TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Bankszámlanyitás egyre fiatalabban

4357
A TakarékPont megbízásából készült piacfeltáró kutatás rávilágít arra, hogy a mai fiatalok egyre korábban kerülnek először kapcsolatba a banki szolgáltatásokkal.

Az országosan reprezentatív felmérésben 500 főt - 14 és 32 év közötti fiatalt - kérdeztek meg pénzügyi szokásaikról.

A mai 14-17 évesek 82%-nak már volt bankszámlája 17 éves korára, míg ugyanebben az életkorban ez az arány a most 25 évesek körében még csak 43%. A nemzetközi trendeket vizsgálva elmondható, hogy a hazainál fejlettebb pénzügyi kultúrával rendelkező országokban már korábban lejátszódott az első bankkapcsolat kialakításának fiatalabb korra tolódása. A 14-17 éves fiatalok kétharmadának első bankválasztását leginkább a szülők, illetve a tágabb család befolyásolja, azonban jól megfigyelhető, hogy idővel változnak a döntéseket meghatározó szereplők. A későbbi életkorban a barátok ajánlása, illetve az interneten elérhető információk (beleértve a közösségi oldalakat is) szolgálják a pénzügyi döntéseik alapját.

Általánosságban elmondható, hogy a fiatal korosztály még mindig meglehetősen passzív a pénzügyi témákkal kapcsolatban. Ezt támasztja alá, hogy a megkérdezettek 45%-a bankszámlán és a bankkártyán kívül más banki termékre nem tart igényt. A kutatásban résztvevők csupán 6%-át érdekelné egy megtakarítási számla, míg csupán 4% lenne nyitott egy lakáshitel termék irányába. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a megkérdezett fiatalok átlagosan havi 21 ezer forintból gazdálkodnak, és a bankszámla-birtoklás ma már természetes számukra. Az eredmények szerint ez az összeg 18-25 éves korban már 79 000 forint, majd 26-32 éves korban eléri a 145 000 forintot.

„Általános tapasztalat, hogy a pénzügyi termékek fogyasztása a teljes lakosság körében csökken ugyan, de a fiatalok esetében egyénenként mérve dinamikusan nő. Ezt támasztja alá a 14-32 év közötti korcsoportba tartozó ügyfeleink növekvő száma, valamint legutóbbi kutatásunk eredményei is” – mondta Brezina Szabolcs, a TakarékPont ügyvezető igazgatója.

A felmérés megerősítette továbbá, hogy a 14-32 évesek számára az internetes banki szolgáltatások alapvetően fontosak. Sőt a bankkal kapcsolatos élményeiket – a bankkártya használata mellett – erőteljesen meghatározza a netbank alkalmazása. A megkérdezett fiatalok többsége szívesen nyitná meg első bankszámláját, akár interneten keresztül egy bankfiók helyett.

TakarékPont

A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.
Gondoljuk át, mivel tudunk hozzájárulni a körülöttünk lévő emberek boldogságához, és ennek megfelelően cselekedjünk a lehetőségeinken belül. Ha mindenki így tesz, sokkal jobb lesz a világ.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése