TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

A McDonald’s Amerika leggyűlöltebb vállalata

6902
A 24/7 Wall Street gazdasági portál összesített adatai szerint a gyorsétterem lánc került 2003-ban legtöbbször a szakszervezetek zászlajára.

A társaság több százezer olyan alkalmazottat foglalkoztat saját és franchise rendszerben működtetett éttermeiben, akik alig keresik meg a minimálbért. A National Employment Law Project (NELP) friss tanulmány szerint a nincs még egy olyan gyorsétterem lánc, amelynek alkalmazottai jobban szorulnának rá szociális juttatásokra. Ennek következtében a McDonald’s csak Amerikában 1.2 milliárd dollár terhet ró a társadalomra.

Mindezt tetézve a tengerentúli McDonald’s azt javasolta alkalmazottai egy részének, hogy adják el ingóságaikat, hogy ki tudják fizetni az ünnepek alatt felgyülemlett hiteleiket. Telefonos forródrótjukon több munkavállaló kapta azt a tanácsot, hogy jelentkezzen étkezési jegyért, ami a legrászorultabbak szociális juttatása az államokban. Nem csoda hát, hogy a lehetetlenül alacsony fizetéseiről hírhedt McDonald’s az önkiszolgáló éttermek közül a legrosszabb pozícióban, az Amerikai Vásárlói Index 73. helyen végzett 2013-ban. Persze a szerencsétlen gazdasági körülmények sem teszik lehetővé, hogy a vállalat növelje béreit vagy az azokon kívüli juttatásokat: eladásai csak 0.9 %-kal nőttek a tavalyi utolsó negyedévben, részvényei pedig csupán 5 %-os emelkedést produkáltak 2013-ban.

A 24/7 Wall Street egy gazdasági portál, amely amerikai és nemzetközi tőkebefektetőknek szolgáltat információkat, és minden évben összeállítja a legjobban gyűlölt cégek listáját az Államokban. Független fórumok kimutatásai alapján az elmúlt 52 hét vásárlói és munkavállalói elégedettsége mellett a cégek tőzsdei szereplését is vizsgálják. Valamint értékelik a BrandZ és Interbrand marketingkutató intézetek arra vonatkozó kimutatásait, hogy a vezetők mely döntései rombolták az adott vállalatok image-ét.

A McDonald’s végzett a 2013-as negatív lista élén, de a dobogó másik két fokát is igen nívós márkák foglalták el. Második lett az a több évtizedes divatcég, amely 2006-ban túlélte vezérigazgatójának, Michael Jeffriesnek azon kijelentését, miszerint az Abercrombie & Fitch „cool kölyköknek” való, nem pedig dagadtaknak.  A vezér új szerződést kapott, amellyel 79 millió dolláros fizetés járt az elmúlt 3 évben. Ehhez képest 2013-ban a cég részvényei 30 %-ot zuhantak, a forgalom 1.17-ről 1.03 milliárd dollárra esett vissza, nettó vesztesége pedig megközelítette a 16 milliót.

A csúfos rangsor harmadik helyezettje a vezető játékgyártó Electronic Arts (EA) lett. A SimCity újbóli piacra dobása után pár nappal összeomlottak a szervereik, és egy hétig senki nem tudott játszani az újonnan vásárolt programmal. A cég fölajánlott egy ingyen játékot mindenkinek, aki befürdött a SimCityvel, de az egyik feldobott kárpótlás az agyonkritizált Mass Effect 3 volt. A befektetők a SimCity ügy miatt beperelték a vállalatot, amely 2011-ben és 2012-ben a legjobban utált márka volt a 24/7 Wall Street listáján. A botrány miatt a vezérigazgató, John Riccitiello lemondott, és bár a cég részvényei viszonylag jól muzsikáltak, az EA az utolsó negyedévben 273 millió dolláros veszteséget termelt.

A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.
Gondoljuk át, mivel tudunk hozzájárulni a körülöttünk lévő emberek boldogságához, és ennek megfelelően cselekedjünk a lehetőségeinken belül. Ha mindenki így tesz, sokkal jobb lesz a világ.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése