TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

A szervezők mégsem ülnek a babérjaikon, hanem folyamatosan változik, fejlődik, épül és szépül a „Szabadság Szigete".

„Már a Sziget alapításánál elhatároztuk, hogy a saját utunkat járjuk, nem akarunk más fesztiválokat utánozni – emlékszik vissza Gerendai az ősidőkre. – Egyedi fesztivált akartunk, egyedi hangulattal, ami be is érett, hisz mára egyedülálló módon, immár másodszor, Európa legjobbjának választottak minket, miközben a sztárok mennyiségében vagy a költségvetési lehetőségeink kapcsán koránt sem tudjuk lekörözni a versenytársainkat” – tette hozzá. Amellett, hogy már hosszú évek óta a Sziget Magyarország első számú turisztikai attrakciója, a rendezvény tavaly minden eddigi látogatói csúcsot megdöntött, ami azt jelenti, hogy átszakította a 400 ezres gátat és szemmel láthatóan nőtt a közönsége a magyarok részéről is. Ennek ellenére a szervezők nem pihentek meg, a 2015-ös Sziget sok újdonságot és változást hoz idén is. Színesedik a látványvilág, új programhelyszínek jelennek meg, régiek cserélnek helyet, a szolgáltatások szaporodnak...

„A hasonló műfaji ernyő alá sorolható programhelyszínek idén ún. műfaji zónákba tömörülnek” – meséli Kardos József programigazgató. Erősödik a „KultúrZóna”, benne a Fidelio Színpad, ami az opera, a komolyzene és a jazz otthona lesz, de itt található meg a színház- és táncsátor, a vándor vurstli és több kis utcaszínház is. Továbbra is itt kap helyet a Hungarikum Falu és a táncházak, valamint ide költözik a Múzeumi Negyed is. Kialakul egy „kreatív zóna”, ahol a tudomány és kreativitás kerül fókuszba. Ebbe a körbe tartozik a logikai sátor, a sakkszövetség sátra, a startup vállalkozások bemutatkozásának helyszíne, az új TED talk helyszín, a különböző elektronikus játékok sátrai.

 

Idéntől GameLandHub (GLH) néven jelentkezik, a Szigeten 11 éve jól ismert és népszerű Logikai játékok helyszíne, amely további szolgáltatásokkal bővül. Ma már szinte minden digitális körülöttünk, így a játékok földjén (Game Land) is szinte kötelező megtenni a következő lépést. Ezen a területen olyan játékok várhatók, mint a psp, az xbox-kiosk, az esport, és egy applikáció alapú kalandjáték, a crewin, amely az egész Szigetet magába foglalja. A digitális játékok mellet a hagyományos játékok is megtalálhatók lesznek, de itt is számtalan újdonsággal bővül a kínálat. Ilyen a party társasjátékok új generációja, a világ legjobb és modern társasjátékai. Képzett játékmesterek segítségével lehet játszani többek között, a Dixittel és a Banggel, a kooperatív játékok gyöngyszemeivel, a Hanabival és a Pandemic-kel. De megtalálhatóak lesznek a legújabb sikerjátékok is, mint a Concept és a Firkaland. A party társasjátékokkal versenyzési lehetőség is lesz a „Gémklubban”.

A GameLandHub másik helyszínén a TEDxBudapest bemutatja: „The city of ideas” A TEDx konferenciákon olyan arcok mutatkoznak be, akik nagyszerű ötleteikkel, formabontó gondolataikkal, innovatív termékeikkel formálják a jövőt, akiket érdemes felkarolni, akikre érdemes odafigyelni. A 2015-ös Sziget Fesztiválon többek között velük, vendégeikkel és külföldi előadótársaikkal találkozhatunk. Mindenkit vár ez a helyszín, aki kíváncsi az életünket formáló innovatív ötletekre, inspiráló gondolatokra, a híres magyar kreativitásra, vagy csak egy szórakoztató délutánt szeretne eltölteni a TEDxBudapest Szabadegyetemén, ahol lehetőség nyílik a nap témájához kapcsolódó workshopokon is részt venni, alkotni, tanulni vagy éppen a játékokban elmerülni.

 

A Game Land Hub biztosít helyszínt a Budapest Launchpad Egyesület Sátrának is. A szolgáltatás igyekszik minden valóságában bemutatni a nagyközönségnek a startup és vállalkozói létet, valamint útmutatást adni a még tanácstalanoknak. Másrészről a nemzetközi szereplőknek bemutatni a magyar startup kultúrát és a hazai lehetőségeket, elősegítve az idetelepülést. Harmadrészt pedig a magyar startup tehetségeknek lehetőséget adni, arra hogy a Sziget egyre nagyobb számú nemzetközi közönségével validáltathassák ötleteiket. A logikai sportokban legnagyobb sikereket sakkozóink aratják világszerte, ezért idén a sakkszövetséggel együttműködésben már önálló helyszíne lesz a zónán belül a sakkozóknak, ahol nemcsak a sakktudásunkat lehet egymással összemérni, hanem például nemzetközi nagymesterekkel is lehet szimultán játszani.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése