TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Bookline Október: Nem ereszt a múlt…

5505
Nyáry Krisztián nagyot robbantott magyar irodalmi szerelmeskönyvével, amelyből a legnagyobb hazai szerzők viharos szerelmi életéről tudhatunk meg részleteket.

Egyre hidegebb éjjelek, egyre szürkébb nappalok és a természet elmúlásának kézzel fogható jelei: sokak számára ezt jelentik az ősz első hetei. Ahogy a Bookline októberi sikerlistája is mutatja, ilyenkor kevésbé rettenünk meg az olyan könyvektől, amelyek kicsit mélyebbre ásnak az emberi gyarlóság és szenvedély bugyraiban, sőt, szeretünk nyakig merülni a múlt felkavaró részleteiben.

Nyáry Krisztián régóta várt kötete, a megjelenését követően rögtön a Top 50 élére ugrott Így szerettek ők – Magyar irodalmi szerelmeskönyv például a legismertebb magyar írók és költők legendás szerelmeiről rántja le a leplet egy olyan kötetben, ami már ránézésre is ideális karácsonyi ajándék lehet bárkinek a fiataloktól az idősekig. A XX. század legnagyobb szerzőinek szerelmi sztorijai sokszor mai szemmel is a meglepő kategóriába tartoznak, de persze példaértékű, meseszerű esetek is előfordulnak a különleges gyűjteményben. Ha a végletekre vagyunk kíváncsiak, a dobogó második fokán álló E. L. James regény is tökéletes választás.

A szeptemberben még első helyezett A sötét ötven árnyalata szintén nem mellőzi a felkavaró momentumokat, bizonyítva az elsöprő szerelmi szenvedély kortalanságát és azt, hogy a múlton egyáltalán nem könnyű túllépni. A lista 3. helyén landoló Szitakötő, Vámos Miklós vadonatúj regénye már más szemszögből közelít az elmúláshoz: a barátság és a nemzedék kérdéseit feszegetve mond el húsbavágó igazságokat. A múlt szakértője, a történelmi regények egyik legnagyobb mestere, Ken Follett egyszerre két regényével is bekerült a legnépszerűbb olvasmányok közé. Az 5. helyen az Évszázad-trilógia 2. részét, a múlt század kegyetlen évtizedeiről mesélő A megfagyott világot találjuk, a második epizód megjelenésének köszönhetően pedig a trilógia 1. része, A titánok bukása is felkúszott a 19. helyre.

Vannak, akik a múlt helyett inkább a jövő felé fordulnak: Balogh Béla Elkezdődött – Új világrend vagy Aranykorszak? című könyve a Halak korszakából a Vízöntő korszakába való átmenet jelentőségét elemzi. Liptai Claudia is kicsit a múltnak fordít hátat, amikor első kalandregényével, Az álomnővel új fejezetet kezd életében: a színészkedés és műsorvezetés után az írás terén is kipróbálja magát – az olvasói visszajelzések alapján nem is rosszul. A szerelem megunhatatlan téma: az Ötven árnyalat-trilógia utódjaként emlegetett Sylvia Day-regény, a Hozzád kötve a 6. helyig jutott ebben a hónapban, a szenvedélynek azonban nem csak ez a formája jelenik meg a listán található könyvek között. Dr. Máté Gábor írása, A sóvárgás démona az emberi függőség területeit járja körül kegyetlen alapossággal, Dr. Szondy Máté pedig a pillanat megéléséről, a múlt és a jövő maximális kizárásáról árul el titkokat Megélni a pillanatot című kötetében.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése