TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Kiküldetési irányelv alkalmazása a gyakorlatban.

Nagy a bizonytalanság a hazai munkáltatók körében az európai uniós kiküldetési irányelv alkalmazásával kapcsolatban. Az érintett vállalkozásoknak érdemes minél előbb tisztázni a helyzetet, akár szakértők bevonásával is, mert a szabályok megsértése esetenként több ezer, de akár 150 ezer eurós bírságot is eredményezhet.

 

Az Európai Unió törvényhozásának megfelelően 2016-ban új irányelv alapján módosult a Munka Törvénykönyve, azonban a vállalatok jelentős részének a jogszabály gyakorlati alkalmazása továbbra is nehézségeket okoz. Az uniós irányelvet azzal a céllal módosították, hogy az illetékes hatóságok naprakész információval rendelkezzenek az EGT tagállamokban dolgozó munkaerőről, valamint hogy hatékonyan lépjenek fel a visszaélések ellen.

 

Az uniós irányelv alapfeltételei közé tartozik a kiküldött munkavállaló védelme, így többek között a minimális bérszint előírása, a maximális munkaidőre vonatkozó rendelkezések betartatása, az éves fizetett szabadság biztosítása, valamint a munkahelyi egészség és biztonság szabályainak alkalmazása.

 

A szabályok értelmében, a fogadó magyar munkáltatónak biztosítania kell, hogy a külföldi munkavállalókat is megillessék a Munka Törvénykönyvében meghatározott minimumjogok a kiküldetés időszaka alatt, amelyről tájékoztatnia kell a külföldi munkáltatót is. Továbbá, a magyar foglalkoztatónak meg kell őriznie a bérezésre vonatkozó dokumentumokat és adott esetben bizonyítania kell, hogy a társadalombiztosítási kötelezettségeket befizették. A külföldi küldő vállalatnak ki kell jelölnie a hatóságokkal kapcsolatot tartó személyt és gondoskodnia kell a kiküldött munkavállalók magyarországi regisztrációjáról is.

 

A tapasztalatok szerint a munkáltatók körében továbbra is komoly bizonytalanság érezhető, mivel az uniós tagállamok között jelentős eltérések mutatkoznak az irányelv alkalmazásában. Az egyes országokban elfogadott szabályok és a munkavállalót fogadó tagország gyakorlata széles körben még nem ismert, ezért az adminisztrációs szabályoknak való teljes körű megfelelés a jogszabály módosítás után egy évvel is nehézséget okozhat Magyarországon és külföldön egyaránt. Uniós összehasonlításban a magyar szabályozás szigorúnak mondható, mivel nemcsak az EU-ból, de az EGT tagállamokon kívüli országból érkező kiküldöttek esetében is adminisztratív terhet ró mind a külföldi munkáltatóra, mind pedig a magyar fogadó vállalatra.

 

A rendelkezések figyelmen kívül hagyása, illetve a kapcsolódó adminisztratív kötelezettségek elmulasztása munkaügyi bírsággal sújtható, amelyekért a küldő és fogadó vállalat egyaránt felelős. Magyarországon munkaügyi bírsággal büntethető a vonatkozó munkajogi rendelkezések be nem tartása, mely akár az állami támogatás kockáztatását is eredményezheti. A kötelezettségek elmulasztásáért járó szankciók mértéke tagországonként eltérő. A bírság Romániában 2 ezer euró, Lengyelországban 7 ezer euró, Belgiumban 48 ezer euró, míg Olaszországban már akár 150 ezer eurós összegű is lehet azon munkáltatók esetében, akik nem tesznek eleget a nemzetközi jogszabályokban foglaltaknak - mondta el Horváthné Szabó Beáta, a Deloitte Zrt. adóosztályának igazgatója.

 

Az Európai Unió 28 tagállamában az irányelv rendelkezéseinek alkalmazása továbbra sem egységes. Franciaországban, Olaszországban, az Egyesült Királyságban és Finnországban már használják a mindennapokban az uniós irányelvben foglaltakat, míg Svédországban, Spanyolországban és Portugáliában az érintett jogszabályok módosítása még várat magára.

 

Az Európai Unió Tanácsa a közeljövőben várhatóan felülvizsgálja és módosítja az érvényben lévő irányelvet, valamint új követelményekkel is kiegészíti. A tervezett módosítások többek között érintik a kiküldött munkavállalók bérszintjét és az alvállalkozói láncban érintettek javadalmazását is. A helyi szabályok naprakész ismerete nélkülözhetetlen minden külföldi kiküldetés és határon átívelő munkavégzés esetén.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése