TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Az Újraélesztés Nemzetközi Napja kapcsán kérdeztük Gönczi Gábort, Dobó Ágit és Csobot Adélt arról,
mit tanultak a közelmúltban elvégzett babaelsősegély tanfolyamon.

Az elsősegélynyújtás az elméleten túl folyamatosan szinten tartott gyakorlati tudást is jelent. Ám, amíg a nyugati oktatásnak része az elsősegély, Magyarországon ez még mindig gyerekcipőben jár. Statisztikák bizonyítják, hogy a magyar átlagembernek nagyon hiányos a tudása a laikus újraélesztéssel kapcsolatban. „Az átlagnál azonban sokkal jobban tájékozottak azok, akik a tudatos gyerekvállalóként mindenre szeretnének felkészülni. Szerencsére ma már az a jellemző, hogy egyre többen jelentkeznek babaelsősegély tanfolyamra, hogy például a képzésben nagy hangsúly kapó újraélesztéshez szükséges gyakorlatot elsajátítsák” árulta el Dr. Csomai Zita, a Czeizel Intézet babaelsősegély oktató orvosa, BLS-AED instruktor, a Baba-elsősegély könyv szerzője.


Fotó: Debreczeni Zita

Hazánk 2010-es szépségkirálynője kötelezővé tenné a babaelsősegély tanfolyamot szülők és óvodapedagógusok számára. „Akkor realizálódott bennem, hogy aggódó anyuka vagyok, amikor először töltöttem egyedül egy napot otthon első gyermekemmel. Saját magam megnyugtatására mentem el egy babaelsősegély tanfolyamra a Czeizel Intézetbe, ahol megtanultam, hogy egy vészhelyzetben az óvatoskodás a kicsi életébe kerülhet, ezért a bajban legfontosabb határozottnak maradni” – mesélte a kétszeres kismama, Dobó Ági.

 

A nyár elején újdonsült szülővé vált Csobot Adél is járt babaelsősegély tanfolyamon várandóssága alatt. „Egy elsősegély tanfolyam nagyban növelheti a leendő szülők önbizalmát. Fontos, hogy előre felkészüljünk azokra a vészhelyzetekre, amikor komoly lélekjelenlétre van szükség. Azt is megtanultam, hogy a bajban muszáj kézbe venni az irányítást ahelyett, hogy kétségbeesve várnánk a mentőre” – mondta el a csúcsformában lévő anyuka.

Gönczi Gáboréknál is nagy az izgalom, hiszen első gyermeküket várják. A népszerű tévés így mesélt a szülővé válásról: „Amíg az embernek nincs sajátja, addig minden olyan misztikus a szülővé válással kapcsolatban. Persze meg lehet simogatni az ismerősök porontyait, bele lehet szippantani egy gyerekszoba illatába, de a saját bőrén először akkor érzi valaki, hogy apa lesz, amikor babaelsősegély tanfolyamon találja magát. Nemcsak azért volt jó, hogy elmentünk egy ilyenre, mert tulajdonképpen ekkor kerültem először igazán közel ahhoz a kis lényhez, akit annyira várunk, hanem azért is, mert itt jössz rá, hogy egy csecsemőhöz ugyanúgy bátran hozzá lehet nyúlni, mint egy felnőtthöz, ha baj van.”

 

A babaelsősegély tanfolyamokon az újraélesztés mellett felkészítik a szülőket a félrenyelés megelőzésére, valamint a mérgezések, fejsérülések és égések kezelésére. A foglalkozásokon három hónapos csecsemőnek megfelelő ambu-babákon gyakorolják az újraélesztést és a félrenyelés esetén szükséges műfogásokat. Az első valódi vészhelyzetben a stressz hívja elő a magabiztosságig begyakorolt válaszreakciókat.

Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.
Gondoljuk át, mivel tudunk hozzájárulni a körülöttünk lévő emberek boldogságához, és ennek megfelelően cselekedjünk a lehetőségeinken belül. Ha mindenki így tesz, sokkal jobb lesz a világ.
A szakdolgozatomat a Starbucks marketingkommunikációjából írtam. Két évvel később megcsörrent a telefonom, és egy hang azt mondta, hogy van egy szabad marketinges állás a márkánál.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2017 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése