TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Bor, bor, bor I.

5268
Több száz, azaz inkább közel ezer különböző bor várta az érdeklődőket a 21. Budavári Borfesztivál öt napja alatt.

Javában zajlanak a nagy őszi gasztronómiai rendezvények, a sörök után a Budai Vár történelmi teraszain - az elmúlt jó néhány év hagyományának megfelelően – nemrégiben a borok is terítékre kerültek, összességében több mint 200 kiállító, sajtok, sonkák, húsok, lepények, édességek és csokoládé, valamint természetesen több száz, azaz inkább közel ezer különböző bor várta az érdeklődőket a 21. Budavári Borfesztivál öt napja alatt. A kissé zord időjárás miatt a megszokottnál valamivel kényelmesebben lehetett kóstolgatni, a borászokkal hosszabban beszélgetni, amit ki is használtunk, a bőség zavarában igyekeztünk kizárólag a kiemelkedő minőségű palackokat választani, ám így is olyan népes mezőnnyel kerültünk közelebbi ismeretségbe, hogy beszámolónkat is két részletben tesszük közzé. Könnyedebb fehérborokkal kezdtünk a Balaton Borgalériánál, a Villa Tolnay tavalyi Chardonnay-ja fajtajelleges, barackos, maracujás illatokkal fogad, ízében aztán a lime kerekedik felül, ami idővel tompul, hogy finom kesernyével zárja az első poharat, az egy esztendővel korábbi Rajnai Rizlingnél gyümölcsöt és a 3-4 hónapos hordós érlelés jegyeit érezni az illatban, megfelelő test, 13%-os alkohol és virgonc, citrusos savak teszik szép kerekké a bort.


A Sabar Borház 2011-es Rajnai Rizlingjében már a fajtára jellemző petrolos illat is jelentkezik a kisfahordós érlelés aromái mellett, ízében kissé üresnek, testetlennek érződik, nem túl erős citrusos lecsengéssel. Az Orbán Pincészet borainál gyakran felbukkannak a hordós erjesztés és a felkevert finom seprőn tartás, a battonage adta íz- és illatjegyek, a most kóstolt 2009-es Kőtenger Chardonnay-nál sincs ez másképp, a kereskedelmi forgalomban már alig kapható bort a palackos érés és a mélyben megbúvó barackos illatok jellemzik a komoly test és a vajas, vaníliás íz mellett, a 2010-es a Kerekesdomb Szürkebarátnál pedig a fajtára jellemző és a hordós erjedés valamint a féléves, új kisfahordós, barrique érlelés aromáin túl én a fajélesztőt vélem leginkább felfedezni. A vörösek közül a Csobánc Cooperation forgalomban már sajnos nem kapható 2008-as merlot-syrah házasítás Gilgamesét kóstoljuk, színtiszta gyümölcsösség, pici fanyarsággal, szárazsággal a végén, majd Monoszlóról, a Liszkay Pincészet azonos évjáratbeli Cabernet Savignonja következik, amelyen a 6,5 hónapos barrique érlelés füstös, fűszeres, vaníliás jegyei érződnek leginkább a feketeribizli mellett, tiszta és elegáns, két remek vörösbor a Balaton környékéről.

Még nincs vége, olvassa tovább itt!!!

www.moff.hu

A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.
Gondoljuk át, mivel tudunk hozzájárulni a körülöttünk lévő emberek boldogságához, és ennek megfelelően cselekedjünk a lehetőségeinken belül. Ha mindenki így tesz, sokkal jobb lesz a világ.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése