TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Egy éves a fogyatékossággal élő emberek által működtetett Nem Adom Fel Cafe & Bar.

Sokat fejlődött a tavalyi nyitás óta az a józsefvárosi kávézó, ahol a legtöbb munkatárs fogyatékossággal élő. Korszerű melegkonyhát üzemeltetnek, irodalmi programokat és koncerteket szerveznek, rendezvényekre települnek ki, de az itt dolgozók mégis a nyitott, vendégszerető, elfogadó légkör megteremtését tekintik működésük legnagyobb eredményének.

 

A VIII. kerületi Szűz utca Magdolna utca sarkán lévő Nem Adom Fel Cafe & Bar tavalyi nyitását óriási figyelem övezte. „Öröm volt látni az érdeklődést a közönség és a média részéről a vállalkozásunk iránt – meséli Veres Marianna, a kávézó üzletvezetője. – Ugyanakkor azt szerettük volna elérni, hogy ne csak azért jöjjenek el hozzánk az emberek, mert itt olyan „csodabogarak” a felszolgálók, hanem azért is, mert professzionális színvonalú kiszolgálást kapnak. Az esélyegyenlőséghez, integrációhoz értünk, ezt kellett összehozni jó kávéval, finom süteményekkel.”

 

Jelenleg 20 fogyatékossággal élő munkavállalónak kínálnak lehetőséget arra, hogy valós munkatapasztalatot szerezzenek, fejlődjenek és kapcsolatot építsenek ki a többségi társadalommal. „Keressük a lehetőségeket, amelynek segítségével a különböző sérültségű munkavállalóink el tudják látni a feladataikat, kommunikálni tudnak a vendégekkel, kezelni tudják a nehezebb helyzeteket” – mondja Veres.

 

A munkavállalók között többeknek eddig nem volt tényleges munkahelye, számukra új lehetőségek nyíltak a munkába állással. „Fizetést kapnak, bejárnak dolgozni, megbecsült tagjai lettek a társadalomnak, és közben ők is adnak az épeknek. És nemcsak azzal, hogy adót fizetnek, és nem szorulnak segélyekre, bár ez sem utolsó szempont, hanem azzal is, ahogyan közvetítik értékeiket a betérő vendégeknek. Az egy éves működésünk legnagyobb sikerét az jelenti, amikor látjuk, hogy a munkatársaink élvezik a közös munkát – folytatja Veres Marianna. – A lelkesedésük nélkül nem tudtuk volna megteremteni azt a mosolygós, elfogadó légkört, ami jellemzi ezt a helyet.”

 

Márpedig ez a légkör az, amiért a törzsvendégek újra ellátogatnak a Nem Adom Fel Cafe & Barba. A kávézó egy év alatt különleges színfoltja lett Budapestnek, és nem csak fogyatékos emberek találkozóhelye. Híres emberek előadásai, vállalati események, filmklub és közösségi koncertek színesítették ezt az évet. A kialakított melegkonyha kapacitása a napi menü és az aktuális étlapon lévő ételek elkészítése mellett lehetővé teszi, hogy rendezvényeken egyszerre akár 60-80 fő kiszolgálhassanak. A rendezvények lebonyolítása egy új lábat jelent a kávézó számára, és szükségük is van a pénzügyi stabilitásra. A kávézó társadalmi vállalkozásként üzemel, ez azt jelenti, hogy a bevételeket az általuk képviselet társadalmi ügy, vagyis a fogyatékos emberek szolgálatába állítják. A kávézót megálmodó Nem Adom Fel Alapítvány és Nem Adom Fel Szociális Szövetkezet nem titkolt célja, hogy a jövőben további, hasonló profilú vendéglátóhelyeket nyissanak.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése