TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

E-book vagy könyv?

6865
A nyomtatott könyvek reneszánszukat élik az Egyesült Államokban. Itthon mindkettő iránt kevesen érdeklődnek.

Az e-könyv olvasók száma ugyan tovább nőtt a tavalyi év folyamán, az amerikai felnőtt lakosság azonban inkább a tradicionális könyvet választotta a digitális helyett - áll a Pew Kutatóközpont felmérésében. "Ez azt jelenti, hogy bár egyre többen olvasnak könyvet okoskészüléken, ennek ellenére elenyésző azoknak a száma, akik teljesen felcserélték a nyomtatott olvasmányaikat az elektronikus társaikra" - magyarázza a felmérés eredményét az intézet egyik kutatója.

Amerikában a tavalyi év folyamán a digitális könyvolvasók száma 28 százalékra nőtt a két évvel ezelőtti 23 százalékos adathoz képest. Mindeközben tíz amerikaiból hét válaszolta azt, hogy nyomtatott kiadásokat olvas, ami négy százalékos növekedést jelent a 2012-es évhez képest. Mindössze a megkérdezettek négy százaléka állította, hogy kizárólagos e-book olvasó. A felmérésben résztvevők 76 százaléka olvasott valamilyen formában könyvet az elmúlt egy évben - olvasható a Japan Today portálján.

A kutatásból az is kiderül, hogy a különböző digitális olvasási megoldások egyre inkább elterjedőben vannak. Az amerikaiaknak már 42 százaléka rendelkezett táblagéppel 2013-ban, ami jelentős emelkedés az azt megelőző év 34 százalékos eredményéhez képest. A lakosság fele vagy tablettel rendelkezik, vagy kimondottan az erre a célra kifejlesztett ekönyv-olvasóval, mint például az Amzon termék, Kindle, vagy a Nook.

A becslések szerint a tengeren túl közel 18,2 millió Kindle Fire-t értékesítettek tavaly, míg a Kindle ekönyv-olvasókból további öt milliót.

Hazánkban mind a papír alapú, mind az e-könyvek iránt szerényebb az érdeklődés. Egy októberben közzétett felmérés szerint minden tizedik magyar válaszolta, hogy nem szokott olvasni. A fiatalok között még nagyobb ez az arány, minden hatodik 18 és 29 év közötti mondta azt, hogy egyáltalán nem szokott könyvet venni a kezébe.

Egy másik, - Magyar Telekom - kutatásból az is kiderült, hogy e-könyv-olvasóval jelenleg az internetezők nagyjából 6 százaléka, mintegy 265 ezer fő rendelkezik. A reprezentatív kutatás eredményei alapján az internetezők 7 százaléka tervezi, hogy a közeljövőben beszerez e-book-olvasót. Bár a felmérési eredményekből az is jól látható, hogy a vásárlás egyik legfontosabb korlátja a magyar nyelvű kínálat szűkössége.

(www.mediainfo.hu)

A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.
Gondoljuk át, mivel tudunk hozzájárulni a körülöttünk lévő emberek boldogságához, és ennek megfelelően cselekedjünk a lehetőségeinken belül. Ha mindenki így tesz, sokkal jobb lesz a világ.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése