban Budapest pályázatot kiíró Mindspace csapata a legjobbnak ítélt száz történetet zsebkönyv formájában is kiadja.

 

A 100 szóban Budapest pályázat ötletét a chilei Plagio csapata által 14 éve szervezett Santiago en 100 palabras elnevezésű felhívás adta, amit itthon a Mindspace Nonprofit Kft. a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ támogatásával először három évvel ezelőtt hirdetett meg. Az alapgondolat a budapesti pályázat esetében is az, hogy az irodalom és a városi lét összefonódjon, széles közönséget ösztönözzön az írásra, illetve hogy a mindennapi közlekedés és rohanás közben az emberek egy pillanatra megálljanak, és időt szakítsanak az irodalomra. Az első évben 700, a második évben több mint 1200, tavaly pedig megközelítőleg 1300 történet érkezett a pályázatra.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése