TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

A K&H Csoport az eddigi közösségi szerepvállalási programjain átívelő, és egyben átfogó kezdeményezést jelentett be a rászorulók megsegítésére.

Ma Magyarországon minden harmadik embert érint a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés. A szegénységi kockázatok többszörösen sújtják a gyermekeket és a hátrányos helyzetű térségekben élőket.  A nélkülözés következményei a gyerekek egész életét meghatározzák. A rossz egészségi állapot, a tanulási, magatartási és beilleszkedési zavarok, az iskolai lemorzsolódás mind megnehezítik a későbbi társadalmi beilleszkedést. Márpedig Magyarország jövőbeni gazdasági és társadalmi fejlődése azon múlik, hogy a most felnövekvő generáció felnőttként mennyire lesz boldog, egészséges, képzett, egyszóval mennyire tud teljes életet élni. (Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia 2011-2020)


Ezeket tartotta szem előtt a K&H, amikor a rászorulókat támogató kezdeményezés mellett döntött. A K&H a hátrányos helyzetűekért program a 311/2007. (XI. 17.) Kormányrendelet alapján meghatározott 47 leghátrányosabb helyzetű kistérség számára nyújt segítséget a K&H eddigi négy kiemelt támogatási területén:

Gyermekegészségügy
A K&H gyógyvarázs program keretében a leghátrányosabb helyzetű kistérségek egészségügyi intézményei külön elbírálásban részesülnek, és éves szinten minimum 3,5 millió forint értékben kapnak működésükhöz szükséges eszközöket, berendezéseket.
Az idei K&H gyógyvarázs pályázat elbírálásakor a program zsűrije már ennek fényében választotta a nyerteseket, így az országos pályázat keretében összesen 3,7 millió forint támogatást kapott három, a leghátrányosabb helyzetű térségekben működő intézmény, az ózdi mentőállomás, a mátészalkai kórház és az Orosházi Kórház.

Eelőadó-művészet
A K&H jóvoltából a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben élő gyerekek különböző kulturális programokra – például színházba vagy komolyzenei koncertre – juthatnak el a környékbeli városokba, vagy a fővárosba. Az idei évben előre láthatóan 5 ilyen kirándulásra kerül sor. Első alkalommal a szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 50 diákja vesz részt a budapesti Színházak Éjszakája rendezvényein, másodikként pedig a Tarnazsadányi Általános Iskola ugyancsak 50 diákja látogat el a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjére. Az adott előadásra szóló jegyek mellett a gyerekek számára a K&H utazási lehetőséget is biztosít, illetve uzsonnacsomaggal kedveskedik a diákoknak.

Fiatalok oktatása
A K&H Vigyázz! Kész! Pénz! pénzügyi ismeretterjesztő program és iskolai vetélkedő részeként a pénzintézet megkülönböztetett figyelemmel kezeli a hátrányos helyzetű térségek általános iskoláit, hiszen ezen térségekben különösen fontos, hogy a gyerekek megismerjék a pénzzel való helyes gazdálkodás alapelveit. A program keretében a K&H külön pénzügyi alapismereteket oktató, pénzügyi tudatosságra nevelő képzést indít az érintett területeken, amit a helyi bankfiók vezetője és egy pedagógus tréner közösen tartanak. Az idei évben három ilyen képzésre kerül sor. A K&H emellett a K&H Vigyázz! Kész! Pénz! versenyre való felkészüléshez szükséges anyagokat nyomtatott formában is elérhetővé teszi az érintett településeken, és igény szerint anyagi támogatást nyújt a verseny középdöntőjében, döntőjében való részvételhez.

Sport
A K&H pályázatot ír ki a leghátrányosabb helyzetű kistérségek településeinek általános iskolái és óvodái számára, amelyek tornatermük belső felújítására, sportszereik lecserélésére pályázhatnak meghatározott összeg erejéig. A 2014-es pályázaton az Abaúj-hegyközi, a Bodrogközi és a Sellyei kistérség helyi köznevelési intézményei indulhatnak az összességében 1 500 000 forintnyi támogatásért. (további részletek a mellékletben)

„2013-ban átfogó felmérést végeztünk ügyfeleink és partnereink körében a különböző támogatási területek fontosságáról. A kutatás eredményei megerősítették, hogy közönségünk továbbra is fontosnak tartja kiemelt támogatási területeinket, így a gyermekegészségügyet, a fiatalok oktatását, a sportot és az előadó-művészetet, de az elmúlt évek gazdasági változásainak hatására új elvárásként a rászorulók, a hátrányos helyzetűek segítését is megfogalmazták. Ennek az igénynek eleget téve hirdetjük meg a K&H a hátrányos helyzetűekért programot – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója. – A K&H Csoport célja, hogy felelős vállalatként, okos döntésekkel legyen jelen a Bankot körülvevő gazdasági, társadalmi és természeti környezetben, és ezzel hozzájáruljon a jelen és jövő társadalma számára a teljes élet megteremtéséhez. Bízunk benne, hogy a teljes élet lehetősége mellett ezeknek a fiataloknak élményeket, célokat is adhatunk a program révén.”

A K&H a hátrányos helyzetűekért program létrehozása során a K&H szakmai együttműködést alakított ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának Társadalmi Felzárkóztatásáért Felelős Helyettes Államtitkársásával. A Felzárkózási Fejlesztések Főosztályának szakemberei a program indulása után is segítik majd a szakmai munkát.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése