TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

A jazzt is a szesztilalomnak köszönhetjük

7784
Miután 1919-ben bevezették a szesztilalmat, új korszak kezdődött az amerikaiak életében. Íme, öt példa arra, milyen hatással volt a társadalomra a csaknem másfél évtizedig tartó szesztilalmi időszak.

Létrejött a modern olasz maffia
Bár a tilalom előtt is létezett a Cosa Nostra, vagyis a „mi ügyünk” fedőnéven emlegetett olasz-amerikai maffia, a szesztilalom évei alatt hatalmas erőre kapott a hírhedt bűnszervezet. Kialakult az öt New York-i maffiacsalád, Chicago városát pedig Al Capone tartotta rettegésben. A gengszterek rengeteg pénzt kerestek a szeszcsempészettel és az illegális ivók üzemeltetésével.

Megjelent a „speakeasy”, vagyis a „fekete” kocsma
A szesztilalom miatt a törvényes bárok és szalonok bezártak, így az inni vágyók legtöbbször az olasz maffia által üzemeltetett illegális csehókba jártak. A bohém, dekadens húszas években ezek a hírhedt helyek adtak otthont a pezsgő társadalmi életnek, de mellette olyan jelenségek is megszokottak voltak a titkos kocsmákban, mint a prostitúció és a szerencsejáték.

 

Kialakult a jazz kultúra
A háborút követő 1920-as éveket jazzkorszakként is ismerjük, ezen időszak jelszava a hedonizmus, az életöröm volt, ami az alkoholtilalom miatt a zenei stílusban, a divatban és a kultúrában is megmutatkozott. Az illegális kocsmákban virágzott az újdonságnak számító zenei műfaj, miközben olyan legendák váltak híressé, mint Louis Armstrong. A rövid szoknyás, bubifrizurás lányok felszabadultan charlestont és szvinget táncoltak a törvénytelen krimókban, míg a fiúk csempészett whiskey-vel és cigarettával a kezükben kártyáztak.

 

Mindent áthatott a korrupció
Bármennyire is próbálta az „alkoholmentes” társadalom látszatát fenntartani a szövetségi kormány, a szervezett bűnözés akkora mértéket öltött, hogy a tilalmat betartatni már nem sikerült. A hatóságok legtöbbször szemet hunytak – a maffia kenőpénzei hatására – mind a szeszcsempészet, mind az illegális előállítás, mind a „titkos” kocsmák léte felett – sőt, utóbbiakat ők is rendszeresen látogatták. Sok mindent elárul a szesztilalom alatti korszellemről, hogy a legendás New York-i polgármester, Fiorello La Guardia személyesen adott ki közleményt a városlakók számára arról, hogyan készíthetnek úgy bort, hogy közben kihasználják a tilalom kiskapuit.

 

A házilag főzött alkohol a lakosságot tizedelte
Akik drágának találták az olasz maffiózók csempész-italait, vagy nem volt illegális kocsma a közelükben, azok a házi szeszfőzdék ellenőrizhetetlen minőségű termékeit fogyaszthatták: a „moonshine”-nak, vagyis holdfénynek csúfolt szeszesitalok onnan kapták a nevüket, hogy éjszaka főzték ezeket, így elkerülve a feltűnést. Bármilyen, házilag pancsolt ital tartozhatott a kategóriába, egy valami volt csak közös bennük: a pocsék termékek rengeteg áldozatot szedtek – csak 1927-ben 12 ezer ember halt meg a mérgező nedűktől, 1930-ra pedig 15 ezer ember szenvedett végtagbénulásban a fogyasztásuk miatt.

A DoQ-n november 5-én 22.00 órakor debütáló Szeszfőzők és alkoholcsempészek című film szemléletesen mutatja be, hogy kik, hogyan és mivel látták el a szomjazó állampolgárokat.

Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.
Gondoljuk át, mivel tudunk hozzájárulni a körülöttünk lévő emberek boldogságához, és ennek megfelelően cselekedjünk a lehetőségeinken belül. Ha mindenki így tesz, sokkal jobb lesz a világ.
A szakdolgozatomat a Starbucks marketingkommunikációjából írtam. Két évvel később megcsörrent a telefonom, és egy hang azt mondta, hogy van egy szabad marketinges állás a márkánál.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2017 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése