TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

A GamaxMédia az elsők között kínál hazánkban szolgáltatásként igénybe vehető valós idejű videós tartalomterjesztést.

GamaxMédia néven az új, hazai tulajdonú vállalat elsőként kínál tévétársaságok, internetes portálok és egyéb képi tartalmakkal rendelkező szervezetek számára olyan szolgáltatásként igénybe vehető megoldást, amely a néző rendelkezésére álló sávszélességhez és az adott mobil eszközhöz igazítva mindig optimális videóélményt nyújt késleltetés nélkül, azaz a hagyományos televíziós vagy online adással egy időben, egyszerre akár több tízezer eszközön.

Az akár csak egy-egy tévéműsor vagy más online tartalom közvetítésére is igénybe vehető szolgáltatás újabb lendületet adhat a valós idejű mobil videózás magyarországi elterjedésének. Nagy összegű beruházás nélkül teremt lehetőséget a piaci szereplőknek e jelenleg még újnak számító lehetősség kiaknázására, a nézők körének kibővítésére. A társaságok megtehetik, hogy elsőként csak a legnagyobb érdeklődésre számot tartó műsorokat teszik elérhetővé a hagyományos számítógépekkel illetve a mobil eszközökkel rendelkező nézők számára, így generálva nagyobb reklám- és egyéb bevételeket. Ezt követően tetszés szerint terjeszthetik ki a közvetítést további műsorokra és tartalmakra úgy, hogy a maximális kockázat a szolgáltatási díj összege.

A mobil penetráció Magyarországon mára meghaladta a 84%-ot, az internethasználat pedig nemrég érte el a 70%-os értéket. Az okostelefonok és tabletek felfutásával ez a két mérőszám immár szorosan összefügg – 2011-ben az értékesített mobilkészülékek 45%-a volt okostelefon, idén pedig elérte az 50%-ot. A mobil eszközök szinte az ország teljes területén szélessávú hálózatokra kapcsolódhatnak, amiből egyenes út vezet a mobil videó térhódításához. Az eltérő platformokon ma már közel azonos szolgáltatásokat lehet nyújtani, és ez nem csak a korábban jól szegmentálható piacokat, hanem a fogyasztói szokásokat is átalakította. A felhasználók, különösen a fiatalok, egyre célzottabban válogatnak a tartalmak között, a korábban megszokott befogadó hozzáállás helyét aktív fogyasztói attitűd vette át.

„Elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, amikor a videózásra alkalmas készülékek száma és minősége, az adatforgalom ára, a megfelelő digitális tartalom és technológia lehetővé teszi a mobil videót fogyasztó nézőszám robbanásszerű emelkedését. A szolgáltatásunkkal megteremtjük ügyfeleink számára azt a lehetőséget, hogy magas minőségű tartalommal és egyben költséghatékony módon lépjenek erre a reklámbevételekre kiéhezett piacra.” – mondta dr. Homonnay Géza, a GamaxMédia ügyvezető igazgatója.

A szolgáltatás a jellegéből adódóan különösen alkalmas televízió-társaságok, színházak vagy olyan nagyrendezvények szervezői számára, akiknek fontos, hogy a létrehozott tartalom a hagyományos közönség mellett szélesebb körben, de tökéletes minőségben, akadozás nélkül legyen élvezhető tetszőleges mobil eszközökön. Az élő adás mellett rögzített tartalmak is ugyanúgy eljutnak a háztartásokon kívülre, és ezekkel együtt pedig az értékes reklámfelületek is utat találnak a korábban elérhetetlen nézőcsoportokhoz.

A GamaxMédia a komoly sikereket maga mögött tudó Gamax cégcsoport tagjaként kifejezetten a valós idejű, valamint a Video on Demand online tartalmak optimális közvetítésének kidolgozására jött létre. A szolgáltatás fejlesztése a Gamax széleskörű technológiai és piaci tapasztalatára épült. A technológia a mobil eszközök mellett a hagyományos számítógépek kiszolgálására is tökéletesen alkalmas.

Az alkalmazott technológia

A GamaxMédia kiterjesztett Content Delivery Network (CDN) hálózati szolgáltatást biztosít Adaptive Bit Rate (ABR) technológiával ötvözve. Ez tetszőleges videó tartalmat vagy média streamet elfogad bemenetként, amelyből igény szerint olyan kimeneti jelet állít elő, amit internet kapcsolaton keresztül bármilyen végfelhasználói kliens eszközön (Windows-os PC, Mac PC, okostelefon, Android, iPhone, iPad, iPad2, SmartTV, stb.) megfelelően jó felbontásban és kiváló minőségben lehet nézni. A jelenleg elterjedt rendszerekkel szemben, amelyeknél az adatfolyam nem igazodik a sávszélességhez és az eszközhöz, a GamaxMédia rendszerében optimális képminőség, sávszélesség és szerverkapacitás érhető el.

Az ABR technológia lényege, hogy a központi eszköz intelligens módon leegyezteti a kliens készülékkel, hogy az milyen típusú és milyen sávszélességgel csatlakozik az Internethez, majd ennek megfelelő felbontású és tulajdonságú streamet állít elő annak érdekében, hogy az adott eszközön a tartalom a lehető legélvezhetőbb legyen. A CDN hálózat magas felhasználó számú hozzáférési igény esetén is biztosítja a stream - legyen az akár élő, akár on demand - megfelelő célba juttatását. Gyors és egyszerű skálázhatósága lévén lehetővé teszi rendkívül nagyszámú felhasználó egyidejű kiszolgálását is, így lehetőséget nyújt nagy nézettségű műsorok közvetítésre is csúcsminőségben.

A GamaxMédia rendszere a szerzői jogokat is óvja, ugyanis geoblocking funkciója segítségével gátolható, hogy olyan területekről férjenek hozzá a tartalmakhoz, ahonnan nem rendelkeznek a szükséges jogokkal. Az url-lopás ellen is védett a rendszer, tehát tiltja a tartalmak jogosulatlan beágyazását.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése