TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

A kkv-piac vezető integrált, IT-, autó- és berendezés finanszírozója, a Rentasystem Kft. immár harmadszor vizsgálta az IT beruházásokat és azok finanszírozási hátterét.

A hazai kkv-k és nagyvállalatok körében végzett idei kutatási eredményei azt mutatják, hogy jóval többet terveznek a cégek IT eszközökre költeni, és egyre többen fordulnak a tartós bérlet, mint finanszírozási forma felé. A Rentasystem 2016-os, 120 céget megkérdező telefonos felmérése hazai KKV-kat és nagyvállalatokat vizsgált. Az idei felmérés szerint jelentősen csökkent azok aránya, akik 2 és 8 év között, vagy 8 évnél ritkábban frissítik az IT eszközállományukat. Míg a tavalyi évben közel 70%-a, idén a megkérdezettek mindössze 44%-a vélte úgy, hogy 8 évnél ritkábban frissíti az eszközparkját. Ellenben megduplázódott az ad hoc befektetések aránya, 23%-ról 46%-ra. Hogy viszonyulnak ehhez a költések és azok nagysága?

2014-ben a megkérdezett vállalatok közel 80 %-a vélte úgy, hogy 2015-ben IT beruházásaik stagnálni fognak, közel 17 %-uk tervezett kis mértékű növekedést, és csak 2,5 % valószínűsített jelentős bővítést. 2017-ben 57% stagnálást, 35% kis, vagy jelentős méretű növekedést tervez. Drámaian nőtt viszont a befektetésre tervezett összeg, Míg 2015-ben 85%, 2016-ban 54%, 2017-re pedig már csak 30% tervezett 2 M Ft alatti összeget erre a célra.

A tavaly évhez képest csökkenő azok aránya is, akik hardver beszerzésben gondolkoznak, a szerver és a szoftver, illetve az informatikai biztonság iránti igény viszont nőtt.

 

Visszaszorulóban a készpénz, tovább erősödik a tartósbérlet
A Rentasystem által használt két mutatót egyike, a „Rentasystem IT Beruházási Barométer” az IT beruházások stagnálásának/csökkenésének, illetve növelésének egymáshoz viszonyított arányát vizsgálja. A vizsgált arányszám két évvel ezelőtt 0,25 volt, vagyis négyszer annyi cég tervezett idénre stagnálást/csökkentést, mint növelést. (Ha az IT Beruházási Barométer magasabb, mint 1, akkor beszélhetünk arról, hogy nagyobb a tervezett növelés, mint a stagnálás/csökkentés). Tavaly ez az érték már 0,55 volt, vagyis már csak kb. kétszer annyi cég tervezte szinten tartani vagy csökkenteni beruházásait, mint amennyi növelni, idén pedig 0,54, tehát nincs elmozdulás a tavalyi évhez képest.

A másik mutatószám a „Rentasystem IT Finanszírozási Index”, amely a tartós bérlet és a saját készpénzállomány finanszírozási formák egymáshoz viszonyított arányát vizsgálja, az adott év tényleges számai, és a következő évre tervezett számok függvényében. A vizsgált években mind a tervezett, mind a tényleges arányszámok növekedést mutatnak.  A 2016-os évben a tényleges arányszám 0, 099 lett, a 2017-es irányérték már 0,289.

A megkérdezettek kétharmadának már több-kevesebb információja van a tartósbérlettel kapcsolatban, a hozzáértés szerepének fontossága és a rövid ügyintézési időt pártolók aránya nőtt.

A kutatást végző, IT eszközök, autók és termelőeszközök bérbeadására szakosodott Rentasystem Kft. ügyvezetője, Székely Balázs szerint a hazai piac, lassan, de biztosan követi a nemzetközi trendeket. Szerinte látványos a vásárlások arányának visszaszorulása, és már nem csak a céges autóflották, hanem az IT eszközök terén is. A technológiák annyira gyorsan változnak, hogy a vállalatok ma már gyakrabban hoznak ad hoc fejlesztési döntéseket is. Jó látni, hogy kevésbé tárgyi eszközökbe fektetjük a pénzünket, és inkább az emberi erőforrásra, marketingre, kutatásokra koncentrálunk, ez segíti a versenyelőnyt és likviditást, ez már kutatások szerint is a sikeresebb cégekre jellemző magatartás”.

 

 


A kutatást a SzondaPhone Kft. készítette 2016 novemberében, 120 fős, telefonos megkérdezéssel. A megkérdezett cégek 30,6%-a szolgáltatás, 56,2 % ipar, 9,9 %-a mezőgazdaság szektorba sorolható vállalat. A cégek 9,9 %-a 0-100 M Ft, 28,1 %-a 100 M-1 MRD Ft, 43 % 1 MRD fölötti árbevétellel rendelkezik. A vállalkozások 19 %-a 11-50 fős, 77,7 % 51-2000 fős, 2,5 % 2000 fő feletti dolgozói létszámmal rendelkezik.

A RentaSystem – korábban Rentaserver – 2016 novemberétől RentaSystem márkanév alatt fogja össze három cég tevékenységét. A Rentaserver Kft. az IT területén működött immáron négy éve, a Rentenergie Kft. termelőeszközök, mezőgazdasági és orvosi berendezések és megújuló energia rendszerek finanszírozásával foglalkozott, az A4s.hu Kft. pedig autók operatív lízingjét végezte.

A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.
Gondoljuk át, mivel tudunk hozzájárulni a körülöttünk lévő emberek boldogságához, és ennek megfelelően cselekedjünk a lehetőségeinken belül. Ha mindenki így tesz, sokkal jobb lesz a világ.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése