TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

A nők és az idősebb korosztály képviselői vesznek inkább könyvet a kezükbe- derül ki a Bookon.hu és a KutatóCentrum kutatásából.

Minden tizedik magyar nyilatkozott úgy, hogy nem szokott olvasni – mutatott rá a most induló Bookon.hu személyes könyvajánló szolgáltatás és a KutatóCentrum közös felmérése. A fiatalok között ugyanakkor még nagyobb ez az arány: minden hatodik 18 és 29 év közötti mondta azt, hogy egyáltalán nem szokott könyvet venni a kezébe. „A felmérésünk szerint ez a korosztály különösen árérzékeny könyvvásárláskor, ezért az egyik út, hogy megszerettessük a fiatalokkal az olvasást, a kedvezmények biztosítása lehet” – mondta Hámori Zsuzsa, a Bookon.hu személyes könyvajánló szolgáltatás képviselője.

Az összes válaszadót vizsgálva elsősorban a téma és a szerző voltak a legfontosabb szempontok a legutóbb vásárolt könyv kiválasztásakor, de a kedvező ár itt is a harmadik helyre került. „A Bookon.hu tagjai rendszeresen kuponokat és extra kedvezményeket kapnak, bízunk benne, hogy így egyre gyakrabban választják kikapcsolódás céljából az olvasást” – tette hozzá Hámori Zsuzsa. A kutatás alapján ugyanis valójában szeretünk olvasni: a hölgyeknek közel 95 százaléka legalább alkalmanként meg szokta lepni magát egy jó kis olvasnivalóval, és még a kevesebbet olvasó férfiaknál is 82 százalék ez az arány.

A nők számára könyvválasztáskor mások ajánlása is fontos: az ismerőseik, családtagjaik véleményére 13 százalékuk ad, a hírességek ajánlása ugyanakkor mindössze 2 százalékuk döntésében játszott szerepet.

Másra vágynak a férfiak és a nők

Az olvasni szeretők körében a sikerkönyvek után a szépirodalmi művek, valamint a történelmi, életrajzi leírások a legnépszerűbbek. Míg bestsellereket a megkérdezettek 60 százaléka vesz szívesen a kezébe, addig szépirodalmi és történelmi köteteket már csak körülbelül feleannyian.

A férfiak és a nők ízlése a könyvek terén igen eltérő. Bár mindkét nem képviselőinek körében a sikerregények a legnépszerűbbek, a nőknél sokkal nagyobb a műfaj népszerűsége (74%, illetve 46%).

Az erősebbik nemnél a történelmi témájú könyvek foglalják el a dobogó második fokát, megelőzve a szépirodalmi műveket. Ezzel szemben a hölgyeknél a történelmi művek csak a toplista ötödik helyére szorulnak, a szépirodalom mellett az életmód/egészség/otthon és gasztronómia műfajok is megelőzik azt. A férfiak a nőkhöz képest szívesebben olvasnak sportról, míg az ezotériával foglalkozó könyvek nem meglepő módon a nők körében népszerűbbek.

Érettség kell a történelemhez

Az évek múlásával az olvasási szokásaink is változnak: az idősebb, 40 év feletti korosztály a fiatalokhoz képest jobban kedveli a történelmi és gasztronómiai témájú könyveket, és a napi politika, gazdaság és bulvár témák iránt is inkább 30 év felett kezdünk el érdeklődni. „A felmérésből is látható, hogy az olvasási preferenciák igen eltérőek lehetnek a különböző nemek és korosztályok között, az egyéni ízlés pedig tovább árnyalja ezt – mondta el a Bookon.hu képviselője. – Ez adta az alapötletet a személyes könyvajánló létrehozásához: a Bookon.hu feliratkozói maguk választhatják ki, hogy milyen témájú kötetekről szeretnének ajánlókat kapni.”

A szépirodalom legtöbb kedvelője az idősebb korosztályból kerül ki: az 55-64 évesek 46 százaléka olvas szívesen ilyen műfajú könyveket, míg a 30-39 éveseknek mindössze 28 százaléka. Náluk a 18-29 évesek is nagyobb arányban (35%) olvasnak szépirodalmat, ez a több szabadidőnek és az érettségire való felkészülésnek tudható be.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése