TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

A helyzet precedens nélkül áll:, vagyis az EU-ból való kilépésnek nincs ellenőrzött, kipróbált eljárási rendje, nem tudni, mi lesz a következő lépés, de azért ezekre lehet számítani.

Ha majd hivatalosan is bejelentik a kilépési szándékot (ez még nem történt meg), életbe lép az kilépését szabályozó törvény, vagyis az EU alkotmányának 50. cikkelye. Ezzel beindul az a formális, kétéves folyamat, amelynek során meghatározzák az Egyesült Királyság kilépésének feltételeit, többek között azt is, hogy a jövőben hogyan férhet hozzá az EU egységes piacához.

 

A kilépésről szóló döntésnek rövidtávon valószínűleg negatív hatása lesz az Egyesült Királyság gazdasági növekedésére, az alábbiak miatt:
- A fokozódó bizonytalanság és a csökkenő bizalom visszafogja a lakossági fogyasztást és az állóeszköz-beruházásokat.

- Az Egyesült Királyság kötvénypiacain növekedésnek indulnak a kockázati prémiumok, és valószínűleg emelkedik a hitelfelvétel ára.

- Az Egyesült Királyság pénzügyi ágazatában is nő a bizonytalanság, jellemzőbbé válik a kockázatkerülés, és feltehetően emelkedni fognak a finanszírozási költségek.

- Ugyanakkor gyengülő font valószínűleg jó hatással lesz az exportra, a Bank of England csökkentheti a kamatlábakat, ez pedig enyhítheti a folyamat negatív következményeit.

 

A befektetőknek rövidtávon a következőkre kell számítani:
- Sokkhatás éri a befektetői bizalmat, az Egyesült Királyságban nő az eszközök árfolyamának volatilitása.

- A font árfolyama még lejjebb esik, tovább növelve az egy évvel ezelőttihez képest már így is 5 százalékos leértékelődését az euróval szemben.

- A szigetország részvényeinek árfolyamára lefelé irányuló nyomás nehezedik, főleg ami a pénzügy szektort és az EU-s bevándorlóktól leginkább függő ágazatokat (pl. építőipart, vendéglátást) illeti. A külföldi devizában jelentős jövedelmet termelő Egyesült Királyságbeli vállalatok könnyebb helyzetben lesznek.

- Előfordulhat, hogy a Gilt-árfolyamokat enyhe, felfelé mutató nyomás éri, amit a növekvő bizonytalanság, a magasabb kockázati prémiumok és a font gyengülése által előidézett, növekvő infláció esélye táplálhat (bár a biztonságba menekülő befektetők miatt a hozamok eleinte csökkenhetnek is).

- Az ország vállalati kötvényeinek árfolyamán felfelé eltérítő nyomás mutatkozhat, aminek okai a fokozódó bizonytalanság és a gyengülő rövid távú kilátások lehetnek – a részvényekhez hasonlóan itt is a pénzügyi szektor lehet a leginkább érintett.

- Előfordulhat a lakóingatlanok árának enyhe csökkenése is, mivel csökken a vevői bizalom és várhatóan megugrik a munkanélküliségi ráta.

 

Szerény közvetlen gazdasági következmények:
- A jelentős Egyesült Királyságbeli kitettséggel és eszközökkel rendelkező európai vállalatok vélhetően csökkentik a szigetországi beruházásaikat, amíg enyhül az ország és az EU jövőbeli viszonyát érintő bizonytalanság.

- E bizonytalanságnak lehet némi hatása az EU és az Egyesült Királyság kereskedelmére is.

- Ha a gazdasági hatás jelentősnek tűnne, az EKB valószínűleg növelné eszközvásárlásainak volumenét, ezzel csökkentve annak a kockázatát, hogy a gazdasági fejlemények még a vártnál is rosszabbak legyenek.

Az európai piacokat viszont érezhető hatások érnék:
- A részvényekre rövidtávon erős nyomás nehezedik – főleg az Egyesült Királyságban jelentős jövedelemmel, kereskedelmi forgalommal és befektetési kitettséggel rendelkező vállalatok esetében. Ez csak fokozódna akkor, ha az euró árfolyama emelkedésnek indulna.

- A biztonságos kikötőnek számító kötvények piacán csökkenhet a hozam, míg a vállalati kötvények hozama és szpredjei nőhetnek. A részvényekhez hasonlóan itt is a pénzügyi szektor lehet a leginkább érintett.

- A kilépés hosszabb távon felszíthatja az euroszkeptikus mozgalmakat, ami az egész EU jövőjével kapcsolatos aggályokat is felvethet – ez főleg az EU peremországainak eszközeire lehetne rossz hatással.

 

A részvénypiacokon egy-egy esemény kapcsán időnként végigsöpör a fokozott volatilitás szele. Ilyenkor a következőket érdemes észben tartani a Fidelity globális befektetési alapkezelő véleménye szerint:

- A volatilitás a hosszú távú befektetések normális velejárója.

- Ne hagyjuk, hogy befolyásoljon bennünket a hullámzó piaci hangulat!

- A hosszú távú befektetők általában jól járnak a részvénykockázat vállalásával.

-A piaci korrekciók vonzó lehetőségeket kínálhatnak.Az aktív befektetői politika segíthet átvészelni a volatilisebb időszakokat.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése