TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Európai pénzügyi ombudsman jöhet

5421
Már 27 esetben indult határon átnyúló vitarendezési eljárás fogyasztók és pénzügyi szolgáltatók között.

Európai pénzügyi ombudsmani hivatal felállítását kezdeményezte Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke a FIN-Net mai budapesti közgyűlésén tartott előadásában. A kezdeményezés arra reflektál, hogy egyre több fogyasztó vesz igénybe pénzügyi szolgáltatást lakóhelyén kívüli országban, s közülük sokaknak utóbb szerződéses jogvitája is támad szolgáltatójával.

A fogyasztók és a pénzügyi szolgáltatók közötti ilyen típusú határon átnyúló jogviták alternatív vitarendezési hálózata, az Európai Bizottság által létrehozott FIN-Net tagszervezetei évi mintegy 1500 határon átnyúló üggyel foglalkoznak döntően banki, biztosítási és befektetési témákban. A nemzetközi jogviták száma arányos a határon átnyúló ügyek számával (utóbbi az összes pénzügyi tranzakció mintegy 1 százaléka). Sok esetben a pénzügyi szolgáltatók által a fogyasztók részére adott hiányos információ vagy nyelvi, fordítási hibák adják a jogviták alapját.

A PSZÁF szakmailag önálló szervezeti egysége a PBT, amelynél tavaly és idén 27 esetben indult határon átnyúló jogvita fogyasztó és pénzügyi szolgáltató között – mondta el Nadrai Géza, a PBT elnöke. Több hazai ügyfél azért kezdeményezett eljárást, mert egy, itthonról azóta kivonult elektronikai áruházlánc olyan, háztartási kisgépekre vonatkozó biztosításokkal kínálta termékeit, amelyeknél utóbb – a fogyasztók beadványai szerint – nem teljesítette szerződésből eredő kötelezettségeit a határon átnyúló formában biztosítási tevékenységet végző pénzügyi szolgáltató. Más hazai fogyasztók azért adtak be kérelmet a PBT-hez, mert munkaviszonyuk megszűnése ellenére egy határon átnyúló szolgáltatást nyújtó biztosító nem fizette meg a szerintük nekik járó, munkanélküliségre szóló biztosítási összeget. Egy írországi lakóhelyű fogyasztó pedig bankkártya-cseréjével kapcsolatban keveredett jogvitába egy hazai pénzügyi szolgáltatóval.

A PBT-nél azok az itthoni lakhelyű, ám például az EGT-ben tanuló, dolgozó fogyasztók kérelmezhetik határon átnyúló pénzügyi jogvitájuk rendezését, akik külföldi pénzügyi szolgáltatóval szerződtek. Ha ez a külföldi pénzügyi szolgáltató aláveti magát a PBT eljárásának, a békéltetési-döntési eljárás itthon, ha viszont nincs alávetés, az adott tagállam FIN-Net szervezeténél bonyolítható le.

Ha a fogyasztó külföldi lakhelyű, de a vele jogvitában álló pénzügyi szolgáltató székhelye Magyarországon van, akkor a PBT folytatja le az eljárást.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése