TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Tanult a lakosság a hitelválságból

5424
Forinthitel, kisebb lakás, albérlet – ma már ezeket választanák a bajba került devizahitelesek.

Máshogy döntöttek volna a lakásvásárlásról a fizetési problémákkal valaha szembesült devizahitelesek, ha visszatekerhetnék az idő kerekét – derül ki a Lakásfókusz frissen ismertetett, lakóhely szerint reprezentatív felmérésből. Az ingatlanpiaci blog 500 devizahitelest kérdezett meg; a bajba került adósok 31 százaléka ma már forinthitelt venne fel, 20 százalék a vásárlás helyett a bérlés mellett döntene, 12 százalék pedig inkább kisebb lakást vásárolna, alacsonyabb összegű hitel felvételével, csak hogy ne kerüljön nehéz helyzetbe. A maradék 37 százalék ugyan kitartana a lakásvásárlás szándéka mellett, ám az időzítés tekintetében újragondolná terveit.

„Az, hogy a válaszadók ma már másként döntenének, azt mutatja, hogy tanultak a magyarok a hitelválságból: alacsonyabb lett a kockázatvállalási hajlandóságuk, és óvatosabbá, körültekintőbbé váltak döntéseikben” – mondja Csernok Miklós, a Lakásfókusz szakértője. A szakember szerint további pozitívum a felmérés eredményében, hogy egyértelműen látszik: a devizahitelesek felismerték a saját felelősségüket a helyzet kialakulásában, és többségük tisztában van azzal, hogy másképpen kellett volna cselekedniük.

Fontos tanulság a felmérés készítői szerint az is, hogy a múltbeli hibák megértése a jövő jó döntéseinek az alapja. „Értékelésünk szerint mind többekben tudatosul az, hogy a jelenlegi nehéz helyzetükben is elérhetők azok a megoldások, amelyekkel a lakásvásárlás idején kellett volna élniük. A kisebb lakásba költözés például számos nehéz helyzetben lévő hiteles számára nyújthat alternatívát, hiszen az ingatlanjuk értékesítésével sokuk letudhatná a tartozását, és a hitelcsapdából kimászva tiszta lappal kezdhetnének új életet” – mondja Csernok Miklós.

A szakértő szerint a devizahitelesek ez irányú tudatosságának erősödésével egyre inkább felértékelődhet a valós megoldások súlya a fizetési gondokkal küzdő adósok által választott „menekülési útvonalak” között.

Ezt látszik alátámasztani a Lakásfókusz felmérésének az a része is, amely arra kereste a választ, hogy az adósok mennyire tartják célravezetőnek a kérdezőbiztosok által felsorolt lehetőségeket. E téren ugyanis az ingatlan értékesítését magában foglaló megoldásokat nagyságrendileg hasonlóan célravezetőnek értékelték az adósok, mint az általuk leginkább ismert fizetési átütemezést és

végtörlesztést. Az egytől-ötig terjedő skálán a legcélravezetőbb megoldásnak a bankkal történő fizetési átütemezést tartották a válaszadók 3,13 pontos átlaggal, míg a legalacsonyabb átlagot a rokonok, barátok, ismerősök anyagi segítsége kapta 2,13-as osztályzattal. Az árfolyamgát 2,93-as pontszámot kapott, a kisebb ingatlanba költözés 2,59-et, az albérlet pedig 2,25-öt.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése