TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Prága Budapestre költözött

6173
Prága hangjai, kortárs épületei, söre és gasztronómiája a Staropramen Országkirándulás keretében Budapesten.

A Staropramen Országkirándulás méltó keretet adott ahhoz, hogy sokféleségünket, kultúra iránti igényünket egy helyen elégítsük ki. A Cseh Centrum, és a jubileumi Titanic Filmfesztivál szakmai közreműködésével megszületett program életre hívója a Staropramen, amely a világ elsőszámú prágai söreként idézi Prága hangulatát a mindennapokban.

A Staropramen Országkirándulás programjai között látható volt a Prága Hangjai c. kiállítás is, egy egyedi kezdeményezés, amely Staropramen palackokba gyűjtötte össze azokat a jellegzetes dallamokat, amelyeket csak Prágában hallhatunk. Ki ne emlékezne például a prágai vár (Hradzsin) ünnepélyes őrségváltásának trombitaszólamára, a Károly-híd utcai zenészeinek melankolikus énekére, az óvárosi városháza világhírű órájának, az Orlojnak zenejátékára, hogy csak párat említsünk a prágai életérzést meghatározó dallamok közül.

A kulturális utazás másik elemeként a Prága modern arca c. kiállítást tekinthették meg a vendégek, amelynek kurátora Dan Merta, a Jaroslav Fragner Galéria igazgatója. A Staropramen Országkirándulás részeként, csak a programban látogatható exkluzív kiállításhoz az inspirációt az adta, hogy Prága az ötödik legnépszerűbb turisztikai célpont Európában és a tizenkettedik legnépszerűbb város a világon. Sajnos azonban, két-három épület kivételével, még képeslapokat sem találhatunk kortárs épületekről, amelyek pedig Prága modern arcának meghatározó vonásaiként szépítik a várost és öregbítik annak hírnevét. A kiállítás megálmodói egy olyan kontextusba helyezték a képeket, amely világos áttekintést ad a város legjelentősebb objektumairól az utolsó két évtizedből. Ennek jegyében két elismert történész iránymutatása alapján állították össze az anyagot, akik véleményt formáltak a történelmi és a jelenkori Prága építészeti remekeiről.

A Staropramen Országkirándulás program csúcspontjaként az Oscar-díjas Jiři Menzelt kérdezték legújabb filmjéről, a Don Juans megszületéséről. A rendező néhány képkockában idézte meg a film készítésével kapcsolatos részleteket, pici betekintést engedett a kulisszák mögé. Ebben a filmben Menzel nem csak a témát álmodta meg, de ő írta a forgatókönyvet is, így a tőle megszokott irónia ismét visszaköszön ebben a szerelmet, csalódást, zene iránti halhatatlan vonzalmat ötvöző alkotásban. A történet miatt ráadásul a hivatásos színészek mellett vérbeli operaénekesek is szerepet kaptak. Az exkluzív program keretében Jiři Menzel meghirdette a Hrabal habbal című nemzetközi rövidfilm pályázatot is. A világhírű cseh író születésének jövőre lesz a századik évfordulója, ennek jegyében került sor a nemzetközi verseny meghirdetésére. A terveiről is faggatták a művészt, gondolkodott-e azon, hogy magyarországi rendezései után magyarokról is forgatna-e filmet, aki elmondta, hogy „Nem ismerem annyira a magyarokat, hogy filmet tudjak róluk forgatni.”. Kiemelte viszont, hogy az országaink közötti kulturális kapcsolat igen kifinomult: "Csehországban Hrabal világáról szoktunk beszélni, míg Magyarországon a mesternek egy egész galaxisa van", hangsúlyozta a cseh, Oscar-díjas filmrendező.

A prágai életérzés egyik legfontosabb eleme a sör, azaz a Staropramen, illetve az autentikus cseh konyha. Ezekbe is belekóstoltak a program résztvevői Katona Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos munkatársának vezetésével. A sör készítéséről, eredetéről, kulturális kötődéséről beszélt a cseh ízek és zamatok nagy ismerője. A vendégek ízlése pedig igazolta a dicsérő szavakat, ugyanis Prága lelkét megidéző Staropramenből nem volt hiány.

A Jiři Menzel filmjeiből is jól ismert „cseh élet élvezete” szinte kézzel tapintható volt a kulturális utazás minden pillanatában. A rendezvény életre hívója a hazánkban már ismert Staropramen, amely ezúton is tanúságot tesz arról, hogy a világ első számú prágai söreként elkötelezett a cseh kultúra és a prágai hangulat közvetítésé mellett, a világ bármely pontján. Ennek kifejezéseként, a Cseh Centrummal együttműködve, útjára indított egy kezdeményezést, amelynek részeként a hazánkba látogató cseh alkotók és művészek, a cseh kultúra képviselői, aláírnak egy-egy Staropramen palackot: Jiři Menzel dedikálásával pedig megszületett tegnap az egyedülálló kiállítás, a Prága kézjegyei a Staropramentől gyűjtemény első darabja.

A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.
Gondoljuk át, mivel tudunk hozzájárulni a körülöttünk lévő emberek boldogságához, és ennek megfelelően cselekedjünk a lehetőségeinken belül. Ha mindenki így tesz, sokkal jobb lesz a világ.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése