TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Értékeink a szövetség szerint nem múzeumi tárgyak, hanem a jövőnk innovációs és gazdasági alapjai.

A Hungarikum Szövetség (HUSz) a 15 legjelentősebb hungarikum-alkotó vállalkozást, szervezetet és a Magyar ÉrtékTár - Hungarikum törvény stratégiáját, működési modelljét megalkotó hungarikum szakértőket tömöríti magában.

A HUSz 2011. augusztusában bejegyzett szakmai célú közhasznú egyesületként működik, hungarikum témakörben a legjelentősebb hazai szervezet, ahol a Pick-től a Törley-n át a Kodály, Neumann Társaságig, a Mathiász Világörökségtől a Tokajt igazán képviselő szervezeteken, a Béres csepp-en, a magyar operettjátszáson át a Puskás örökség gondozóiig sokrétűen képviselik a hungarikumokat és a kialakulásukhoz, megtartásukhoz, fejlesztésükhöz tartozó tudást.

A Hungarikum Törvény széles konszenzussal támogatásra talált minden politikai erőben, s a magyar Országgyűlésben.

A parlamenti főtárgyaló Mezőgazdasági Bizottság és a Nemzeti Összetartozás Bizottsága támogatja a HUSz tagként való részvételét a leendő törvény által létrehozandó Hungarikum Bizottságban. Jelentős eredmény, hogy a „hungarikum szakma és kikerülhetetlen tapasztalat” tényezőként megjelenik majd a törvény megvalósításában.

A HUSZ eddigi állásfoglalásaival is az „Érték a mérték” alapelvnek megfelelően kiemelten támogatta a törvényalkotást,  s az alábbiakban a mostani, a lényeget érintő javaslataiban is ezt állítja iránytűként maga elé, ami gazdasági, önbecsülési, közösségi átütő eredményeket hoz.

A jelen törvényjavaslat eddigi módosító indítványainak többségét is a HUSZ jegyezte.

Szakmailag és a működőképesség szempontjából fő üzenetei, melyeket  a törvényhozók felé javasol:

  • a következetes és támogatott felfutó rendszert a Magyar ÉrtékTárban (a „ki mit tud”-ban legyenek kötelező elődöntők),
  • az önálló költségvetési nyílt tételsort a létrehozásra, működtetésre, támogatásra (ne bújjon el a témakör egy minisztériumban),
  • hogy a szakmai és civil képviselet jelenjen meg a kormányzati, köztestületi, politikai képviselők mellett a Hungarikum Bizottságban és a működtetésben (többszintű közösségi és szakmai elismerés is kelljen majd a nemzeti értékké, később a hungarikummá váláshoz),
  • hogy érték és elismertségalapú legyen a hungarikum, ne üzleti és adminisztrációs alapú (az EU földrajzi eredetvédett jekölés nem jelent mindig minőséget is),
  • hogy értéktámogatás és menedzselés legyen, ne csak értékregisztrálás (ne múzeum „tartsa nyilván” a XXI. századi hazai innovációkat)
  • hogy aktív, XXI. századi funkciót találó alkotás, termék legyen a hungarikum, passzív örökségünk maradjon nemzeti érték szinten.
A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése