TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Hóbiztos nép a magyar

5915
A fiatalok meglepően felelősségteljesek, ha a téli sportok biztonságáról van szó.

A január végi körképből kiderül, hogy a magyarok szeretik a biztonságot, ha a téli sportokról van szó: az online kérdőívet kitöltők 88 %-a válaszolt úgy, hogy indulás előtt gondoskodik róla, hogy baj esetén legyen védőhálója. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 33 % általános balesetbiztosítást köt, negyedük a sífelszerelését is biztosítja, közel ugyanennyien pedig teljes körű biztosítást is kötnek, amely az általuk okozott síkarambol esetén is fizet. Mindössze 9 % válaszolta, hogy bízik a saját tudásában és körültekintésében annyira, hogy nem költ erre külön. A felmérésből kiderül, hogy az óvatosság oka nem feltétlenül a rossz tapasztalat: a kitöltők háromnegyedének szerencsére még soha nem volt szüksége arra, hogy a biztosítását igénybe vegye. Annak a 11 %-nak viszont, akinek már ki kellett használnia a biztosítója nyújtotta szolgáltatást, nagy segítséget jelentett, ezért köt minden út előtt. Ezt támasztják alá a felmérést készítő Wáberer Hungária Biztosító adatai is: a sí biztosítás egyre népszerűbb a sportolók között; a kötők száma évről évre 20 %-kal nő.

Tudatosan védekezünk

Hogy teljes körű biztonságra törekszenek, leginkább a 30-39 év közöttiekre jellemző. E korosztály tagjainak 34%-a teljes körű biztosítást köt, illetve ők azok, akik a legnagyobb arányban viselnek a bukósisak mellett egyéb kiegészítő védőfelszerelést is (23 %). Érdekes, hogy a könnyelműbbnek gondolt fiatal, huszonéves korosztály tagjai nagyobb arányban kötnek biztosítást (21%), mint a 40 és 50 fölöttiek. A fokozott tudatosság ráadásul egyéb tekintetben jellemző a fiatalokra: 43 %-uk visel legalább bukósisakot, ötödük pedig emellett például protektoros kesztyűvel, térd- vagy könyökvédővel is óvja a csontjait az esésektől. Ez utóbbi a 40 és 50 év fölötti korcsoportnak csak 17-17 %-ára jellemző. Ráadásul az idősebb korosztály tagjai indokolták legnagyobb arányban a védőfelszerelés teljes elhagyását csupán azzal, hogy kényelmetlennek tartják (5-5 %).

Nincs megállás?

A védelem mellett a balesetmentes téli vakáció másik fontos tényezője a megelőzés, így például a megfelelő bemelegítés, vagy a szükséges pihenőidők betartása. A magyarok úgy tűnik, ebben a tekintetben is tudatosak: a válaszadók közel fele úgy nyilatkozott, hogy nemcsak a nap elején, de minden hosszabb megállás, pihenő után is átmozgatja a kihűlt izmokat. 36 %-uk óránként tart egy-egy pár perces pihenőt, a nap felénél pedig egy hosszabb megállást is beiktat. Kevesen vannak, akik úgy gondolják, ha már fent vannak a hegyen, liftzárásig le sem jönnek: a felmérést kitöltő 1000 fő közül mindössze 44 sportbarát nyilatkozott így. Érdekes módon magas azonban közöttük a legidősebb korosztály aránya: az 50 év felettiek 4 %-a végigsportolja az egész napot, szemben a többi korosztály közel megegyező 2-2 %-ával.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése