TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Egri Történelmi Vigasságok

4837
A fesztiválra meghívott előadásokat a múlt hagyományainak újraértelmezése, a műfaji megújulás, a folklórkincs elemeinek modern alkalmazása jellemzi.

Idén új koncepcióval indul az Egri Történelmi Vigasságok. A fesztivál címe - Egri Történelmi Vigasságok - Múlt a mában – is azt jelzi, hogy a korábbi évek autentikus megjelenítési módjával szemben, idén a modern feldolgozások kerülnek előtérbe, ami lehetőséget ad rá, hogy fesztivál a fiatalabb közönséget is megszólítsa.

Az Egri Történelmi Vigasságok a múlt gazdag örökségét, a történelmi hagyományainkat a mai ember számára is élvezhető módon, modern eszközökkel jeleníti meg.

Az Egri Történelmi Vigasságokra több speciális, csakis Egerhez kötődő produkció is született. Cakó Ferenc homok-animációval dolgozza fel az Egri Vár viadalát, a Kiégő Izzók Vizuális Csoport a középkori Eger hangulatát megidéző fényinstallációt készített, de az Attraction Látványszínház feketeszínházi előadása is egri témára épül.

A világon egyedülálló produkció, ahogyan Cakó Ferenc zenére „homokfest”. Az Egri Történelmi Vigasságokra egy speciális, új műsorral készül, melynek témája Gárdonyi híres regénye, az Egri csillagok. A különleges performance alapja az alulról megvilágított üveglapra szórt homok, amiből a művész újabb és újabb, egymásból kinyíló alkotásokat varázsol, melyeket zenei aláfestéssel vetítenek ki egy nagy vászonra a Dobó téren.

Cakó Ferenc

Zenében a Holdviola, az erdélyi TransylMánia, a miskolci Bohemian Betyars, az egri Rejtező és a Blackrose Night zenekarok építenek a folklórra, de modern hangzásban, mai irányzatokkal megspékelve. A népzene keveredik a kemény rockos vonallal, de feltűnik az alternatív, a punk, a ska, a cigány, a balkán népzene is. Táncban a HunKunDance és az Everdance koreográfiája merít a Kárpát-medence gazdag néptánc kincséből.

A tűz éltető és pusztító motívumai elevenednek a Sárkánylányok, a Lángvirág és a Magma Tűzszínházak előadásaiban. A tűz ébredése mitikus mozgásszínház, az Arcok a tűzben produkcióban profi táncosok, artisták és képzőművészek dolgoznak együtt, a Galagonya pedig egy impresszió Weöres Sándor versére, videó-animáció és elektronikus zene segítségével.

A Török örökség divatbemutatón Bulla Márta iparművész kollekciójában olyan - utcán is hordható - ruhákat csodálhatunk meg, amelyek ihletője a török viselet.

A kicsiket gyermekelőadásokkal, koncertekkel – Katáng Zenekar, Harlekin Bábszínház, HOPPart Társulat, Babszem Jankó Gyermekszínház – kézműves játszóházzal, kirakodó vásárral várja az Egri Történelmi Vigasságok.

A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.
Gondoljuk át, mivel tudunk hozzájárulni a körülöttünk lévő emberek boldogságához, és ennek megfelelően cselekedjünk a lehetőségeinken belül. Ha mindenki így tesz, sokkal jobb lesz a világ.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése