TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Ízelítő a csatlakoztatott jövőből

5987
5G, az Ericsson elképzelése arra vonatkozóan, hogyan lehet fenntartható és költséghatékony módon kezelni 50 milliárd csatlakozást.

Milyen lesz majd a Hálózatba Kapcsolt Társadalom 2020-ban és azt követően? Ez az a kérdés, amelyet az Ericsson aktívan kutat, és amelyre lehetséges válaszokat ad az 5G koncepció kifejlesztésével.

2020-ra a mobil adatátviteli mennyiség a mai ezerszeresére, az adatátviteli sebesség pedig akár a mai 100-szorosára nőhet. Ezzel együtt a csatlakoztatott készülékek száma a mai 10-100-szorosa lesz.

Ezért a hálózatokat is képessé kell tenni a csatlakoztatott készülékek hatalmas tömege, és a mainál sokkal nagyobb adatforgalom kezelésére.

A megoldást az Ericsson új technológiák azonosításában látja, melyek a már meglévő technológiák fejlesztését egészítenék ki, ily módon téve lehetővé a még hatékonyabb, sokoldalúbb és bővíthető hálózatok kialakítását.

Például a nyilvános beltéri környezetek, könyvtárak vagy egyetemek esetében a felhőszolgáltatások létfontosságúak lesznek a kommunikációs igények kielégítése érdekében. Ezért ezeken a helyszíneken a hálózatokat ultra sűrűn kell majd telepíteni, és mindezt természetesen alacsony költségek mellett és fenntartható módon.

Az Ericsson az 5G-re olyan módszerként tekint, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a legkiválóbb felhasználói élményt. Az 5G nem egy – vagy akár számos – teljesen új technológiát takar. Inkább arról van szó, hogy a technológia-központú megközelítés helyett egy élményközpontú megközelítést alkalmaznak, a legkiválóbb élmény biztosítására összpontosítva több, különböző igényeket kielégítő technológia integrálásával.

A demó során az Ericsson a látogatókat egy utazásra viszi a 2020-as évek világába és megmutatja, hogyan segít majd az 5G megoldani a jövőbeni kihívásokat.

Lehetőségek ablaka - Window of Opportunity

Az Ericsson rendkívül ígéretes kísérleti projektje, amely a Window of Opportunity (Lehetőségek ablaka) néven fut, azt vizsgálja, mi történik, ha a normál üvegablakokat hálózatba csatlakoztatják.

Az Ericsson tesztprojektje megmutatja, hogy egy átlátszó antenna segítségével miként válhat egy normál ablak egyszerűen a mobil szélessávú hálózat részévé, ezáltal javítva a beltéri lefedettséget és nagyszerű mobilélményt biztosítva az épületeken belül vagy akár a tömegközlekedési eszközökön.

Tegyük fel, hogy egy busz ablakait csatlakoztatjuk a hálózatba, a jármű ezáltal akár kihelyezett irodává vagy éppen szórakoztató központtá válhat. Az ablakok átlátszó táblaként is felhasználhatók, amelyen megjeleníthetők e-mail-üzenetek és feljegyzések is..

A csatlakoztatott ablakok számtalan új és izgalmas lehetőséget kínálnak, mint például az automatizált árnyékolók és szellőztetés, a világítás felhőalapú vezérlése, és egyéb alkalmazások, amelyek az emberek, a vállalatok és a társadalom hasznát szolgálják. A csatlakoztatott ablak az épületek energiafogyasztásának csökkentésére is kínál lehetőségeket. Az átlátszó napelemek hozzáadásával megvalósított elektromosáram-termelés révén ezek az alkalmazások képesek energiával ellátni magukat, a felesleges energiát pedig az intelligens energiaellátási hálózatba továbbítani.

A csatlakoztatott megaváros (Connected Megacity)

Az egyre nagyobb mértékű urbanizáció is komoly kihívást jelent. 2050-re a világ népességének 70 %-a nagyvárosokban él majd, szemben a jelenlegi 50 %-kal. Sokan laknak majd úgynevezett megavárosokban, és a népesség drasztikus megugrása a társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi problémák sokkal hatékonyabb és környezettudatosabb kezelését teszi szükségessé. Az Ericsson úgy véli, hogy az IKT és a mobiltechnológia kulcsfontosságú lesz ezen kihívások kezelésében és a jövőbeni infrastruktúra- és várostervezés terén egyaránt.

A csatlakoztatott megaváros (Connected Megacity) bemutatóban életre kel a hálózatba kapcsolt város és nyilvánvalóvá válnak az együttműködésen alapuló és proaktív gyakorlatok előnyei. A technológiát lehetővé tevő tényezőkre összpontosítva három fő forgatókönyvet láthatunk.

Az első, a biztonságos várost bemutató forgatókönyv illusztrálja, hogyan enyhíthetnek az IKT-megoldások egy autóbaleset utáni forgalmi torlódást. A második forgatókönyv egy kreatív várost jelenít meg és bemutatja, hogyan biztosíthatnak az IKT-megoldások minőségi felhasználói élményt a közönség számára még az olyan nagy tömeg jellemezte kulturális vagy társadalmi események során is, mint például egy koncert. A harmadik forgatókönyv, a zöldebb város egy hőhullámot mutat be, valamint azt, hogy a város, hogyan kezelhet egy ilyen helyzetet, kihasználva az intelligens energiaellátási hálózatok kínálta előnyöket.

A három bemutató megmutatja, hogyan azonosíthatók bizonyos viselkedésminták a helyzetekből adódó adatok és szituációs ismeretek elemzésével és kombinálásával.

A szakemberek ezt követően felhasználhatják az elemzés eredményeit, hogy intelligens és az adott helyzethez alkalmazkodó ajánlásokat tegyenek a különböző forgatókönyvekre.

A 2013-as barcelonai Mobil Világkongresszus során az Ericsson demonstrálja az információs és kommunikációs technológia iparága terén fennálló technológiai és szolgáltatási vezető szerepét. Megoldásaink kiváló hálózati teljesítményt biztosítanak a helyszínen, teljeskörű felhasználói élménykezelést tesznek lehetővé, egyszerűsítik és automatizálják az üzemeltetési munkafolyamatokat. Bemutatjuk, hogyan kel életre a hálózatba kapcsolt társadalom, mit jelent majd ez az iparág számára, és milyen növekedési lehetőségeket kínálnak az ügyfelek számára.

A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.
Gondoljuk át, mivel tudunk hozzájárulni a körülöttünk lévő emberek boldogságához, és ennek megfelelően cselekedjünk a lehetőségeinken belül. Ha mindenki így tesz, sokkal jobb lesz a világ.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése