TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Király Gábor a Sport1-hez igazol

6207
A Bayern–Barcelona Bajnokok Ligája-elődöntő első felvonásán Faragó Richard munkáját a magyar labdarúgó-válogatott kapusa segíti a helyszínről.

Király korábban a Hertha színeiben a Bayern és a Barcelona ellen is védett, jelenleg a bajor városban él. Remélhetőleg elsőkézből származó információkkal is megörvendezteti majd a nézőket.

Meglepett a felkérés?

Meg, és izgatott is vagyok miatta. Szakkommentátori minőségben még nem ültem végig meccset stadionban. A pályafutásom lezárása után azonban vannak terveim. Szeretném körbejárni azokat az arénákat, ahol jártam, és nézőként akarok letekinteni a pályára, nézőként akarom átélni a hangulatot. Most még ritkán nézek meg a lelátóról meccseket, jobban szeretek a pályán szerepelni.

Milyen emlékeid vannak a Bajnokok Ligájáról?

A legfontosabb, ami eszembe jut, hogy a Bajnokok Ligája a válogatott meccsek szintjével vetekszik. Itt is elég egy kis hiba, egy apró figyelmetlenség, amiért rögtön megbüntetik az embert. Góllal, helyzettel, bármivel. Ez a legfelső kategória, ebben nem hibázhatsz annyit. Sőt, a legjobb, ha egyet sem hibázol.

A saját Bajnokok Ligája-mérkőzéseidre hogyan emlékszel vissza?

Az összkép teljesen pozitív. Persze volt olyan is, hogy a Herthával a Galatasaraytól otthon 1–0-ról kikaptunk 4–1-re, de összességében szépek az emlékeim. Hazai pályán megvertük a Zolával és Deschamps-pal felálló Chelsea-t, a Maldinit, Albertinit és Leonardót felvonultató Milant, ikszeltünk a Guardiolával, Figóval, Kluiverttel érkező Barcelonával. De nekem a Barca azért is emlékezetes, mert az egyik sérülésemből felépülve éppen ellene térhettem vissza 90 ezer néző előtt, hihetetlenül jó hangulatban a Camp Nouban.

És a Bayernről mi jut az eszedbe?

Hogy az utóbbi időben sajnos nem védhettem ellene, mert az 1860 München egyelőre a másodosztályban szerepel. De azon dolgozom, hogy hamarosan összefuthassunk az élvonalban. Fontos lenne a városnak a derbi. A Bayern más dimenzió Németországban, sőt, Európában is. Jogosan áll az élen, jogosan lett bajnok, nagyszerű a kerete. Mint évtizedek óta mindig. Ez egy jó koncepció eredménye. Hoeness, Rummenigge és Beckenbauer személyében olyan vezetik a klubot, akik korábban itt játszottak, átérzik, hogyan kell kommunikálni a csapattal, tudják, kinek mi a feladata. De Dortmundban ugyanez a helyzet, ott Michael Zorc a sportigazgató, hajdan meg ő volt a Bajnokok Ligája-győztes csapat kapitánya. Talán ez a titok.

Minek köszönhető, hogy a nagyágyúknál megvan a türelem? A Bayern két évig nem nyert semmit, de csak egy edzőnek kellett mennie, illetve Barcelonában sem kell okvetlenül fejeknek hullania, ha nincs meg minden trófea.

Mert mindkét helyen tudják, hogy a koncepció jó. A gépezet akadozhat, több sérülés vagy más probléma is bejöhet, de ez mindenhol előfordul. Itt viszont képesek túljutni mindenen, és mindig a következő dolgot tartják fontosnak.

Milyen újdonságot hozhat neked a keddi csata?

Nagyon kíváncsi vagyok a két csapat stílusára. A Barca kicsit játékosabb, több mozgással operál, mindenki mindenhol felbukkanhat. A Bayernnél pedig az összeállításból lehet látni, milyen rendszer jön. A müncheniek fegyelmezettebbek, náluk kevesebb a szabadság.

Mintha egy kész szakkommentátort hallanék.

Pedig még sohasem csináltam ilyet.

Mikor leszel elégedett magaddal?

Inkább úgy fogalmazok, hogy már most boldog vagyok, amiért Faragó Ricsi mellett ülhetek. Ez nekem szinte nagyobb érték, mint maga a mérkőzés. Egy olyan munkát nézhetek végig testközelből, amiről eddig legfeljebb hallottam. Én nem vagyok futballőrült, ha nem érdekel a meccs, felkelek a tévé elől vagy kiballagok a nézőtérről. Most viszont az első perctől az utolsóig élvezni fogom. A kapusok megmozdulásait, viselkedését bárhol, bármikor képes vagyok elemezni, bármilyen hosszan. A játék összképének értékelését viszont meghagyom Ricsinek, ő biztosan több meccset látott nálam.

Idővel hivatásos szakkommentátor lesz belőled?

Inkább maradok a kaptafánál. Tudom, hogy én abban vagyok jó, amit a pályán tanultam, abban tudok továbblépni, ott tudok iránymutatást adni a következő nemzedéknek. A kapusakciókat bármikor levezetem, elemzem, de egy egész meccs sokszor nagyobb feladat is lehet. Én nem vagyok Hajdu Attila, akinek hihetetlenül jó meglátásai vannak. A gyakorlati részt viszont bármikor vállalom.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése