TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Az elmúlt másfél évben tovább csökkent a lakosság pénzügyi tudása. Magyarországon a lakosság 38 százalékának nincs vésztartaléka.

Az ING a pénzügyi ismeretek négy területét vizsgálta: a pénzügyi jövőtervezés, az ingatlanok, a befektetések és a megtakarítások terén való jártasságot és magatartást. A válaszadók az egyszerűbb pénzügyi alapelvek terén általában nagyobb magabiztossággal mozogtak, tisztában voltak például a biztonsági vésztartalék szükségessével, a megtakarításoknál az időtáv szerepének fontosságával. Ugyanakkor nehézséget jelentett a pénzügyi tudás átültetése a gyakorlatra, kihívás például a kamatszámítás, az éves kamat és a havi kamat éves időtávon való összevetése.

Kockázatkezelési és viselési képesség – szűkült a mozgástér

A kutatás tanúsága szerint Európa-szerte azonosítható négy pénzügyi személyiségtípus, amely találóan körülírja és meghatározza az egyes emberek pénzügyekhez való hozzáállásának karakterisztikáját. A pénzügyi tudás nagyban befolyásolja a pénzügyi személyiséget, minél képzettebb valaki előbbi téren, annál magasabb a kockázatvállalási hajlandósága. Mivel az európai gazdasági környezet hektikus, a lakosság is igyekszik kockázatait valamilyen mértékben limitálni, a lakossági kockázatviselési skála a kockázatkerülő és a kockázatot komfortosan kezelni képes magatartás között mozog. Az eredmények szerint a gazdasági környezet hatására a lakosság jelenleg önvédelemből, a tartalékképzés miatt takarít meg, nem a megtakarítási alternatívákkal elérhető hozam motiválja.

Melyik a Te karaktertípusod?

A fél szemét a családon tartó, előre tervező Önzetlen alkat, vagy az életörömmel teli, intuitív, a mának élő Életművész? Esetleg az előrelátóan gondolkodó, kontrolt a kézben tartó Megfontolt, avagy a felkészült, a kockázatokat és a lehetőségeket felmérő Ésszerű személyiségtípus? E típusok jellemzőinek ismeretében könnyebben megértjük milyen a viszonyuk a pénzügyeikhez, mire kíváncsiak, és hogyan képesek jelenlegi ismereteik bővítésére a magasabb pénzügyi komfortérzet elérése érdekében. A magasabb kockázatvállalási hajlandóságú és a pénzügyek terén magabiztosabban mozgók - az Életművész és az Ésszerű karaterűek – kevésbé félnek döntést hozni és nagyobb biztonságban érzik magukat, ha a pénzügyi jövő tervezéséről van szó. A kutatás alapjául szolgáló felmérés - amellyel a kitöltő megismerheti pénzügyi tudását és karakterét – Magyarországon jelenleg is folyik.

Az eddigi eredmények alapján a magyarok az európai átlaghoz képest gyakrabban hoznak döntést önmagukra utalva, a családtagok bevonása nélkül, ugyanakkor kevésbé érzik biztosnak a pénzügyi jövőjüket, mint az európai átlag. Arra a kérdésre, hogy egy nem várt jutalmat mire fordítanának, a válaszadók leggyakrabban a takarékosságot, vagy adósság/hitel törlesztését választották szerte Európában, a magyarok e tekintetben pedig le is körözték az európai átlagot. A pénzügyi ismeretek iránti igény megnövekedett, így egyre többen fordulnának segítségért egy megbízható tanácsadóhoz.

Megcsappantak a vésztartalékok

A felmérésből kiderült, az európai polgárok 43 százaléka nem rendelkezik vészhelyzetekre képzett megtakarításokkal, az elmúlt két évben is csökkent azok aránya, akiknek van ilyen megtakarítása. Az európaiak 70 százaléka bízik ugyan választott nyugdíjpénztárában, de csupán töredékük tudja, elegendő lesz-e majdani járadéka nyugdíjasként. A gazdasági környezet hatására a lakosság egyfajta önvédelemből, tartalékképzés miatt takarít meg inkább, semmint a megtakarítások pénzügyi előnyeinek ismeretében döntött így.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése