TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

A következő két évben 1,3 milliárd forintot fordít meglévő ingatlanállománya korszerűsítésére a CPI Hungary.

A főként hosszú távú ingatlanbefektetésekkel és -bérbeadással foglalkozó cseh CPI Csoport 2013-ban megvásárolta az Ablon Csoportot, valamint az Endurance ingatlanalapot, így jelentős ingatlanállományra tett szert Magyarországon. A szervezeti és jogi integrálódás részeként a hazai leányvállalat 2014 májusától CPI Hungary Kft. név alatt folytatja tevékenységét. A frankfurti tőzsdén jegyzett CPI Property Group mintegy 220.000 négyzetméter alapterületű magyarországi ingatlan portfólióját kezelő társaság szeptemberben elkezdi a fővárosban a Váci úti Balance Building irodaház átfogó felújítását.


Az elmúlt egy évben a CPI Hungary áttekintette a magyarországi portfóliót. A racionalizálás részeként elkezdték az alaptevékenységhez nem köthető ingatlanok - például a lakóingatlanok -, valamint a méretgazdaságosság alatti létesítmények értékesítését. A társasághoz jelenleg 11 irodaépület, négy üzletközpont, három hotel és egy logisztikai park tartozik, a kezelt magyarországi ingatlanvagyon összértéke 307 millió euró (mintegy 95 milliárd forint). A legnagyobb súllyal, több mint 150.000 négyzetméternyi területtel az irodaépületek vannak jelen. A legfőbb magyarországi projektek közé tartozik a többi között a főváros 13. kerületében lévő Gateway Office Park, a Váci úti „irodafolyosón” elhelyezkedő a Balance Building, a Váci188 Office Park, a Budaörs Office Park, az Arena Corner, az Airport City Logistic Park, illetve Budapest belvárosában található Europeum bevásárlóközpont a Marriott Courtyard Hotellel.

A CPI Hungary country managere 2015. június 15-től Gereben Mátyás. Az új vezető csaknem 15 éves ingatlanpiaci tapasztalattal rendelkezik, először a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan tanácsadónál dolgozott, majd a TriGranit Csoportnál, ahol az európai portfólió tulajdonosi képviseletéért volt felelős.

„A CPI új korszakot nyit, célja a kezelésébe tartozó ingatlan portfólió értéknövelése, illetve a magyar piacon való ismertségének és elismertségének növelése. Ennek érdekében egyebek mellett nyitottabb, kétirányú kommunikációt tervezünk a piaccal, újragondoljuk a bérbeadási és kommunikációs stratégiát, emberközpontúbb szolgáltatáscsomagot kínálunk a bérlőknek és hatékonyabb vállalati struktúrát vezetünk be ” – mondja a Gereben Mátyás.
A CPI tapasztalatai szerint 2013-mas piacra lépésük óta jelentősen javult az ingatlanpiaci környezet szinte mindegyik befektetési területen. A portfólió nagy részét kitevő irodapiacon 15 százalék közelébe csökkent az üresedés 19 százalékról. A korábban megszokott költségracionalizálási tárgyalások helyett egyre gyakoribb, hogy cégek nagyobb területre költöznének, és mind a nemzetközi, mind a helyi vállalatok aktívan érdeklődnek az irodaterületek iránt.

A bérbeadási tranzakciókat vizsgálva megállapíthatjuk, hogy megállt a bérleti díjak csökkenése az ingatlanpiac valamennyi szektorában. Emelkedésről még nincs szó, ugyanakkor a CPI szerint a következő 12 hónapra már láthatók ennek jelei. Budapest még mindig jelentős hátrányban van a régiós piacokkal szemben, és a társaság úgy látja, hogy mind a bérbeadási, mind a befektetési piac további javulás előtt áll.

A CPI Hungary kiemelt szempontnak a meglévő épületállomány kezelését tekinti. Mindegyik irodaháza üzemel, de tervezik fokozatos felújításukat, hogy magas minőségű ingatlanokat kínálhassanak a bérlőknek. Szeptemberben megkezdődik a fővárosban a Váci úti Balance Building teljes korszerűsítése. Az „A” kategóriás irodaépület az átalakítás után várhatóan megkapja az elsőként kifejlesztett nemzetközi környezettudatos épületminősítési rendszer, a BREEAM „very good” minősítését. Készülnek a Budaörs Office Park (BOP) és a Váci188 Office Building modernizálására is.

Hosszabb távon gyakorlatilag mindegyik kereskedelmi terület - iroda, kiskereskedelem, hotel, logisztika - fejlesztése szerepel a tervekben. Az anyavállalat profiljának megfelelően elsősorban az iroda- és kiskereskedelmi egységek lesznek a fókuszban, de hotel és logisztikai projekteket, illetve vidéki befektetéseket is vizsgálnak majd.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése