TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Skanzen: ünnepi hosszú hétvége

5056
Cipósütéssel, tésztakészítéssel, malomtúrával, honfoglaló játékkal, valamint hagyományos mesterségbemutatókkal várják a látogatókat a szentendrei Skanzenben.

Szent István ünnepén, augusztus 20-án és a hozzá kapcsolódó hosszú hétvégén speciális és kuriózumnak számító programokkal készül a múzeum, így most a népszerű vízimalom mellett a működés közben rég nem látott szárazmalmot is mozgásba hozzák. A bemutatón túl vasárnap és hétfőn 11:30-kor és 14:30-kor dr. Balázs György néprajzkutató még több információval látja el az érdeklődőket, hiszen szakszerű tárlatvezetéséből többek közt kiderül, hogy miért tartották a 19-20. század fordulójáig hazánk legelterjedtebb malomtípusának a szárazmalmot, hogy a szélmalom naponta hány mázsa gabonát is őröl. Feltárul a tiprómalom működésének mechanizmusa, elárulják, hogyan függ össze a „felönt a garatra” szólás a molnármesterséggel, de azt is, hogy a speciális tudással bíró molnárok régen milyen jellegzetes ételekkel vendégelték meg a lisztre várakozókat

A három nap folyamán (augusztus 18-20.) a múzeumban előtérbe kerülnek a hagyományos ízek; lesz kenyér és tészta minden mennyiségben, egyszerű, régi receptekből készül a gubatészta az asztalra. A helyben köpült vajat és a gyümölcsöskertekből szedett finomságokból készült lekvárt a Skanzen kemencéiben frissen kisült kenyerével együtt kínálják.

Bárki bekapcsolódhat a cipókészítésbe, az őrléstől, a szitáláson át a sütés folyamataiba, s végül lehetőség nyílik megízlelni a saját készítésű, frissen sült, ropogós táplálékot. A Szedte, vette teremtette! Gazdanapok a tájházakban program keretében augusztus 20-án a Szadai Tájház hagyományőrző csoportjának kóstolójából pedig kiderül, hogy édesen éppen olyan finom a kenyérlángos, mint sós feltéttel.

Az ízek után a míves mesterségek kerülnek terítékre, hiszen bemutatkozik a kovács, augusztus 20-án sort kerítenek a lópatkolás bemutatóra, a nők pedig a kenyérnek való kosárruha hímzési technikáját sajátíthatják el a Népművészet Mesterétől.

Míg a gyermekek szombaton a magyar olimpikonok nyomdokaiba lépve a Játékudvarban tesztelik gyorsaságukat és ügyességüket a népi köntösbe öltöztetett olimpiai kihívásokban (magasugrás, távolugrás, súlyemelés, röplabda, akadályfutás, dárdahajítás, íjászat, stb.), addig augusztus 20-án a „honfoglalásé” a főszerep. A falufoglaló játékban részt vevők karókkal kijelölik a falu határát, a családok a szarvas elejtéséhez íjat és nyílvesszőt készítenek, összegyűjtik a búzakévéket, gabonát őrölnek, boronaházat építenek, kialakítják a faluképet, majd vezetőt választanak.

A kiskerti terménymustra keretében a Skanzen portáin megtalálható, szezonálisan érő zöldségekből és gyümölcsökből nyílik lehetőség falatozni, emellett a házias ízekre vágyóknak a helyi kistermelők kínálják aszalványaikat, lekvárjaikat, szörpjeiket és tejtermékeiket.

A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.
Gondoljuk át, mivel tudunk hozzájárulni a körülöttünk lévő emberek boldogságához, és ennek megfelelően cselekedjünk a lehetőségeinken belül. Ha mindenki így tesz, sokkal jobb lesz a világ.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése