TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Skanzen: ünnepi hosszú hétvége

5056
Cipósütéssel, tésztakészítéssel, malomtúrával, honfoglaló játékkal, valamint hagyományos mesterségbemutatókkal várják a látogatókat a szentendrei Skanzenben.

Szent István ünnepén, augusztus 20-án és a hozzá kapcsolódó hosszú hétvégén speciális és kuriózumnak számító programokkal készül a múzeum, így most a népszerű vízimalom mellett a működés közben rég nem látott szárazmalmot is mozgásba hozzák. A bemutatón túl vasárnap és hétfőn 11:30-kor és 14:30-kor dr. Balázs György néprajzkutató még több információval látja el az érdeklődőket, hiszen szakszerű tárlatvezetéséből többek közt kiderül, hogy miért tartották a 19-20. század fordulójáig hazánk legelterjedtebb malomtípusának a szárazmalmot, hogy a szélmalom naponta hány mázsa gabonát is őröl. Feltárul a tiprómalom működésének mechanizmusa, elárulják, hogyan függ össze a „felönt a garatra” szólás a molnármesterséggel, de azt is, hogy a speciális tudással bíró molnárok régen milyen jellegzetes ételekkel vendégelték meg a lisztre várakozókat

A három nap folyamán (augusztus 18-20.) a múzeumban előtérbe kerülnek a hagyományos ízek; lesz kenyér és tészta minden mennyiségben, egyszerű, régi receptekből készül a gubatészta az asztalra. A helyben köpült vajat és a gyümölcsöskertekből szedett finomságokból készült lekvárt a Skanzen kemencéiben frissen kisült kenyerével együtt kínálják.

Bárki bekapcsolódhat a cipókészítésbe, az őrléstől, a szitáláson át a sütés folyamataiba, s végül lehetőség nyílik megízlelni a saját készítésű, frissen sült, ropogós táplálékot. A Szedte, vette teremtette! Gazdanapok a tájházakban program keretében augusztus 20-án a Szadai Tájház hagyományőrző csoportjának kóstolójából pedig kiderül, hogy édesen éppen olyan finom a kenyérlángos, mint sós feltéttel.

Az ízek után a míves mesterségek kerülnek terítékre, hiszen bemutatkozik a kovács, augusztus 20-án sort kerítenek a lópatkolás bemutatóra, a nők pedig a kenyérnek való kosárruha hímzési technikáját sajátíthatják el a Népművészet Mesterétől.

Míg a gyermekek szombaton a magyar olimpikonok nyomdokaiba lépve a Játékudvarban tesztelik gyorsaságukat és ügyességüket a népi köntösbe öltöztetett olimpiai kihívásokban (magasugrás, távolugrás, súlyemelés, röplabda, akadályfutás, dárdahajítás, íjászat, stb.), addig augusztus 20-án a „honfoglalásé” a főszerep. A falufoglaló játékban részt vevők karókkal kijelölik a falu határát, a családok a szarvas elejtéséhez íjat és nyílvesszőt készítenek, összegyűjtik a búzakévéket, gabonát őrölnek, boronaházat építenek, kialakítják a faluképet, majd vezetőt választanak.

A kiskerti terménymustra keretében a Skanzen portáin megtalálható, szezonálisan érő zöldségekből és gyümölcsökből nyílik lehetőség falatozni, emellett a házias ízekre vágyóknak a helyi kistermelők kínálják aszalványaikat, lekvárjaikat, szörpjeiket és tejtermékeiket.

Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.
Gondoljuk át, mivel tudunk hozzájárulni a körülöttünk lévő emberek boldogságához, és ennek megfelelően cselekedjünk a lehetőségeinken belül. Ha mindenki így tesz, sokkal jobb lesz a világ.
A szakdolgozatomat a Starbucks marketingkommunikációjából írtam. Két évvel később megcsörrent a telefonom, és egy hang azt mondta, hogy van egy szabad marketinges állás a márkánál.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2017 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése