TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Via Gasztronómia elnevezéssel idén először szervez programot a dél-dunántúli régió október 2. hétvégéjén: a festői táj sokrétű gasztronómiájának legkiemelkedőbb képviselőinél kóstolhat prémium kategóriás ételeket az utazó.

Az ezerarcú déli régió és mediterrán hangulatú székhelye, Pécs nemcsak a táj változatos szépsége, az ország legkisebb forgalmú autópályája, és nem csupán a nyíltszívű, kedves dél-dunántúliak miatt kiváló úti cél. Egyik legnagyobb erőssége kiemelkedő gasztronómiája, amelyet egyrészt a helyi alapanyagoknak – szőlőnek, bornak, vadaknak, halaknak, mangalicáknak, különleges sajtoknak és erdei gombáknak és gyümölcsöknek – másrészt a multi-kulti lakosság gazdag gasztronómiai hagyományainak köszönhet.

A közel kéttucatnyi helyszín közül a szekszárdi belváros világszínvonalú Merops étterme 3 fogásos menüvel készül, benne kadarka szőlős lepénnyel, vaddisznóval és túrótoronnyal. Az étterem nyitását Segal Viktor készítette elő, és választotta ki Vörös Krisztián séfet is. A Merops egyedi ízvilágot felvonultató fine dining fogásokkal és persze a Mészáros Pincészet csúcsboraival várja a közönséget. A szomszédban található pincészet a 700 év óta itt borászkodó Mészáros család hagyományokban gazdag múltját testesíti meg.

 

A különleges kávék rajongóinak kötelező úti cél a szekszárdi Kávé Háza 1927, amelyet a szakma kétszer választott Magyarország legjobb kávézójának. A választékot a kávéspecialista tulajdonos, Tóth Sándor szenvedélye és minőség iránti elkötelezettsége határozza meg. Az októberi gasztro hétvégére különleges kávékóstolóval és süteménnyel várják a kávézás szerelmeseit.

 

A Zsolnay Kulturális Negyed Zsolnay Éttermében olyan ételkülönlegességekkel készülnek erre a hétvégére, mint a posírozott makrélafilé rolád szezámmagos piskótával, vagy a konfitált mangalica tarja véres hurka jus-vel, illetve a vaníliás túró mousse bazsalikom espumával és körte gömbbel.

 

A sétálóutcában (Király u.) található Pécs belvárosának legédesebb pontja. A Csokoláda nem csupán bolt, hanem nyílt csokiműhely. (A Via Gasztronómia program részeként csokoládékészítésre is nyílik lehetőség.) Pécstől kocsival csak egy ugrás a máriagyűdi kegyhely, na meg a békebeli hangulatú Czukor Borsó cukrászda. Sok egyedi, helyben készült finomság, például mascarpone krémes, habkönnyű vörösboros csokoládépiskóta és levendulás macaron várja a parasztházból kialakított cukrászdában az édesszájú gasztroturistákat, házi készítésű szörp vagy kávé kíséretében.

 

A villányi pincesor nemcsak a borról szól, hanem Stifolderről, borlekvárról, jófajta sváb harapnivalókról. A sokszínű minőségi borkínálat mellet olyan ínyenc éttermek is megtalálhatók itt, mint a Sauska pincészet kitűnő étterme.

Palkonyán minőségi helyi alapanyagokból készülnek itt is a kihagyhatatlan fogások. A PalKonyhán például helyben sütött, ropogós kenyérkülönlegességek, házi tejfölből köpült könnyű vaj, hagymaleves kétféle helyi sajttal, bazsalikommal és szarvasgombával, omlós grillezett mangalica tarja saját készítésű stifolderrel ízesített lecsóval és parázson sült krumplival, házi lekvárokkal készített meggyes és sárgabarackos piték, túrós valamint almás-boros torta remekek. Az akcióban részt vesz az a hosszúhetényi Almalomb étterem is, amelynek tulajdonosa az ősei által épített vízimalomból varázsolt XXI. századi éttermet.

 


A Via Gasztronómia akcióban részt vevő vendéglátóhelyek:

 

Csarnóta, Tenkes csárda
Felsőmocsolád, Bánó Mária Kastélyszálló
Hosszúhetény, Almalomb Kulináris kitérő és találkozóhely
Máriagyűd, Czukor Borsó
Palkonya, PalKonyha
Pécs, Csoko-Láda, Jókai Bisztró, Jókai Cukrászda, Pezsgőház Étterem, Susogó Borvendéglő, Zsolnay Étterem és Kávézó
Szekszárd, Optimus Étterem, Merops Étterem, Kávé Háza
Villány, Kúria Borétterem, Sauska Pincészet
Szálka, Horog Étterem

A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.
Gondoljuk át, mivel tudunk hozzájárulni a körülöttünk lévő emberek boldogságához, és ennek megfelelően cselekedjünk a lehetőségeinken belül. Ha mindenki így tesz, sokkal jobb lesz a világ.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2017 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése