TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

A könyv, ami kihoz a negativitásból

7611
A munkahelyünkön is jobb lesz a teljesítményünk, ha ébredésünktől pozitív gondolatokra hangoljuk az agyunkat.

Már néhány perces gyakorlatokkal is növelhetjük az örömérzést az életünkben. Az emberi agy képes a változásra, és pozitív érzelmekre hangolható.

 

Ha figyelmünket az örömélményekre irányítjuk, és elmélyülünk bennük, egész alaphangulatunk megváltozik – írja Rick Hanson pszichoterapeuta és neurológus Sírjak vagy nevessek című könyvében. A szerző terápiás munkájában, saját életében és magánéleti kapcsolataiban számos példát látott arra, hogy az önismereti munka akkor lehet igazán „átformáló”, ha egyúttal megváltozik annak minősége is, hogy az ember milyen élményeket él át a mindennapjaiban. Ám a körülményeink a legtöbb esetben nem alakíthatók át radikálisan – ám az, hogy az életünk mely részleteire figyelünk, mely élményekben vagyunk jelen igazán mélyen és éberen, teljes egészében rajtunk múlik.

 

Rick Hanson egy gyakorlatsort is kidolgozott ahhoz, hogyan tehetjük a mindennapjaink részévé az olyan pozitív minőségeket, mint a béke, a belső biztonság, a magabiztosság, a szeretet stb., és e néhány perces, a lelkiállapotot áthangoló módszert közkinccsé bocsátja könyvében – így az olvasók a rendszeres gyakorlással pozitív érzésekkel és élményekkel gazdagíthatják az életüket, egyúttal egyre derűsebbé válik a kedélyállapotuk is.

 

A szerző – neurológus lévén – bemutatja az olvasóknak módszere idegtudományi hátterét. Az elmúlt évek kutatásai feltárták, hogy az emberi agy tanulásra képes – felnőttkorban is. Az agy az őt érő élmények hatására folyamatosan újraszervezi önmagát: ha valaki sok negatív érzelmet él át, akkor élete eseményei egyre inkább negatív érzelmeket váltanak ki belőle, mert idegrendszere a korábbi tapasztalatok alapján „arra számít”, hogy folytatódik ez a „trend”. Ám ez a körkörös folyamat a pozitív érzelmekre is áll: ha elmélyítjük életünkben az örömteli élményeket, az agyunk „arra fog számítani”, hogy továbbra is pozitív dolgok következnek be, így hajlamos lesz pozitív érzelmekkel válaszolni az élet kihívásaira – mindez pedig alapvetően befolyásolja életminőségünket.

 

Rick Hanson felhívja a figyelmet arra, hogy a negatív érzelmekre, a haragra és az elkeseredésre való fogékonyság az emberiség evolúciós történetének következménye: az ősember számára a veszélyekre kihegyezett figyelem a túlélést szolgálta. Nem kell tehát bírálnunk magunk, ha lehangoltak vagyunk. Ám tehetünk azért, hogy életünk megteljen pozitív élményekkel és érzésekkel, és dr. Hanson végigvezet az úton, hogy miként.

A szerzőről:
Dr. Rick Hanson neuropszichológus a tudatosan irányított neuroplaszticitás elismert szaktekintélye. Summa cum laude minősítéssel végzett a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen. Vendégelőadóként tanított az Oxford, a Stanford, illetve a Harvard Egyetemeken. A Wellspring Idegtudományi és Szemlélődő Bölcsesség Intézet alapítója, továbbá a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem Nagyobb Jó Tudományi Központjának tagja. 1974-ben kezdett el meditálni, azóta a világ számos pontján tanított meditációs központokban. Munkáját több televíziós csatorna (BBC, CBC, NPR, FoxBusiness) és magazin, illetve weboldal (Consumer Reports Health; U.S. News & World Report; O, The Oprah Magazine) bemutatta.

 


Rick Hanson: Sírjak vagy nevessek?
Alcím: Az emberi agy boldogságra hangolható
Ursus Libris, 2016.
Ár: 3500 Ft
280 oldal, puhafedeles

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése