TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Iskolai tananyag lett a Pilvaker

7737
A Szavak című Juhász Gyula vers idén debütált modern feldolgozása szeptember 1-től a nyolcadikosok irodalom tankönyvének része.

A Red Bull Pilvaker célja 2012-es indulása óta, hogy zenei alapokra helyezett költeményekkel és a hazai rap és könnyűzenei szcéna bevonásával hozza közelebb a fiatalokhoz a magyar irodalom legszebb költeményeit. A kezdeményezés fontos mérföldkőhöz érkezett, az idei tanévkezdés igazán különleges jelentőségű a Red Bull Pilvaker csapatának: teljesült a missziójuk, a tizenéves fiatalok már a tananyag részeként olvashatnak XXI. századi formába öntött költeményeket.

 

„Sok pozitív dolog történt a Pilvakerrel az elmúlt években. Természetesen örülünk a dupla teltházas előadásoknak és a magas nézettségnek az interneten, ám ha a kezdeményezés eredeti célját nézzük, akkor az igazi elismerés az, hogy sikerült közelebb hozni a fiatalokhoz a szépirodalmat. Úgy gondolom és bízom benne, hogy sikerült igazi értéket teremtenünk – mondta Takács Ákos, a Red Bull Pilvaker ötletgazdája. – Az indulás óta minden közreműködő előadó a szívügyének tekinti a Pilvakert, így ez számukra is egy hatalmas dolog, egy zenész pozitívabb visszajelzést nem is kaphat. Külön vicces lesz látni Fluor, Wolfie vagy Halott Pènz nevét Vörösmarty és Petőfi neve mellett az irodalomkönyvben.”

 

Az új kerettanterv szerint a 8. osztályos irodalom tananyagban szerepelnie kell kortárs szövegnek is, így került a tankönyvbe a Szavak Lábas Viki, Fluor Tomi, Deego, Marsalkó Dávid, Wolfie és Fura Csé által átdolgozott verziója. „Jó azt látni, hogy a fiatalság mellett a tanári kar is nyitott az ilyen újdonságokra. Ha általános iskolás koromban már létezett volna a Pilvaker, bizonyára én is szívesebben tanultam volna verseke” – mesélte Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője, aki idén új arcként csatlakozott a Pilvaker fellépőihez. – Manapság a leírt szavak súlyát nem veszik elég komolyan a fiatalok, sokszor korcsosítjuk, elhasználják őket chatelés közben, ezért külön öröm, hogy a Szavak című feldolgozást választották a tananyagba. Ez egy különleges és örökérvényű vers, ami pont a szavak fontosságára, erejére hívja fel a figyelmet.”

 

Az olimpiáról frissen hazatért Gyurta Dani a kezdetek óta nagy rajongója a Pilvakernek: „Manapság az okostelefonon felnőtt tinik viszonylag kis százaléka ül le otthon verset olvasni, pedig fontos megérteni a szépirodalmi költeményeink mondanivalóját, mert rengeteg aktuális a mai napig. Úgy gondolom, a Pilvakernek sikerült az, ami az irodalomtanárok célja: megtalálták a kapcsolatot a fiatalság és a versek között. Ez egy tudatos küldetés eredménye. Örülök és büszke vagyok a csapatra, hiszen most olyan gyerekek olvasnak pilvakeres szövegeket irodalom órán, mint amilyenek mi voltunk a gimiben Ákossal” – mesélte Dani.

A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.
Gondoljuk át, mivel tudunk hozzájárulni a körülöttünk lévő emberek boldogságához, és ennek megfelelően cselekedjünk a lehetőségeinken belül. Ha mindenki így tesz, sokkal jobb lesz a világ.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése