TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Siemens – BME: Szorosabb együttműködés

6097
Stratégiai megállapodást írt alá a Siemens és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem: szoftverek, laborfejlesztés, hallgatói ösztöndíjak és egy közös K+F projekt indítására.

Együttműködési megállapodást írt alá a Siemens Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A Magyarországon több mint 125 éve jelen lévő nagyvállalat másfél évtizede támogatja szerződéses keretek között a műszaki felsőoktatás hazai fellegvárát. Legutóbb a tavalyi évben állt a műegyetemisták kezdeményezése mellé a Siemens Zrt., és főszponzorként anyagi támogatással,  eszközökkel és szakmai tanácsadással segítette a Solar Decathlon nemzetközi megmérettetésen induló magyar csapatot.

A jelenlegi megállapodás részét képezi egy listaáron 300 millió forint értékű szoftver-támogatás is. A Siemens PLM (product lifecycle management - termék-életciklus menedzsment) szoftver - amit világszerte  több mint 70 ezer ügyfél használ a gépiparban, az elektronikai iparban és más iparágakban – egy olyan komplett rendszert kínál a vállalatoknak, amellyel a teljes életcikluson keresztül képesek menedzselni a termékek eredményességét és költséghatékonyságát a termék elgondolásától és tervezésétől a gyártáson, illetve a kapcsolódó szolgáltatásokon át a termék gyártásból való kivonásáig. A Siemens által felajánlott szoftver-licenszcsomag segítségével a jövő mérnökei már az egyetemi évek alatt megismerkedhetnek a legújabb tervezési technológiával, versenyelőnyt szerezve ezzel a munkaerőpiacon.

Az innováció az iskolapadokban kezdődik

Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója az aláírás alkalmából tartott sajtótájékoztatón külön kiemelte az innováció, a folyamatos kutatás-fejlesztés szerepét a vállalat tevékenységében, amelyet az is alátámaszt, hogy a német vállalatot világszinten is a leginnovatívabb cégek között jegyzik. „Az újító megoldások kidolgozása azonban már jóval azelőtt kezdődik, hogy a tehetséges szakemberek bekerülnének a vállalati berkekbe - az innováció az iskolapadokban kezdődik – mondta Dale A. Martin. - A jó szakemberképzéshez pedig elengedhetetlen a megfelelő feltételek biztosítása. A Siemens ebben szeretne példát mutatni, élen járni.”

Szintén az együttműködés részét képezi a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból (KTIA) elnyert támogatással megvalósuló közös K+F program is. Péceli Gábor, a BME rektora előremutatónak és a kutatóegyetemi program során kialakított egyetemi innovációs ökoszisztéma sikerének is tartja az együttműködés ezen új fókuszát: „Az elektromos jármű-használat rövid időn belüli felfutása számos kihívás elé állítja az iparágat, legyen szó akár a gépjárművek töltéséről, vagy a megfelelő áramellátásról, annak szabályozásáról, összességében a technika minél hatékonyabb használatáról. A közösségi forrásból futó program révén a diákok már az egyetemi évek alatt olyan úttörő kutatómunkát végezhetnek, amelynek eredményei rövid időn belül a mindennapokban is felhasználhatók lesznek.”

A mostani megállapodás keretében a vállalat egyaránt hangsúlyt fektet a jó képességű mérnöki utánpótlás képzésének támogatására, illetve a modern technikai feltételek megteremtésére. A Siemens ezért hallgatók számára kiírt ösztöndíjpályázatok és a diákok toborzására irányuló programokkal, valamint labor-felújítási támogatással is segíti az egyetemet, csakúgy, mint korábban.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése