TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Bonduelle: 166 év szakértelem

7583
A Bonduelle fennállása óta családi tulajdonban van. A vállalatot jelenleg a hatodik generáció irányítja.

A Bonduelle név 1592-ig vezethető vissza, a feljegyzések szerint bizonyos Charles Bonduwell gazda viselte, akinek „5 tehene és 5 marhája” volt az észak-franciaországi Bousbecque városkában. A „gyáralapító” Louis-Antoine Bonduelle, aki 1853-ban, Louis Lesaffre-Roussel nevű üzlettársával gabona és borókabogyó szeszfőzdét hoz létre egy 76 hektáros, jobb napokat látott apátság területén. A főzde a „Lesaffre és Bonduelle, Apátsági Alkohol” nevet kapta, és ezzel kezdődött el a több évszázados kaland. A kiváló üzleti érzékkel megáldott két vállalkozó 1872-ben az élesztő bizniszbe is belevágott, és itt is sikert-sikerre halmoztak.

A népes Bonduelle családban – tizenhárom gyereket neveltek – apáról-fiúra szállt a cégvezetés, mindannyian kitartó munkával építették tovább, amit az ősök megalapoztak. 1926-ban Pierre és Benoît  Bonduelle egy elhagyatott pajtában kis konzerv-műhelyet rendezett be, borsó betakarító géppel, rézedényekkel, töltőgéppel, pedálos dobozzáróval és két autoklávval. Többnyire kézzel végezték a folyamatokat, a meghajtó erőt a szeszfőzde gőzgépe szolgáltatta. Ugyanebben az évben, július 24-én fejeződött be az első borsó szezon, 16 hektárnyi területen, 90 ezer doboznyi „apró Bonduelle borsó” volt a termés. Ez a mennyiség ma egy órai átlagtermelésnek felel meg.

Az első világháború az éppen virágzásnak indult „Bonduelle-birodalmat” is megtépázta. 1944-ben a család borsógyárát lebombázták, az épületeket a francia hadsereg lefoglalta, a tevékenység leállt. 1947-ben újra indul a gyártás, a boltok polcain megjelennek a konzervek, amik iránt hatalmas volt az igény. Az 1950-es évek elejére az első címkék, és reklámok is megjelentek. A konzerveket szállító kis kamionokon ez állt: „A legjobb konzervek, ez a Bonduelle!” Innen már megállíthatatlan volt a fejlődés, gyárak létesültek, bővült a termékpaletta, nagy hangsúlyt fektettek az innovációra. Az egyik ilyen lett a gyorsfagyasztott zöldségek bevezetése 1968-ban

 

Amint ezt a jelenlegi elnök, a hatodik generációt képviselő Christophe Bonduelle korábban megfogalmazta: tanulmányaik mellett természetesen minden családtagnak lehetősége van, hogy a vállalatnál tanuljon, de ahhoz, hogy Bonduelle alkalmazott legyen, szigorú szabályoknak kell megfelelnie. Nem lehet több mint 30 éves, egyetemi diplomával kell rendelkeznie, folyékonyan beszélje az angolt, és egy vagy két, külső cégnél szerzett tapasztalatokkal kell rendelkeznie. Ezeknek az elvárásoknak megfelelve, a hetedik generáció két tagja is már a csoportnál dolgozik.

A Bonduelle több mint húsz éve van jelen a magyar piacon, ahol három helyszínen (Nagykőrösön, Békéscsabán és Nyírszőlősön) működtet gyárat, és összesen ezer embernek ad munkát. Legfontosabb termelőegysége az 1987-ben alapított nagykőrösi konzervgyár, amelynek területét és eszközeit a francia vállalat 1992. július 22.-én vásárolta meg. Jelenleg a gyár fő profilja a csemegekukorica és a zöldborsó feldolgozása, illetve a köztes időszakban vörös-, és fehérbab konzerveket is előállítanak. A békéscsabai gyár 2003. óta tartozik a Bonduelle Csoporthoz, itt zöldborsót és csemegekukoricát gyártanak, töltenek és csomagolnak kizárólag fémdobozokba. A „legfrissebb” a nyírszőlősi gyár, alig három éve a csoport tagja. Az itteni gyártás fő profilja a zöldborsó és csemegekukorica, a töltése és csomagolása is itt történik, kizárólag fémdobozokba. A magyar piaci igények kielégítése mellett kiemelkedő az export-tevékenység is.

A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.
Gondoljuk át, mivel tudunk hozzájárulni a körülöttünk lévő emberek boldogságához, és ennek megfelelően cselekedjünk a lehetőségeinken belül. Ha mindenki így tesz, sokkal jobb lesz a világ.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése