TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Ötödik alkalommal költözik az Ördögkatlan Fesztivál Dél-Baranya három kis falujába. A szervezők várják az igényes művészetek kedvelőit.

A díszvendégek egész héten át itt időznek, felbukkannak a Katlan különböző pontjain, és a legfurcsább helyzetekben találkozhatunk velük: Beck Zoli kézi pólógyárat indít a 30Y-nal, úgyhogy aki a zenekar-tagok kedvenc költőinek szitanyomatát szeretné magán viselni, hozzon póló(ka)t! A 30Y frontembere a Szentkétség és Szentháromság tagjaként pedig modern irodalmi és rockzenés szövetséget alakít Háy Jánossal és Sissoval. Rutkai Bori nem csak Vacka dalokat énekel, de fest, mesél és főz is közben – méghozzá traktoros tapasokat. Pintér Béláék két előadással költöznek le: a számos fesztiváldíjat nyert Szutyokkal és az idei évad egyik legszellemesebb alkotásával, a Kaisers TV, Ungarnnal. A cirkuszszínház sátrán kívül francia utcai bohócok és zenészek cikáznak majd a három falu között, és össze-vissza kavarják a tárgyak megszokott rendjét. A Felvidékről pedig nem csak kiállítás, előadás, koncert, de „Beugró” is érkezik.

A fesztivált hagyományszerűen a nagyharsányi focipályán a Quimby nyitja és a Kiscsillag zárja. A kettő között olyan fellépőkkel találkozhatnak a felszabadultan bulizni vágyók, mint Franciaországból érkező fúziós rézbanda, a Wombo Orchestra, a Gran Kino, (akik vetítéssel egybekötött koncertet adnak, melynek témája az 1989-es év), és a Les Touffes Krétiennes, akik a Besh o droMmal közösen tartanak egy fergeteges 10. születésnapi koncertet. Olaszországból érkezik a folk-rock banda, a La Tresca, a hazai pályáról Péterfy Bori, a Specko Jedno és a Kistehén Melankólikusok jelzik a zenei paletta sokszínűségét, és nem feledkezhetünk meg a Katlanba különleges meglepetésekkel készülő pécsi kötődésű zenekarokról: a Punnany Massifról, a Psycho Mutantsról és természetesen a 30Y-ról sem!

Persze a jazz-rajongók, a világ- és népzenét kedvelők is találhatnak finomságokat: Dresch Mihály Palkonyán tart lemezbemutatót, Sárik Péter és Berki Tamás, valamint Juhász Gábor és Gyémánt Bálint a Vylyan Terasz festői környezetében koncerteznek, a Kovács Udvarházban pedig a Geröly Jazzműhely zzajong(!). Itt lesznek a Romungro fiúk, Kanizsa csillagai, Ferenczi György, Lajkó Félix; valamint a brit Songlines által is elismert Rendhagyó Prímástalálkozónak is helyet ad a fesztivál.

A települések tornatermeiben, faluházaiban az idei színházi évad kiemelkedő alkotásai várják a nézőket, lehet kőszínház vagy független, lényeg a minőség.

A fesztiválon jelen lesz az őszinte és húsbavágó kérdéseket felvető East Balkán a Bárkáról,

Hagit Yakira tánc workshopot tart kicsiknek és nagyoknak, míg a Mediawave-esek elfoglalják Kisharsányt. Filmes és fotós táboruk résztvevői helyi témákat keresnek, esténként pedig a tábortűznél a slam poetry rapper-költői ropogtatják a rímeket. A Kády-műhely gyerekeknek tart képzőművészeti és filmes foglalkozásokat, Karádi Marika néni pedig hímzést tanít. De lesz főzőverseny is: édes és sós, lehet kóstolni és nevezni is.

Ahogy megszoktuk, temérdek családi programmal is várja a piciket és kicsiket, no meg a játékkedvüket és kíváncsiságukat megőrző nagyobbakat is a Katlan. Többek között Halász Judit, a Bóbita Bábszínház, a Hepp Trupp, Korpás Éva, a Kolompos együttes, Vackáék és a MárkusZínház gondoskodik a gyerkőcök szórakoztatásáról. Hogy mi is az a Gyerekkuckó és a Tappancsműhely, vagy a Mesekotyvasztó? Ez csakis a helyszínen derülhet ki! Ahogy az is, melyik a legfinomabb villányi bor a délutáni hűsben, és melyik illik az esti pezsgéshez.

Nem vagyunk normálisak – a fesztivál fővédnöke, Törőcsik Mari mondta az Ördögkatlan szervezőiről. Szavai a Katlan védjegyévé lettek. Mert erre a pár napra a fesztiválozók felfüggesztik a normális tempót, és valóban időt töltenek egymással és magukkal, valódi párbeszédek alakulnak ki köztük, fűben heverve hallgatnak jó zenéket, és kortyolnak hozzá jó borokat, és még az is előfordul, hogy őszintén rámosolyognak egymásra. Erre az öt napra nem normálisak a katlanozók, hanem – a szervezők reményei szerint – jobbak, szebbek a hétköznap normálisnak nevezett önmaguknál. Ehhez adottak a körülmények: a táj Toszkánát idéző szépsége és a minőségi programok színes kavalkádja. A fesztivál másik fővédnöke, Cseh Tamás emlékét idén is megidézi a Katlan: beszélgetésekkel és vetítésekkel lesz jelen a Cseh Tamás Archívum.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése