TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Európai viszonylatban hazánkban használják legkevésbé az ügyfélkapcsolat menedzselésére szolgáló informatikai megoldásokat a mikro-, kis- és középvállalkozások.

A digitális lemaradáson sürgősen változtatni kell. Ezért hívta életre a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Modern Vállalkozások Programját, amely a vidéki kkv-k digitális felzárkózását segíti, erősítve versenyképességüket. Ezt a törekvést támogatja a 127 helyszínből álló Információs Nap rendezvénysorozat is, melynek nyíregyházi állomásán a Lego csoport helyi szakemberét is az előadók között köszönthettük.

Az Információs Napot Nyíregyháza polgármestere, dr. Kovács Ferenc nyitotta meg, aki elmondta: „Digitalizáció nélkül már nincs működés. A Modern Vállalkozok Programja egy lehetőség, mely akkor éri el célját, ha a kkv-k átültetik a gyakorlatba, kihasználják a benne rejlő potenciált.”


Nagyné Varga Katalin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára hangsúlyozta, hogy az infokommunikációs eszközök használatával, előnyeivel tisztában kell lenni, és ebben számíthatnak a helyi kamara segítségre a vállalkozások.


Tőle Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke vette át a szót. „Egyértelműen a testreszabott termékek irányába tartunk, ez minden iparágban tetten érhető. Vállalatirányítási rendszer, ügyfélkapcsolati rendszerek, webshop stb. mind azt szolgálják, hogy a vevőket a legmagasabb színvonalon szolgálhassuk ki. Nem beszélve arról, hogy a folyamatok optimalizálásával, egyszerűsítésével, a munkaerő kihasználtság hatékonysága is nő.”


Soltész Attila azt is elmondta, hogy az informatikai beruházások a versenyképesség megtartása érdekében elkerülhetetlenek, egy-egy fejlesztés akár 10-15%-kal is növelheti az eredményességet. Hangsúlyozta azt is, hogy a vállalkozás teljes informatikai hálózatát átlátó rendszergazdák támogatása mellett, az egyes szakterületre specializálódott tanácsadók tudnak segíteni a megfelelő és szükséges fejlesztések implementálásban, így az ő szerepük is felértékelődik a közeljövőben.


Koleszár Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezető IKT tanácsadója többek között a program céljait, és eddigi eredményeit mutatta be a rendezvényen. Egy hétköznapi példával szemléltette, hogy tehető hatékonyabbá akár egy éttermi rendelés. A hagyományos papír alapú módszer lassú és sok hibalehetőséget rejt magában, míg egy tableten továbbított rendelés azonnal megjelenik a konyhán, így gyorsabban kiszolgálható a vendég, egyszerűbb a folyamat.


Sajnos tény, hogy a hazai kkv réteg használja legkevésbé az ügyfélkapcsolat menedzselésére az informatikai megoldásokat az Európai Unió átlagához képest. Ennek okai között szerepelnek a finanszírozási nehézségek, forráshiányok vagy a hiányos és téves információk a digitális technológiában, ill. az IKT eszközök használatából eredő versenyelőny felismerésének hiánya, és az ellenőrizhetőségtől való félelem, adatbiztonsági, adatvédelmi aggályok.


Többek között a fenti tévhitek eloszlatását, valamint a vállalkozások digitális fejlesztését célozza a Modern Vállalkozások Programja, amely egy országos rendezvénysorozaton kínál díjmentes edukációs programot. Emellett egy 29 fős IKT (infokommunikációs technológia) tanácsadói hálózatot építettek ki, amely ingyenesen auditálja a vállalkozásokat, felméri digitális felkészültségüket, valamint minősített szállítók kedvezményesen beszerezhető termékeit javasolja nekik, továbbá a Digitálisan Felkészült Vállalkozás tanúsítványra ajánlja be az a feltételrendszernek megfelelő cégeket. Eddig 5232 vállalkozás csatlakozott, összesen 130 órányi tananyag készült el, ami a vallalkozzdigitalisan.hu weboldalon ingyenesen elérhető bárki számára.

 

A nyíregyházi Lego gyáregység informatikai egységének vezetője, Tóth István minden résztvevőt bevezetett virtuálisan a Lego játékok világába. Megtudtuk azt az érdekességet, hogy a világ összes DUPLO kockája a nyíregyházi gyárban készül, naponta több, mint 60 millió elemet készítenek el belőle. A szakember elmondta továbbá, hogy az informatikának nagy szerepe van sikerükben, a szinte 100 %-os tervezhetőség, a folyamatok másodperc pontos digitális leképezése azt eredményezi, hogy a hasznos termelési idejük 95%-os.


Az Információs Nap gyakorlati CRM workshoppal és kerekasztal beszélgetéssel zárult, melynek témája az élelmiszeripari, informatikai és egyéb fejlesztések uniós támogatása volt.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése