TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Ismét divatba jön a nyomtatott dm

6760
Az e-mailben küldött ajánlatok gyakran levélszemétként végzik. A megoldás egy új fejlesztés, a hibridlevél lehet.

A hibridlevél ötlete nem új: minek kellene kinyomtatni a leveleket és elvinni a postára, ha - némi túlzással – a számítógépről a postaládába is nyomtathatok? A Hibridlevél Kft. több mint egy éves fejlesztés és negyedéves tesztelés után elsőként valósította meg az ötletet Magyarországon.

„A hibridlevél nagyban segíti a marketingesek munkáját, főként azokét, akik gyakran élnek a dm-levél (direct mail) eszközével. Mi több, ez a technológiai fejlesztés akár új életet lehelhet a közvetlen levélküldés marketingtechnikájába” – mondja Molnár Gergely, a cég egyik alapítója.

A Direkt és Interaktív Marketing Szövetség idei felmérése szerint tavaly a címezetlen küldemények piaca csökkent. A visszaesés üteme ugyanakkor lassulni látszik, a csatorna forgalma 7,4 milliárd forintról 6,6 milliárd forintra változott. A csökkenő eredmény oka, hogy a digitális csatornák, az e-mailben küldött ajánlatok gyorsabbnak, olcsóbbnak és divatosabbnak is tűnnek a hirdető cégek számára. A nyomtatott direktlevél visszaesése azonban lassul, mégpedig azért, mert egyre több hirdető kérdőjelezi meg hatásosságát. A Hibridlevél Kft. legutóbb egy kisvállalati marketingkonferencia 1500 résztvevője között készített felmérést, amelyből az derült ki: a postai dm fokozatosan visszakerül a kisebb cégek eszköztárába. A vállalkozók ugyanis azt tapasztalták, hogy az e-mailben küldött ajánlatokat a címzettek nem olvassák el, több levelezőrendszer pedig automatikusan a „levélszemét” vagy „promóció” mappába helyezi át ezeket.

Ezzel párhuzamosan nő viszont a postán érkezett levelek presztízse. Manapság szinte már csak számlák és áruházi prospektusok érkeznek postai úton, így a címzettek nagyobb arányban, örömmel olvassák el a ténylegesen megfogható, szépen megtervezett, borítékolt, nyomtatott levelet.

A postai dm azonban rengeteg többletmunkát okoz a marketingosztályon dolgozóknak: hajtogatni, borítékolni, címezni kell a küldeményeket, néha több ezret. A hibridlevél használata lehetővé teszi, hogy az ismét divatba jövő marketingeszköz gyorsan és egyszerűen elkészüljön. A hibridlevél küldéséhez a felhasználó a számítógépén megszerkeszti a levelet, majd elektronikusan elküldi a szolgáltatónak, ahol 24 órán belül kinyomtatásra, borítékolásra és postázásra kerül, így a címzett akár már másnap megkaphatja. Vagyis a hosszadalmas munkafázisokat és a postai sorban állást kiiktatva lehet tömegesen levelet küldeni. Mindezt ráadásul ugyanolyan áron, mintha a cég postai levelet adna fel.

Azon vállalkozásoknak is segítséget jelent a hibridlevél, amelyek eddig beszállítóval (ügynökséggel, nyomdával, diákszövetkezettel) dolgoztak a postai küldemény létrehozásán. A vállalat vezetője vagy marketingese ugyanis kezében tartja a folyamatot, nincsen többé kiszolgáltatva az alvállalkozók esetleges késedelmének vagy hibáinak. Még a Magyar Postával sem kell szerződést kötnie.

„A hibridlevél kifejlesztésekor a kis cégekre is gondoltunk, ezért akár egyetlen levelet is el lehet küldeni. A hozzá kidolgozott zárt, biztonságos rendszer azonban a nagyvállalati előírásoknak is megfelel” – mondja Molnár Gergely.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése