TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Az Österreich Werbung budapesti képviselete most még közelebb hozza a szomszédos úti célt; kiállítást és különleges rendezvénysorozatot szervez „A szomszéd lakása” címmel.

Az esemény célja, hogy bepillantást engedjen a mai Ausztriába, hogy igazán közelről is megismerhessük annak kulturális és turisztikai kínálatát a zenétől a divaton és designon át a gasztronómiáig vagy épp a hegymászásig. Érthető az igyekezet, évek óta mintegy félmillió magyar utazik Ausztriába, Magyarország ezzel a sógorok tíz legfontosabb „küldő országa” közé tartozik.


25 évvel a vasfüggöny lebontását követően a két szomszédos ország – Ausztria és Magyarország – ismét közelebb került egymáshoz. Évek óta mintegy félmillió magyar állampolgár utazik Ausztriába, hogy ott töltse a szabadságát. Ennek ellenére felmerül a kérdés, valóban ismerik-e a magyarok a szomszédos Ausztriát, annak modern és tradicionális oldalát? Tudják-e, hogyan néz ki „a szomszéd lakása”, mivel telnek az ott élők hétköznapjai?


2014. május 16-tól 22-ig az Andrássy úton, a Kogart Házban nyíló rendhagyó kiállítás ezekre a kérdésekre ad választ, „A szomszéd lakása” címmel Ausztria új, modern idegenforgalmi adottságait sorakoztatja fel. A villaépület első emeletét a bécsi dizájner, Manuela Freigang alakítja át „a szomszéd lakásává”.

Hoschek már kólás dobozt is tervezett

Az Ausztria mai, kortárs oldalát bemutató kiállításon megtekinthető többek között az osztrák divattervező, Lena Hoschek „divatkockája”, egy különleges, bejárható fotómontázs, amely a rendezett káosz elvére építve mutat be látványos fényképeket Ausztriáról. Az enteriőrt kreatív és nagy felületen elhelyezett kollázsok teszik teljessé. A kiállítás tematikájában újra és újra felvillannak a hagyományok és a modernitás, a gazdag osztrák kultúrtörténet és a jelenkor közötti izgalmas ellentétek. A teremben található kortárs és klasszikus osztrák bútorok és berendezési tárgyak szintén ezt a tematikát erősítik.

Az egy hét alatt összesen négy rendezvényre kerül sor. A Schönbrunni Kastélyzenekar 2014. május 16-án ad több szempontból is egyedülálló koncertet. Az „Ausztria – Európa találkozóhelye” mottó jegyében szervezett fellépésen nyolc zenész hallható majd, akik Ausztriában élik mindennapjaikat, de Európa legkülönbözőbb pontjairól származnak. A repertoárban olyan elismert nemzetközi zeneszerzők műveit találhatjuk, akiket alkotói munkásságuk köt Ausztriához és akiknek köszönhetően nemzetközi hatások is beépültek az osztrák zenei kultúrába.


Az osztrák dizájner és divattervező, Lena Hoschek 2014. május 20-án mutatja be legújabb kollekcióit, illetve enged bepillantást egy workshop keretén belül az osztrák divatszakmába. Ausztria fiatal tervezőihez hasonlóan munkáiban rendkívül izgalmas és érdekes módon egyesíti a hagyományokat és a modern pret-à-porter szemléletet.
Az ismert osztrák séf, Toni Mörwald, aki egyben a „Beste österreichische Gastlichkeit” (Kimagasló Osztrák Vendéglátás) szövetség elnöke is, 2014. május 21-én olyan menüvel várja a vacsoravendégeket, amely az osztrák konyha sokszínűségére épít.


Záróeseményként 2014. május 22-én Thomas Glavinic osztrák író és a Mount Everestet első osztrákként megmászó Robert Schauer társaságában tartanak beszélgetést a „hegyek varázsáról”. Glavinic a Das größere Wunder (A nagyobb csoda) című aktuális regényében a magashegyi hegymászással foglalkozik és rendkívül hitelesen ábrázolja főhősének mentális és fizikai tapasztalatait. Robert Schauer 1978-ban állt a Mount Everest tetején és ezzel első osztrákként jutott fel a világ tetejére, ma pedig az évente megrendezésre kerülő Kaland- és Hegyifilmfesztivált vezeti Grazban.


A szomszéd lakása
Budapest, Kogart Ház
2014. május 16–22.
Bővebb információ
(A kiállítóterem befogadóképessége miatt a rendezvényeken csak meghatározott számú résztvevőt tudnak vendégül látni. Ezért a kiállítás előzetes bejelentkezéssel tekinthető meg, jelentkezni a lakas@austria.info e-mail címen és a +36 1 413 3910-es telefonszámon lehet. A kiállítás 2014. május 20-án zárva tart.)


A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése