TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Önkéntes orvosok Erdélyben

5601
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportja közel 2900 vizsgálatot végzett Erdélyben egy hét alatt.

Idén ősszel a szakorvosok és egészségügyi szakemberek a csángókhoz, Csíkszentdomokosra, Csíkszeredába, Csíkszentmártonba, Gyimesfelsőlokra, Gyimesbükkre és Székelyudvarhelyre látogattak el.

Az orvos-csoportban csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermek-neurológus, bőrgyógyász, gyermekradiológus, fül-orr-gégész, fogorvosok, traumatológus, pedoaudiológus, hallásakusztikus, szülész-nőgyógyász, kéz- és plasztikai sebész vett részt.

A szakemberek közel 1500 gyermeket vizsgáltak meg egy hét alatt, és 36 esetben született javaslat magyarországi továbbkezelésre, műtétre. 12 műtétet már elvégeztek, illetve folyamatban vannak. 28 darab szemüveget készíttetett el a szervezet, valamint 6 darab hallókészülék is átadásra kerül.

Idén először csatlakozott az egyhetes körúthoz a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionja. A mobil rendelőben dolgozó önkéntes szakemberek közel 450 szűrést végeztek egy hét alatt. A nőgyógyászati citológiai leletek szintén elkészültek. A Székelyföldön végzett vizsgálatok eredménye alapján előre láthatóan öt nőgyógyászati műtétre kerül majd sor, illetve további 16 főnél derült fény súlyos elváltozásra/betegségre.

A Gyermekmentő Szolgálat ezért is tartja nagyon fontosnak, hogy mind a gyerekek, mind a felnőttek a betegségek megelőzése érdekében rendszeres szűrővizsgálatokon vegyenek részt.

Az orvos-csoport tagjai a Hargita Megyei Sürgősségi Kórházban gyermekgyógyászati, gyermek-neurológiai és fül-orr-gégészeti vizsgálatokat végeztek.

Gyermek-neurológusunk a csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központban is vizsgált.

Különösen fontos megemlíteni az önkéntes fogorvosok munkáját. A székelyföldi szűrések során a fogorvosok idén tapasztaltak először fejlődést és látható eredményt, ami a több éve tartó – évente kétszeri – szűrésnek, kezelésnek és felvilágosító tevékenységnek is köszönhető. Idén először találkoztak kevesebb szuvas foggal, így az orvosoknak a kezelések mellett több idejük maradt a fogvédelemre (barázdazárásra) és szájhigiénés felvilágosító munkára. A fogorvosok egy hét alatt közel 150 óvodás és általános iskolás gyermek fogait vizsgálták és kezelték, volt olyan, akinek egyszerre 4-5 fogát is kezelni kellett. A fogorvos-csoport egyik tagja, dr. Fórizs Etelka már tizenhetedik éve jár önkéntesként a Gyermekmentővel Erdélybe.

Az egyhetes út alatt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ünnepélyes keretek között egy gyermekmentő-autót is átadott a Hargita megyei Mentőállomás részére.

Mint minden ősszel, az orvos-csoport látogatásával egy időben idén is sor került a  magyar parlamenti képviselők és a Hargita megyei közméltóságok csapatainak hagyományos futballmeccsére Csíkszentdomokoson, melyet az egykori Aranycsapat tagja, a Gyermekmentő Szolgálat Sportbizottságának elnöke, Buzánszky Jenő vezetett.

A mérkőzést végül a Hargita megyei közméltóságok csapata nyerte meg. A szervezők szerint az ilyen találkozón jó kapcsolatok alakulnak ki, ami sok esetben segíti a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkáját is.

A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.
Gondoljuk át, mivel tudunk hozzájárulni a körülöttünk lévő emberek boldogságához, és ennek megfelelően cselekedjünk a lehetőségeinken belül. Ha mindenki így tesz, sokkal jobb lesz a világ.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése