TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

A tanuló számítógépes rendszereké a jövő

6904
Az IBM kiadta a következő öt évre szóló tudományos-technológiai előrejelzését, mely a kognitív rendszerek robbanásszerű evolúcióját vetíti előre.


Számítógépeink az adatokkal, emberekkel és más gépekkel folytatott intenzív kommunikáció során maguk is rengeteget tanulnak, és egyre okosabbak lesznek. A szokásainkra és a környezet impulzusaira egyre élesebb figyelemmel ráhangolódó kognitív rendszerek hamarosan még jobban kiterjesztik képességeinket, segítenek bennünket döntéseinkben, és odafigyelnek, vigyáznak majd ránk.„Minden korábbi nemzedéknél több tudással rendelkezünk a világról, és mégis állandó küzdelemben élünk, hogy a komplex és egyre gyorsabban termelődő adatok özönéből hasznosítani tudjuk a számunkra fontos információt – mondja Dario Gil, az IBM Kognitív Rendszerek Laborjának igazgatója. – A gondolkodásunkat követni és kiterjeszteni képes technológiák azonban új korszakot nyitnak majd az egész emberiség előtt.”

Az IBM a piaci és a társadalmi trendeket elemezve, valamint saját technológiai fejlesztéseiből kiindulva teszi közzé évente – „IBM 5in5” néven – a közeli jövőre vonatkozó előrejelzéseit. Szerintünk tanulmány legizgalmasabb ígérete az, hogy a városok megtanulják, mire vágynak lakóik.

2050-ben a Föld lakóinak 70 százaléka városokban él majd – ahhoz, hogy ideális életkörülményeket biztosítsunk számukra, új technológiai megoldásokra és innovációkra van szükség. A gyorsan tanuló számítógépes rendszereknek köszönhetően a városok öt év múlva pontosan tudni fogják, hogyan szeretnének élni lakóik, és ennek megfelelően alakítják át működésüket.Becslések szerint az okostelefonok száma 2017-re elérheti a 3 milliárdot. A mobil eszközök és a közösségi média segítségével egyszerűbb, közvetlenebb lesz a kapcsolattartás a városok vezetőivel és a hivatalokkal. A városok által nyújtott szolgáltatások minden korábbinál jobban alkalmazkodnak majd az ott élők szokásaihoz: a közlekedők akár a buszmenetrendet is átalakíthatják majd valós idejű visszajelzéseikkel, a köztisztasági cégek pedig a szenzorokkal ellátott intelligens kukák „megtelt” jelzéseire reagálva küldik ki bevetésre dolgozóikat.

E technológiák használata mindenapos lesz a jövőben, és komoly segítséget nyújtanak majd az önkormányzatok vezetőinek, hogy pontosan azonosítsák a városlakók szükségleteit, és azonnal reagáljanak a helyieket foglalkoztató problémákra. Szerte a világon vannak már ehhez hasonló kezdeményezések, Brazíliában például az IBM kutatói olyan közösségi megoldáson dolgoznak, amellyel a helyiek mobilon leadott jelzéseikkel a város akadálymentesítését segíthetik. Ugandában a UNICEF-fel kooperál a vállalat egy olyan platform kifejlesztésében, amelyen keresztül a korményzattal, helyi elöljárókkal folytathatnak párbeszédet a fiatalok arról, mi foglalkoztatja őket a legjobban.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése