TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

A tipikusnak mondható megfázás mellett még számos további nyavalyát hozhat az ősz, ha nem készülünk fel rá.

A D-vitaminnal töltött, mozgásban gazdag nyári hónapok után a borongósabb, esősebb időszak közeledte nem csak a hangulatunkra lehet negatív hatással, hanem az egészségi állapotunkra is. Ez pedig nem jön jól, amikor éppen teljes energiákkal kéne belevetnünk magunkat újra a munkába, hogy újra fel tudjuk venni a fonalat a szabadságukról visszatérő ügyfelekkel. A foglaljorvost.hu összeszedte, mikre érdemes figyelni, és hogyan lehet megelőzni a betegségeket.

 

Gyerek kontra bacilus
Ha szeptember, akkor iskola, óvoda, bölcsőde… Az igaz, hogy a 8 éves kor előtti megbetegedéseknek van egy immunedző szerepe is, amelyek fontosak a későbbi évekre tekintve, azonban nem feltétlenül kell ezért a gyereknek minden betegséget elkapnia. De hogyan védekezzünk a bacilusok ellen? Kerüljön az asztalra több hal, frissen facsart narancs és zöldséglé. Pépesítsünk lenmagot, napraforgót és mandulát, az ételekre hintve napi 1-2 teáskanálnyi már csodákat tehet a gyermek immunrendszerével. Ha kilábaltunk 1-1 betegségből, a fogkeféket lehetőleg egyből cseréljük le, hiszen azokon nagyon könnyen megtelepednek a káros baktériumok. A leggyakoribb megfázásos betegségek kiinduló oka, hogy a gyermek beleizzad a ruhájába, majd gyorsan megfázik, amint a levegő picit hűl, így fontos a réteges öltözködés. A mozgást sem szabad hanyagolni – minél fittebbek gyermekeink, annál ellenállóbbak lesznek a társas környezetben könnyen terjedő vírusokkal szemben. Nagyobb létszámú gyermekprogramok esetén arra is érdemes odafigyelnünk, hogy folyamatos szellőztetés legyen az adott helyiségben.

 

Gyakoribb gyomor és bélpanaszok
Az ősz természetesen nem csak a kicsiknek tartogathat kellemetlen meglepetéseket, hiszen bár a felnőttek immunrendszere jó esetben erősebb és ellenállóbb, sokszor mégsem védhet minden ellen. Bár kevesen gondolnánk, de az egyik szezon specifikus probléma, amely szinte minden korosztályt érinthet (de a felnőtteket leginkább), az a gyomor és bélpanaszok megjelenése. Kutatásokkal alátámasztott tény, hogy az őszi időszakban több gyomorbántalmakkal rendelkező ember fordul orvoshoz, mint például nyáron. Ennek oka lehet többek között az is, hogy a hűvösebb napokon újra van kedvünk nehezebb, zsírosabb ételeket fogyasztani, ami túl nagy terhelést jelenthet az addig kímélt gyomornak. A foglaljorvost.hu szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a lazább nyaralós, hónapok után az újból megjelenő munkahelyi stressz, a beiskoláztatás vagy éppen a megszaporodó bacilusok is rámehetnek a gyomrunkra. Ilyenkor látszólag ok nélkül jelentkezhetnek olyan tünetek, mint az indok nélküli émelygés reggel, a lassuló bélműködés, székrekedés, hasfájás, teltségérzés vagy görcsök a felhasban. A legapróbb jelektől a legkülönfélébb fájdalmakig sokmindennel üzenhet szervezetünk, a lényeg, hogy tudjuk ezeket felismerni, és az őszi hónapokban fokozottan figyeljünk a mozgásra és az egészséges táplálkozásra.

 

Fokozódó fájdalmakkal számolhatnak a reumával és ízületi panaszokkal küzdők
Szintén az őszi (és téli) hónapok számlájára írható egy olyan betegségcsoport szezonja, amelynek nevét a legtöbben ismerik, viszont kevesen tudják, hogy az időjárás változás is befolyásolja. A reuma minden esetben valamely testrész vagy szerv kimutatható ok nélküli, tartós, fájdalmas, gyulladásos megbetegedését jelenti. Kialakulásának okai sajnos még nem ismertek, az azonban biztos, hogy az általa okozott fájdalom fokozódik a csapadékosabb hónapokban. Ilyenkor a tünetek között nem csak ízületi fájdalmak és deformitások jelentkezhetnek, hanem hőemelkedés, bőrpír, étvágytalanság, éjszakai intenzív izzadás is. Kezelése kezdetben gyógyszerekkel, fizioterápiával, masszázzsal, vagy elektroterápiával történhet, később már csak műtéti úton mérsékelhető. A másik olyan betegség, amely a nyirkos, őszi hónapokban előszeretettel üti fel a fejét, az az ízületi gyulladás. A hőingás, hirtelen lehűlés különböző változásokat okoz a szervezetben. Az egyik ilyen, hogy az ízület feletti bőr lehűl, vérbőséget okozva ezzel az az ízület belsejében, fellobbantva az addig lappangó gyulladást, izomgörcsöt, tartós izomfeszülést, erős fájdalmat okozva. Előre védekezni nem lehet, viszont ha időben felismerjük a problémát, gyógyfürdőkúrával eredményesen csökkenthetjük a fájdalmat. További természetes gyógymódként alkalmazható az árnika- vagy feketenadálytő-kenőcs, azonban ha ezek nem segítenek, akkor érdemes szakemberhez fordulnunk.

 

Jönnek a női bajok
A hűvösebb hónapok beköszöntével a legtöbb nő már tudja, hogy a nyári fertőzésveszélyes hónapokat túlélve nem dőlhetünk hátra, hiszen jönnek a hűvös reggelek és a kellemetlen felfázások időszaka. A gyakori vizelési inger, a fájdalmas vizelés, vagy a kismedencében érzett szúró fájdalom mindenkinek egyértelmű jelet ad arra, hogy gond van. Ennek oka lehet a túl vékony talpú cipő, a hideg lakásban mezítláb szaladgálás, a rossz higiénés szokások, vagy az irodában/iskolában gyorsan szaporodó baktériumok. A foglajorvost.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a megelőzés és a kezelés szempontjából fontos, hogy legalább napi 3 liter vizet igyunk fokozva a vizelet átáramlását, átmosva a vesét, a húgyvezetéket. Kerüljük az egyszerű cukrokat, a finomított szénhidrátokat, az élelmiszer allergéneket, az alkoholt és a fűszereket. Együnk sok fokhagymát, természetes antibiotikus hatása miatt, és vízhajtóként a petrezselymet és gyömbért se felejtsük el, valamint a vörös áfonyát, amely csökkenti az E. coli baktérium képességét arra, hogy a hólyag falához, illetve a húgycsőhöz tapadjon.

 

A szürkeséggel mi is szürkülünk
A napsugarak és a D-vitamin megcsappanásával szervezetünk dopamin szintje csökkenni kezd, amely hangulatunkra negatív bélyeget nyomhat. Ennek következtében felütheti fejét mindennapjainkban a depresszió és a rossz közérzet. Ez ellen leginkább úgy tehetünk, ha nem zárkózunk be a szürkébb idő ellenére sem. Sportoljunk amennyit lehetőségeink engednek, hiszen amellett, hogy ez is egy társas elfoglaltság, bizonyított tény, hogy az adrenalin és a dopamin szintünk emelkedésében is fontos szerepet játszik. Beszélgessünk sokat, válasszunk új hobbit és figyeljünk jobban a táplálkozásra, hiszen a túl zsíros és cukros ételek is negatívan befolyásolják kedélyállapotunkat. Mielőtt kedélyállapot javító gyógyszerekhez nyúlnánk, igyekezzünk természetes úton pozitívba hozni a mérleget, hiszen a legtöbb esetben apró örömökkel máris ellensúlyozható a szürke idő okozta kedélyállapot romlás.

Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.
Gondoljuk át, mivel tudunk hozzájárulni a körülöttünk lévő emberek boldogságához, és ennek megfelelően cselekedjünk a lehetőségeinken belül. Ha mindenki így tesz, sokkal jobb lesz a világ.
A szakdolgozatomat a Starbucks marketingkommunikációjából írtam. Két évvel később megcsörrent a telefonom, és egy hang azt mondta, hogy van egy szabad marketinges állás a márkánál.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2017 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése