TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Egyre versenyképesebbek az egynapos utazások

6270
A hagyományos értelemben vett nyaralások mellett egyre nagyobb teret nyernek az egy-, legfeljebb kétnapos üdülések, túrázások és gyárlátogatások.

A kuponos, és az akciógyűjtős oldalak térnyerésével egyre több egy-, két-, de legfeljebb néhány napos utazás is elérhető viszonylag olcsón. Mindez persze nem helyettesíti a hosszabb nyaralásokat, ugyanakkor megfelelő kikapcsolódást biztosít – derült ki a Lealkudtuk.hu, napi akciógyűjtő oldal által készített, mintegy kétezer főt megszólaltató, nem reprezentatív felméréséből. Az elsősorban a fővárosban, vagy a nagyvárosokban élők ugyanis egyre inkább szeretnének kiszakadni egy-egy napra, és elutazni egy gyárlátogatás, egy fesztivál, egy kulturális program, vagy pusztán városnézés miatt.

„Kezdenek feléledni a régi értékek, hiszen például minden ötödik felhasználó látna szívesen egy disznóvágást, ugyanakkor a válaszadók 70 százaléka arra is kíváncsi, hogyan készül el egy tábla csokoládé” – mondta Orova Balázs, a Lealkudtuk.hu-t is üzemeltető allegroup.hu Kft. B2C üzletágvezetője. „Nem titok, a férfiak nagy része inkább egy autógyárra kíváncsi, szemben a nőkkel, akik az édesség mellett egy illatszergyárba ’szimatolnának be’ inkább. Ráadásul egy ilyen, egynapos ’túra’ átlagosan 5-10 ezer forint, amely a jelen gazdasági környezetben megfelelő alternatívája lehet akár egy pihenős, de otthon töltött hétvégének is.”

Az elmúlt egy évben „bakancsos” túrán a válaszadók 40 százaléka már részt vett, Magyarországon belül elsősorban a Budai-hegység, valamint a Mátra, míg külhonban elsősorban Ausztria és Szlovákia volt a kedvelt célpont. Vélhetően sok a visszatérő túrázó is, hiszen a válaszadók kétharmada valószínűsítette azt, hogy a nyaralás előtt még egyszer elmegy legalább egy egynapos túrára. Sőt a tavalyi nyár slágere volt például az egynapos horvátországi, tengerparti kiruccanás is, nagyjából 10 ezer forint körüli áron. Így az is beleszimatolhatott a sós tengeri levegőbe, aki egyébként nem engedheti meg magának.

Hasonló a helyzet a „gyárlátogatásokkal” is. Ebben az esetben is a válaszadók kétharmada valószínűsítette azt, ha lesz rá alkalma, elmegy ilyen eseményre, nyílt napra. A csokoládégyár látogatása mellett komoly érdeklődés mutatkozott az autógyártás, a porcelámanufaktúrák, és a kozmetikai szerek gyártósorainak látogatása iránt is. A csokoládégyártás persze mindenkit érdekel, azonban a porcelángyártás már inkább csak az 55 év feletti korosztályt, és az sem titok, hogy a férfiakat a benzingőz, míg a hölgyeket inkább a parfümökből eredő illatok ejtik rabul.

„Persze nem feltétlenül a túrázás, vagy a gyárak kötik le az embereket. A válaszadók 70 százaléka egy egyszerű városnézésre is örömmel befizetne, sőt a történelmi játékok és a hagyományőrző programok is minden harmadik felhasználónkat érdekli” – tett hozzá Orova Balázs.

Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.
Gondoljuk át, mivel tudunk hozzájárulni a körülöttünk lévő emberek boldogságához, és ennek megfelelően cselekedjünk a lehetőségeinken belül. Ha mindenki így tesz, sokkal jobb lesz a világ.
A szakdolgozatomat a Starbucks marketingkommunikációjából írtam. Két évvel később megcsörrent a telefonom, és egy hang azt mondta, hogy van egy szabad marketinges állás a márkánál.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2017 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése