TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

A tartományban 6,9 millió vendégéjszakát számoltak össze, ez a legmagasabb szám, amióta a Statistik Austria közli az adatokat.

Ez azt jelenti, hogy rekordot döntött 2016-ban a vendégéjszakák száma Alsó-Ausztriában. A vendégek nemzetiségét tekintve, a helyi (4,7 millió belföldi) és a német (800 ezer) vendégek az első két helyen. A további országokból érkező vendégek (1,4milló összese) jelentős része magyar (147 ezer), cseh (113 ezer), holland (101 ezer) és lengyel (98 ezer). A szlovák vendégek több mint 62 ezer éjszakát töltenek Ausztria keleti felében található tartományban.

A statisztikai adatok szerint a 2016-os évben a magyar vendégéjszakák száma csaknem 10%-al növekedett a 2015-ös évhez viszonyítva. A belföldi turisták száma majdnem 1%-al, a holland vendégéjszakák 5,6%-al és a cseh éjszakák száma 18%-al volt magasabb 2016-ban, mint 2015-ös év azonos időszakában. A német és lengyel turisták által generált vendégéjszakák száma valamelyest csökkent, de összességében az alsó-ausztriai szállásadók 1,4%-os növekedést könyvelhettek el 2016-ban az előző évhez képest.

 

Havi lebontásban 2016-ban a 3 nyári hónapban számolták a legtöbb vendégérkezést és éjszakát, de a szeptember is nagyon erős volt Alsó-Ausztriában a tematikus „Borősz” rendezvénysorozatnak köszönhetően. A decemberben mért adatoknál még nem volt magasabb az előző évek ugyanezen időszakában a korai havazásnak köszönhetően.

 

A trendekkel ellentétben, a legtöbb magyar vendég, a téli hónapokban érkezik, ekkor generálják a vendégéjszakák csaknem 1/3-át Alsó-Ausztria téli sportok űzésére alkalmas települései és környezetük. Ezek közül a legtöbb vendég Lackenhof (Ötscher)és a környező településeken, mint például  Göstling (Hochkar) vagy Annaberg szállt meg 2016-ban. A határhoz közelebb eső települések szállásadóinak sem idegen a magyar nyelv, a téli hónapokban Semmering és Mönichkirchen is profitált a magyar vendégekből, bár itt több az egynapos turista pont a magyar-osztrák határ közelsége miatt.

 

A nyári hónapok is évről-évre népszerűbbek. A legtöbben kisebb-nagyobb túrákat tesznek a magasabban fekvő alpesi területeken. A magyar vendégek elsősorban a Mostviertelben található Ötscher-Natúrpark környezetében fekvő településeket, vagy a Hochkar körüli szállásokat választották tavaly nyáron is. Alsó-Ausztria két természetes alpesi hegyi tavánál, a Lunz am Seenél és az Erlaufseenél fekvő településeken (Lunz am See és Mitterbach) is számos magyar vendégéjszakát regisztráltak.

A Bécsi Alpok hegyvidéki települései, mint Puchberg am Schneeberg és Reichenau an der Rax, is népszerű a magyar turisták körében, de a számok itt csökkenő tendenciát mutatnak. Meg kell viszont említeni, hogy ezeken a területeken jelentős az egynapos, éjszakázás nélküli, rövid kirándulást előnyben részesítő turisták száma. A magyar határtól könnyen elérhető emelkedők, mint a Schneeberg, a Semmering, a Rax vagy a Hohe Wand és a Myrafälle sem idegen a magyar turisták körében. A nyári hónapokban a Duna melletti települések szállásadóinál is általános forgalomnövekedés volt megfigyelhető, ami érvényes a magyar nemzetiségű turistákra is. Wachauban, Krems an der Donau, Dürnstein és Melk települései a Dunai kerékpárútnak (EUROVELO 6), azaz a kerékpáros turizmusnak köszönhetik népszerűségüket. Baden bei Wien településen a Bécsi Erdőben 2,4 ezer vendégéjszakát mértek, mely elmaradt a 2015-ös adatoktól. A Heiligenkreuz-i apátság és a Myerling körüli misztikum szintén vonzza a magyar turistákat. Azt viszont kevesen tudják, hogy kiváló bortermelő területek vannak Bécs körül. Gumpoldskirchen, Pfaffstätten településeken a zöld veltelini mellett a ritkaságnak számító rotgipfler és zirfandli fajták is jól érzi magukat.

 

A szálláshelyeken eltöltött átlagos tartózkodási idő a tartományban 2,6 éjszaka, amely szinte megegyezik a magyar vendégek által (2,8) eltöltött átlagos vendégéjszakák számával. A szálláshelyek kategóriáját tekintve a 4/5*-os szálláshelyek voltak a legnépszerűbbek, míg a magyar vendégek a 3*-os (41,5 ezer) szálláshelyeket részesítették előnyben. Vendégházakban és magángazdaságoknál (Bauernhof) 63,1%-al több éjszakát töltöttek a magyar vendégek 2016-ban mint 2015-ben. Érdekes, hogy a hüttékben töltött éjszakák száma is 32,5%-os emelkedést mutat.

Akik 2017-ben is Alsó-Ausztriát választják hosszabb-rövidebb kirándulás céljából, azok számtalan program közül válogathatnak. Tavasszal a „Bortavasz” idején számtalan, a borhoz kapcsolódó esemény várható Weinviertelben és a Bécsi Erdőben. Ilyen a „Wein im Park” nevű rendezvény, amelyet 2017. május 27-én Badenben rendeznek, több mint 50 borász részvételével. Május elején indulnak a nyári felvonók, többek között a Schneebergbahn illetve ekkor kezdődik a túraszezon az alpesi részeken. Mária Terézia királynő 300. születésnapja alkalmából kiállítást rendeznek két alsó-ausztriai kastélyban is: a Schloss Hofban és a Schloss Niederweidenben. Az ősz ismét a túrázás, a szüreti rendezvények és a bor jegyében telik majd.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése