TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Suba János / Vodafone

6858
„Azt tartom a legnagyobb sikernek, ha a kommunikáció erejével valami jót tudunk cselekedni."

Suba János

Születési idő
1960. április. 10.

Iskolái
Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem szak  (1985)

Jelenlegi cég és pozíció
2009- Vodafone vállalati kommunikációs igazgató (PR, sajtókapcsolatok, szponzoráció)

Korábbi cégek és pozíciók

1994 Hungexpo reklámügynökség – reklámtervező
Publicis – executive kreatív igazgató
1994-           Westel 450 – reklámfőnök
1996-2003 Pannon GSM – PR igazgató
2003-2009 Supergroup Kreatív PR Ügynökség – tulajdonos, ügyvezető, kreatív igazgató

Nyelvtudás
angol, spanyol, német, francia, olasz

Mit szeret a legjobban a szakmájában?
A kommunikáció – ami általában csak következménye egy lényegibb történésnek –, a
valóságban  vissza tud hatni a lényegi történésekre, következményből céllá vagy maga is egy lényegi tevékenységgé válik. A kommunikáció erő, hatalom – világraszóló döntéseket lehet vele megváltoztatni. Az ereje egy háborúéhoz hasonlít, mégsem egyenlő a fegyverekkel; egy kulturális, „puha” dolog, amit jóra is lehet

Eddigi legnagyobb szakmai siker
Azt tartom a legnagyobb sikernek, ha a kommunikáció erejével valami jót tudunk cselekedni. Erre a legjobb példa talán a pontonhíd, amit az Európai Uniós csatlakozás alkalmával építtettünk a Dunára. Egy kettévágott országban a kommunikáció erejével sikerült elérni, hogy néhány napra, órára a két tábor kibékült egymással. Három nap alatt 500 000 ember ment át a hídon
. Ha ebből csak néhányan elkezdtek másképp gondolkodni, akkor már néhány embert nyertünk a kommunikáció erejével, és elértük, hogy azon a helyen egy kis időre jobbá vált a világ.

Szakmai példakép
Pallagi Ferenc, a Bors újság főszerkesztője. Ő alapította a Blikket Magyarországon; a magyar bulvársajtó pápája, és számomra a magyar sajtószabadság hőse. Az az ember, aki mindent tud a média működéséről és a médiát fogyasztó emberekről is. Tudását mindig saját tapasztalattal és józan ésszel kombinálja. Ha egy újságot ő szerkeszt, akkor azt többen veszik. A mai világban nagyon ritka, hogy puszta emberi teljesítménnyel lehet valami pénzben mérhető eredményt elérni.

Hobbi, amitől feltöltődik
Színház. Egy racionális világban élek, és nagyon jól esik este beülni egy teljes mértékben irracionális világba, ahol lehet egy kicsit álmodozni, meghatódni és a sok-sok értelem után kicsit az érzelmekkel is foglalkozni.

Mottó

  1. Csak nagy dolgokban érdemes gondolkodni, ezek megálmodásáért és megvalósításárét érdemes élni.
  2. A legnagyobb bűn a gyávaság.” (Bulgakov: Mester és Margarita)
  3. Az életet csak maximális bátorsággal szabad élni, a nagy dolgok létrehozásához ez kell. Maximálisan az emberi teljesítményben, annak hozzáadott értékében és a különbözőség praktikus, racionális hasznában hiszek: igazán nagy dolgokat csak a nagyon bátor emberek tudnak csinálni. Általában azok, akik különböznek másoktól. Ha valaki valamit másképp csinál a korábbiaknál, az már innováció, amit később sokan mások is követni fognak.

Misszió
A kommunikáció erejét használjuk az unalmas világ rossz dolgainak megváltoztatására fel. Azokon a területeken, ahol dolgozom, erre a CSR, a szponzoráció, vagy a PR kommunikáció területén van mód.

Kedvenc könyve
Bulgakov: Mester és Margarita, illetve a Rolling Stones: Keith Richard önéletrajza, amivel most az angoltudásomat csiszolgatom.

Kedvenc film
Berlin felett az ég

Kedvenc költő/író
Parti Nagy Lajos

Kedvenc zenei műfaj/előadó
Nick Cave

Kedvenc konyha vagy kedvenc étel
Olasz konyha, spagetti carbonara

Járt már itt / utazni fog ide…
Tavaly voltam először Toscanában, és ha valahová visszavágyom, akkor oda.

Legmeghökkentőbb helyzete, illetve legnagyobb boldogsága az életben
A Westel 450-nél
, ami az első profi multicég volt, másfél év elteltével egyazon napon bocsátottak el és választottak meg az év menedzserének. Az elbocsátás a főnökömtől jött, az év menedzserének választás pedig a munkatársaktól, titkos szavazás eredményeként, egy órával később (ők még nem tudták az előzményeket). Onnantól kezdve tudom, hogy a hatalom által hozott döntés egy dolog, de az emberi és a szakmai önbecsülésem nem ettől függ.

+1 üzenet

Mindenkinek üzenem, hogy higgyen az emberi kreativitásban és az egyedi ember egyéni bátor, esetenként az átlagtól különböző döntésén alapuló sikerben. Nagy dolgokat, igazi sikert csak úgy lehet elérni, ha egyénileg merünk dönteni.


A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése