TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Háromszáznál több lépésből álló Goldberg-szerkezetet terveznek hónapok óta azok a mérnökhallgatók, akik világrekord megdöntésre készülnek.

A magyarországi Bosch-csoport harmadszor rendezi meg A mérnökök játszótere elnevezésű rendezvényt, amelynek fő attrakciója a Goldberg-szerkezetek versenye lesz.

A Goldberg-szerkezet egy olyan láncreakciószerűen működő gép, amely egy alapvetően egyszerű feladatot lehetőleg minél több, egymásból következő lépés láncolatán keresztül végez el. Fontos, hogy egy jó Goldberg-gép megnevetteti az embereket: például egy csőben leguruló golyó a csőből kijövet meglök egy homokórát, amely ezáltal átfordul és az alján kiképzett nyílásból a homok egy serpenyőbe ömlik. A kiömlött homokmennyiség épp elegendő ahhoz, hogy a serpenyőt tartó libikókát átbillentse, amely ezzel zárja az aljára szerelt érintkezőt és így kapcsol fel egy lámpát - olvasható a szervezet honlapján.

A legalább 300 lépésből álló szerkezet megépítésére 19 csapat vállalkozott. Minden csapat kapott egy mérnök mentort, aki szakmai segítséggel és tanácsokkal látja el a versenyzőket.

Az eddigi világrekordot az indianai Purdue Egyetem mérnökei tartják 300 lépésből álló szerkezetükkel, amelyen 5000 munkaórát dolgoztak, így a szombati budapesti verseny résztvevőinek minimum 301 lépésből álló, működő masinát kell építeniük, hogy megdönthessék a világcsúcsot.

A szerkezet névadója Rube Goldberg Pulitzer-díjas karikaturista, szerző, mérnök, aki a szokatlan találmányaival vált ismertté.

A mérnökök játszóterén délelőtt 10 órakor indulnak a csapatok az egyes pontszerző állomásokra, ahol bemutatókkal, zöld- és hibridautó kiállítással, ügyességi tesztpályával, kerékcsere-versennyel és számos izgalmas programmal is várják a nevezőket.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése