TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Tekintettel a szakma kiemelt fontosságára meglepő, hogy mindezidáig az orvosi hivatásnak nem volt saját napja Magyarországon. Mostantól már van.

A világon számtalan ügynek, szakmának ünneplik már a napját. Ezek a megemlékezések a társadalmi megbecsülés fokmérőjét is jelentik, és egy rövid ideig az adott témára, területre irányítják a nagyközönség figyelmét. Hazánk a világ hatodik országaként indítja útjára az orvosok napja hagyományát, és 2015. március 30-án már itthon is megemlékezünk gyógyítóinkról. Ezen a napon a páciensek megköszönik orvosaik munkáját, és apró gesztusokkal fejezik ki elismerésüket Indiától az Egyesült Államokig, ahol már 1990 óta rendezik meg az eseményt. Míg egyes országokban szegfűvel, kitűzőkkel, képeslapokkal emlékeznek, a szervezők itthon a közösségi média segítségével szeretnék meghonosítani ezt a napot, és kifejezni a páciensek kollektív köszönetét. A kezdeményezést bevezető YouTube videó mellett bárki kinyilváníthatja köszönetét a legkésőbb március 30-án induló www.orvosoknapja.com oldalon, illetve a Facebookon.


Magyarországon különösen időszerű az orvosok napjának elindítása, mivel a Magyar Orvosi Kamara kutatása szerint* a hazai orvostársadalom egészségügyi állapota rosszabb, leterheltsége pedig nagyobb az teljes lakosság statisztikai átlagánál. Egy átlagos orvos ma mintegy heti 70 órát dolgozik ügyelettel, utazással együtt, gyakran kettő vagy három munkahely között ingázva. A lakossághoz képest az orvosok körében jóval gyakoribb a magas vérnyomás, egyharmaduknál jelentkezik, de pusztít a stressz okozta rák, és jelentősek a mozgásszervi és az emésztőszervi betegségek is. A nem megfelelő anyagi helyzet és a túlterheltség miatt az orvosok 17 százaléka tervezi, hogy a következő egy-két éven belül külföldön folytatja a hivatását, ami azt jelentheti, hogy további 5 ezer orvos kerülhet ki a magyar ellátórendszerből.Ha ezt a folyamatot nem is tudja megállítani, de mindenképpen a minimális tisztelet kifejeződéseként fogja fel ez a napot az ötletgazda Straub Fanni, aki a Foglaljorvost.hu weboldalt működteti 2011. óta, és közel 800 hazai orvossal, magánrendelővel és diagnosztikai centrummal van kapcsolatban. Az oldal négy év alatt több mint 30.000 páciensnek segített már megtalálni a legjobb orvost, és online foglalni le a legmegfelelőbb időpontot. Fanni munkájánál fogva napi szinten érzi, hogy az orvosok milyen környezetben, milyen fizikai és lelki megterhelés közepette végzik életmentő, életvédő hivatásukat. „Egy apró emberi gesztussal szeretnénk közelebb hozni egymáshoz a betegeket és az orvosokat, és egy pillanatra mosolyt csalni orvosaink arcára. Célunk, hogy az orvosok újra hétköznapi hőseink legyenek, és legalább ezen a napon kiemelt figyelmet és tiszteletet kapjanak tőlünk. Kérjük, hogy mindenki, aki teheti, ezen a napon lepje meg szeretett orvosát valamilyen figyelmességgel” – mondja Straub Fanni (lenti képen).

Az alapítók olyan kezdeményezést kívánnak elindítani, ami nem a pénzről, hanem valóban a köszönetről, az orvosok fáradságos munkájának elismeréséről szól. „Ha ettől jobb kedvre derülnek az orvosaink, és hozzájárulhatunk a közérzetük javulásához, akkor talán segíthetünk újra felépíteni azt a bizalmat orvos és beteg között, amire ma még nagyobb szükség van, mint valaha” – teszi hozzá a főszervező.

 


*Magyar Orvosi Kamara, Orvoskutatás, 2013., 5067 fős orvosokat, fogorvosokat célzó, reprezentatív online kutatás.

A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.
Gondoljuk át, mivel tudunk hozzájárulni a körülöttünk lévő emberek boldogságához, és ennek megfelelően cselekedjünk a lehetőségeinken belül. Ha mindenki így tesz, sokkal jobb lesz a világ.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése