TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Az IT fejlesztések ma már alapberuházásnak számítanak, gyakran a „vállalati közmű” részének, azaz nem feltétlenül megtérüléshez kötik annak mértékét.

A kutatások szerint azonban a keretek mind hazai, mind nemzetközi szinten csökkenni látszanak, így a vállalatoknak új finanszírozási forma után kell nézni, ha versenyelőnyre vágynak.

 

A világ egyik legnagyobb, globális IT szolgáltatásokat nyújtó vállalata, a TEKsystems tavaly év végén ismét kiadta IT előrejelzését, amelyben most is több mint 500 nemzetközi IT vezetőt kérdeztek meg arról, hogy mit várnak a 2015-ös évtől.

Az idénre vonatkozó előrejelzés legfontosabb konzekvenciája, hogy a korábbi évek pozitív tendenciájához képest visszaesés várható a vállalatok IT költségvetésében. Míg 2013-ra a megkérdezettek 48%-a, 2014-re pedig 62%-a, addig idénre mindössze 45% jósolta azt, hogy több pénzből gazdálkodhatnak majd. Az apadó források azonban nem eredményeznek negatív hangulatot, ugyanis a megkérdezett vezetők biztosnak tűnnek afelől, hogy lehetőségeikhez képest sikeresen gazdálkodnak majd az IT részlegek. 2013-ra a vezetők 54%-a, a tavalyi évre pedig 66%-a készült magabiztosan, 2015-re viszont már 71% gondolt úgy, hogy idén gond nélkül fogja tudni tartani a kitűzött célokat.

A költések megoszlásának tekintetében megfigyelhető, hogy idén az IT managerek nagyjából arra szándékoznak a legtöbbet költeni, amiből a legtöbbet profitálhatják az őket foglalkoztató cégek: első helyen a biztonságot említették a válaszadók. Érdekes változás a tavalyi évhez képest, hogy a legfontosabb szerepkört egy szervezet sikerében 2014-ben még a programozók-fejlesztők körének tulajdonították, ám ők idénre már csak a harmadik helyet kapták a válaszadóktól.  Tavaly az első 5 helyezés „végrehajtó” szerepköröké lett, idén már két helyet vezető pozícióban tevékenykedőknek ítéltek oda. A vezérigazgatók és igazgatótanácsi vezetők a 4., az IT vezetők az első helyet kapták. Vagyis a csökkenő „költőpénz” miatt várhatóan a beszerzések felett diszponáló döntéshozók szerepe és szakértelme értékelődik fel leginkább 2015-ben.

Vásárlás helyett bérlés
A beszerzés azonban egyre kevésbé kizárólagosan vásárlás a racionalizált befektetések miatt. Az eszközfinanszírozási piac az EU-ban és az USA-ban is növekvő tendenciát mutat, az Európai Lízing Szövetség (ERA) 2014-2015-re már 2-3%-os piacbővülésre számít.

Az IT eszközök bérletére szakosodott Rentaserver Kft. közelmúltbeli kutatása, amely hazai KKV-kat és nagyvállalatokat vizsgált is azt jelzi, hogy itthon sem rózsás a beruházási helyzet. A megkérdezett vállalatok közel 80%-a vélte úgy, hogy 2015-ben IT beruházásaik stagnálni fognak, közel 17%-uk szerint pedig kis mértékben fognak növekedni, és csak 2,5% tervez jelentős bővítést erre az évre. A cégek leginkább hardverekben és szerverekben gondolkoztak (kb. 15-15%) bár a mobil eszközök, hálózatok, szoftverek szintén népszerűek. A KKV-k közel 90%-a 2 millió Ft alatti, a megkérdezett nagyobb szervezetek harmada 2-25 millió Ft közötti IT fejlesztést tervezett idénre. Idén már a megkérdezettek 7,5%-a lenne hajlandó tartós bérlettel finanszírozni IT befektetéseit.

„Az IT vezetők csökkenő anyagi mozgástere további lökést adhat a hazai eszközfinanszírozási piacnak, amely 2013 óta folyamatosan nő köszönhetően annak, hogy itt a vásárláshoz és a pályázathoz képest is a legkisebb a kezdeti kiadás – mondja Székely Balázs, a Rentaserver Kft. ügyvezetője. – A tartósbérlet alacsony induló részletének köszönhetően az új beruházásokra fordítandó összeg nagy része a cégek költségvetésében marad. Ebből a tőkéből olyan területekre lehet költeni, amivel piaci előny szerezhető azokkal a konkurensekkel szemben, akik egy pályázat önerejét és megírásának költségét csak 12 hónap múlva kapják újra kézhez.”  A Magyar-Mikrohitelező Központ Pénzügyi Szolgáltató Zrt. és partnervállalatai több mint két év alatt már 5 milliárd Ft kihelyezésével támogatták mintegy 500 KKV fejlesztési elképzeléseit. Gyöngyösi László ügyvezető szerint a hazai üzleti fejlemények egyre inkább a nemzetközi trendeket követik, és ez már a számokban is megmutatkozik.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése