TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Legalábbis a kínai Pan Wang szerint, aki Future Hunter-Gatherer (a jövő vadász-gyűjtögetője) elnevezésű koncepciójával megnyerte az Electrolux nemzetközi ipari-formatervező pályázatát.

A 12. alkalommal meghirdetett Electrolux Design Lab versenyre 74 országból 1700 nevezés érkezett, köztük 21 magyar pályamű. A formatervezést tanuló egyetemisták „A jövő egészséges otthonainak megteremtése” témakörben olyan kreatív koncepciókkal jelentkezhettek, amelyekkel egészségessé és fenntarthatóvá tennék a jövő otthonait. A szakaszokban zajló versenyen a nevezők közül szakértői zsűri választotta ki azt a száznál is több pályázót, akik az első fordulóban a nagyközönségnek is bemutathatták pályamunkájukat. A második fordulóba a zsűri és a közönség 70, az elődöntőbe pedig 35 pályázót juttatott tovább.


A döntő
A párizsi döntőn már csak a hat legjobb versenyző – köztük a magyar pályázó, Kovács Apor (MOME) – prezentálhatta személyesen elképzelését a zsűrinek, amely Pan Wang alkotását, a Future Hunter-Gatherer készüléket választották a legjobbnak. A pályázó koncepciója egy hologram segítségével, halakkal teli tavat, gyümölcsöskertet vagy épp vadakkal teli erdőt vetít körénk, és a virtuális vadászatunk során gyűjtött élelmiszereket rögtön felírja a bevásárló listánkra. „Úgy érzem, már nincs kapcsolat az emberek és az élelmiszerek forrása között. Szupermarketekben vásárolni annyira egyszerű, hogy a legtöbben már elfelejtették, honnan is jönnek valójában az alapanyagok” – mondta el ötletéről a fiatal formatervező. „Ez a koncepció őszintén és játékosan, mégis tanító jelleggel közelíti meg az élelmiszer beszerzés, a táplálkozás kapcsán felmerülő ökológiai kérdéseket, és a fogyasztói tudatosságot” – mondta Lars Erikson, a zsűri elnöke.


Az Electrolux Design Lab zsűrije, Lars Erikson, az Electrolux formatervezési igazgatója, Margareta van den Bosch, a H&M kreatív tanácsadója és a Svéd Ipari Formatervezési Alapítvány ügyvezető igazgatója, Robin Edman, Fulden Dehneli török pályázó Lotus elnevezésű koncepciójának ítélték a második helyezést. A Lotus egy okos eszköz, mely a sokoldalú és mobil légtisztítást helyezi a középpontba. Ez a kifejezetten otthoni használatra tervezett termék egy központi légtisztító elemből, és három különálló, speciális célra tervezett tölthető egységből áll. A Tisztaság Golyó, Illat Golyó és Pára Golyó használható akár a konyhában, hálóban, vagy épp a gardróbszekrényben.

A harmadik helyen a lengyel Michał Pośpiech végzett UrbanCONE (Városi toboz) nevű lebegő városi légtisztító gépével. A névválasztás a magasan a föld felett lebegő légtisztító gépek formájára utal, amik megoldást kínálnak a városok egyre súlyosbodó légszennyezettségével járó problémára. Ultrakönnyű szerkezetének, valamint napelemekkel és cserélhető szűrőkkel ellátott csápjainak segítségével az épületek között szállva minden szennyeződéstől megszabadíthatná a városokat és otthonainkat.

A közönségdíjat közel 6000 szavazat alapján a HERO egy videójátékhoz hasonló, szórakoztató levegőtisztító eszköz tervezője, a perui Fiorella Rios vehette át.

Nemzetközi elismerés és szakmai tapasztalat
Az Electrolux Design Lab lehetőséget teremt a fiatal, tehetséges tervezők számára, hogy munkájukat az egész világnak bemutassák. A versenyen induló designerek nem csak tehetségükkel hívhatják fel magukra a figyelmet, hanem lehetőségük nyílik nemzetközi szakmai kapcsolatok kialakítására, sőt inspiráló és kreatív ötleteikkel ösztönzően hathatnak a háztartási készülékek fejlesztésére is.

A nyertes pályázó az 5000 euró jutalom mellett, egy hat hónapos fizetett gyakornoki állást is kap az Electrolux globális tervezőközpontjában. A második díjazott 3000, a harmadik helyezett 2000, az online közönségszavazás nyertese pedig 1000 euró jutalomban részesült.

Magyar sikerek
Az elmúlt években több magyar versenyző is eredményesen szerepelt a Design Lab versenyen. 2003-ban Cosovan Tamás és Hosszú Gergely, 2007-ben pedig Szabó Levente lett az első helyezett. Miklósi Ádám egy formabontó sous-vide sütő tervével jutott a döntőbe 2011-ben, míg a 2013-as formatervezői versenyen Csernátony Fanni SEAbreeze koncepciójával a legjobb 20 között végzett. A 2014–es pályázaton a száz legjobb közé bekerült Koczka Kristóf SPIC= elnevezésű pályamunkája, egy intelligens bioszféra terve is.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése