TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

OTP Fogászati Roadshow

5521
Az ingyenes fogászati szűrést és tanácsadást kínáló OTP Fogászati Roadshow idén májusban tizennyolcadik alkalommal indult útjára.

Az OTP Fogászati Roadshow - melynek keretében a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati busza 1995 óta járja az országot - idén május és október között Csíkszentdomokos mellett tizenhárom magyarországi helyszínen fordult meg, elsősorban olyanokon, ahol nincs vagy csak részlegesen megoldott a fogászati szűrés és kezelés: Jászberényben és Fóton értelmi- és mozgássérült gyermekek, Hencidán, Esztáron, Kisvárdán és Pécsett halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok is részt vettek a szűrésen. Az OTP Fogászati Roadshow során összesen 4300 magyarországi és székelyföldi gyermek fogait vizsgálták meg, kezelték és hívták fel a figyelmüket fogászati problémákra.

A mozgó fogászati rendelő fogorvosai az idei szűrések során is azt tapasztalták, hogy még mindig nagyon sok gyerek fogazata rossz, és a kisebb településeken élő gyermekek fogainak állapota jóval rosszabb, mint a nagyobb városban élőké. Az itthon végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a gyerekek, fiatalok fogainak átlagosan a 60 százaléka ép vagy kezelt, míg a vizsgált tejfogak közel 40 százaléka szuvas.

A szakemberek örömmel tapasztalták, hogy azokon a településeken, ahová a busz évek óta visszatér, a korábban kiszűrt, rossz fogakat kezeltették, és a gyerekek emlékeztek a helyes fogápolási technikára is, ami kulcsfontosságú a megelőzésben. A fogorvosi busz a legnagyobb szolgálatot Hencidán tette, ahol a gyerekek többségének volt szuvas foga és maradó fogaik is nagyon rossz állapotban voltak; mindez a helytelen táplálkozásnak is tudható be.

A székelyföldi szűrések során a fogorvosok idén tapasztaltak először fejlődést és látható eredményt, ami a több éve tartó – évente kétszeri – szűrésnek és kezelésnek is köszönhető. Idén először találkoztak kevesebb szuvas foggal, így az orvosoknak a kezelések mellett több idejük maradt a fogvédelemre (barázdazárásra) és a helyes fogmosási technikákra, amit folyékony plakkfestéssel demostráltak.

A fogorvosok a Roadshow helyszínein igyekeztek a helyes, alapos fogápolásra ösztönözni a gyerekeket, hiszen a maradandó fogakat a sok szuvas tejfog is károsíthatja.

A Gyermekmentő Szolgálat szerint az idei magyarországi és határon túli szűrés eredményei is azt támasztják alá, hogy milyen fontos a felvilágosítás, a megelőzés és a helyes fogápolásra történő játékos figyelemfelkeltés.

Az OTP Bank társadalmi felelősségvállalási programjában immár 18. éve kap kiemelkedően nagy hangsúlyt a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi tevékenysége. A két szervezet „OTP Fogászati Roadshow” néven minden évben megszervezi szájhigiénés szűrő- és oktatóprogramját. A fogászati rendelő támogatása mellett a hitelintézet műtétek, gyógykezelések és fejlesztések finanszírozását is segíti.  Köszönet jár az OTP Banknak, amiért ezekben a gazdaságilag nehéz években is gondol a legrászorultabbakra, és segíti őket.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése