TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

A Pick Szeged Zrt. országos, reprezentatív kutatásában arra kereste a választ, hogy milyen formában jelenik meg a gondoskodás a családok hétköznapjaiban.

A felmérésből egyértelműen kiderült, hogy a gyermekkel közös élmények, a gyermek nevelése okozza a legtöbb örömet az édesanyáknak, és hogy a gondoskodásra fordított időnek és energiának hála, boldogabbak lesznek a családtagok.


Szvetelszky Zsuzsanna, szociológus szerint az elmúlt években megindult egy változás, részben a külföldről, részben a médiából megismert minták miatt. A trendnek köszönhetően egyre több apukát láthatunk a tűzhely mellett főzni, vagy éppen a szőnyegen építőkockázni gyermekével. Míg a főzés elsősorban a kreativitásra biztosít lehetőséget a férfiaknak, úgy a közös játék során a kapcsolatépítés áll a középpontban. „Azok a hálátlan, monoton háttérmunkák, mint a mosogatás vagy a teregetés, aminek a család csak közvetve tapasztalja a gyümölcsét, jórészt még az anyukákra hárulnak. A szemléletváltozás miatt elmondhatjuk, hogy minél fiatalabb egy férfi, annál nagyobb esély van arra, hogy több feladatot vállal a családi munkamegosztásból” – emelte ki a szociológus.

A gondoskodás részeként megannyi tevékenység és házimunka felsorolható, azonban hogy melyik mennyire fontos, arról az édesanyák és édesapák másképp vélekednek. Az édesapák szemében a legfontosabbak a napi események, problémák megbeszélése (87 %-uk szerint elengedhetetlen része a gondoskodásnak), ezt követik a napi étkezések, végül az öltözékek előkészítése és a mosás. Az édesanyák ezzel szemben 94 %-ban a napi étkezés biztosítását tekintik a legfontosabbnak, majd a problémák átbeszélését, a napi események kitárgyalását, valamint azt, hogy betegség esetén ápolni tudják a gyermeket.

Az apák másként látják
A kutatás során számtalan teendőt, házimunkát, tevékenység elvégzését vizsgálta meg a Conness Strategy and Development kutatócég, annak érdekében, hogy minél részletesebb képet kapjon az otthoni házimunkákról, és arról, hogy mit gondol róla apuka és mit gondol anyuka. Az eredmények meglepőek lettek: az apukák átlagosan 30 %-kal kevesebb teendőt tulajdonítanak az anyukáknak, míg az anyukák szerint szinte mindent ők végeznek.

„Érdekes összefüggés, hogy bár az édesapák szemében a gondoskodás legfontosabb jele az, hogy csemetéikkel megbeszélik a napi teendőket, 51 %-uk állítja, hogy valójában az édesanyák teszik ezt meg. A problémák kitárgyalása majdnem ugyanennyire jelentős, ennek ellenére apukák 49 %-ban úgy vélik, hogy ez a feladat is inkább az anyukákra hárul – magyarázta Atkári Csaba, a kutató cég tanácsadója. – Minden egyes tevékenység kapcsán egyértelműen kiderült, hogy az anyukák szerint ők azok, akik többségében végzik mindezeket.”

A felmérés kiterjedt arra is, hogy ezek a tevékenységek mennyi időt tesznek ki naponta. A szülők véleménye szerint igen sok időt, anyukák szerint hét órát, apukák szerint hat órát vesz igénybe a családról való gondoskodás.

„Ez az adat is azt a tendenciát mutatja, hogy az anyukák valóban többet foglalkoznak a családtagokhoz és a lakáshoz kötődő tevékenységekkel, mint ahogyan azt apukák gondolják – mondta Atkári Csaba. – Persze van különbség a 40 éves kor alatti, többgyermekes és kisgyermekes édesanyák esetében, hiszen ők átlagosan 3 órával több időt fordítanak gondoskodásra, mint idősebb sorstársaik.”

A házimunka fontos, de nem a legfontosabb
Az édesanyák és édesapák egyetértenek abban, hogy a házimunka csupán a napi rutin része, a gondoskodás fontos, de nem a legfontosabb eleme. Az apukák szerint néha kihagyható tevékenységi körök közé sorolható a mosogatás, takarítás és a mosás. Ehhez képest az édesanyák szemében elnapolható foglalatosság a rendrakás, az apákkal egyetértésben szerintük is kihagyható a takarítás, és a mosogatás. Érdekes adat, hogy az édesanyák 18%-a hétvégi program szervezését tekinti másodlagosnak, az édesapák viszont csak 6%-a sorolná ezt halasztható tevékenységek közé. Ezzel szemben férfiak 27 %-a szerint a mosás kevésbé égető teendő, amit a nők csupán 16 %-a hagy ki néha a napi rutinból.

A Pick Szeged Zrt. felismerte a hétköznapi gondoskodás és az azért felelős édesanyák mindennapjainak jelentőségét. Ez motiválta a vállalatot, hogy felhívja a figyelmet azokra a dolgokra, amelyektől az édesanyák és családjuk élete is jobb lehet. A kutatásból egyértelműen kiderült, hogy mind az édesanyák, mind a családtagok boldogabbnak érzik magukat az anyuka gondoskodásától.

A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.
Gondoljuk át, mivel tudunk hozzájárulni a körülöttünk lévő emberek boldogságához, és ennek megfelelően cselekedjünk a lehetőségeinken belül. Ha mindenki így tesz, sokkal jobb lesz a világ.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése