TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Neten a cégem

3890
A McKinsey & Co. bemutatta 2012-es, friss tanulmányát, melyben az internet gazdaságban betöltött szerepét vizsgálták a feltörekvő országokban, köztük Magyarországon.

Az internet Magyarország GDP-jének netto 3,9%-ához járult hozzá 2010-ben, ez 5,1 mrd USD, azaz 1058 mrd HUF, ami – viszonyításképpen – kétszerese a magyar húsiparnak. Ez az arány egyébként olyan, fejlettebb országokkal teszi hasonlatossá Magyarországot, mint Németország vagy az Egyesült Királyság. Az e-kereskedelem fejlődésének egyik legfőbb gátja jelenleg az online fizetés lehetőségének hiánya.

Az országban egyébként meghatározó kkv szektor már elkezdett profitálni az internet kínálta gazdasági lehetőségekből, ez az alkalmazottak képzésének középpontba állításával, és azzal fokozható, ha többet invesztálnak a webes technológiákba. Hazánkban az e-kereskedelem fejlődésének egyik legfőbb gátja jelenleg az online fizetés lehetőségének hiánya. A kkv-knak bátorításra van szükségük ahhoz, hogy elkezdjenek aktívan jelen lenni a világhálón, illetve hogy elfogadják az online tranzakciókat. Azok a kkv-k, akik saját bevallásuk szerint összkiadásuk 30+%-át fordítják ICT eszközökre, 16,7%-kal növelték bevételüket. Összehasonlításképpen, azok, akik 10%-nál kevesebbet fordítottak erre, mindössze 2,1%-os növekedést értek el.

A Google magyarországi irodájának vezetője, Heal Edina emlékeztetett rá, hogy kutatási adataik szerint a hazai kisvállalkozásoknak kevesebb mint a fele rendelkezik honlappal és 47%-a egyáltalán nem költ online vagy offline hirdetésre. Emellett beszámolt róla, hogy az egy évvel ezelőtt indult Neten a cégem programba már több mint 10 000 hazai kisvállalkozás regisztrált, és több mint 3 000 honlapot hoztak létre.

Magyarország lakosainak 68%-a internetezik1 jellemzően minimum heti rendszerességgel. Az internetezők 88%-a vásárlás előtt az interneten tájékozódik, eközben a kisvállalkozásoknak kevesebb mint a fele rendelkezik honlappal és 47%-a egyáltalán nem költ online vagy offline hirdetésre. Ez a tendencia jelentősen csökkentheti eredményességüket. A Budapest Bank megbízásából 2009-ben végzett kutatás alapján sikeres működésük feltétele a tudatosság és az innováció. Az interneten értékesítő kiskereskedelmi boltok forgalma 2009-ben megközelítette a 100 milliárd forintot, 2010-ben pedig a 133 milliárdot, amely a teljes kiskereskedelmi forgalom 1,8%-át teszi ki.

Surányi Tamás, a Budapest Bank termékmenedzsere elmondta, hogy a legfrissebb kutatások szerint a megkédezett fogyasztók 90%- a vásárolt már online, ugyanakkor a kereskedők csupán 13%-a rendelkezik webshoppal. A webshoppal rendelkező kisvállalkozások fele állítja, hogy forgalma növekedett ennek az eszköznek a hatására, átlagosan 26%-al. A cégek jelentős részének sikerült üzemeltetési költségeit is csökkenteni a webáruház révén, átlagosan 24%-al. A Neten a cégem program novembertől webshop létrehozásában és VPOS kialakításában is ingyenes eszközökkel támogatja az érdeklődő vállalkozókat.

A program következő állomása az ingyenes, budapesti Neten a cégem Nap lesz március 6-án a Budapest Kongresszusi Központban. A szervezők 800 fő részvételére számítanak. Az egész napos eseményen előadásokkal, tanácsadással és oktatással várják az érdeklődő vállalkozókat. A rendezvény ingyenes, regisztrálni és a részletes programról tájékozódni a www.netenacegem.hu oldalon lehet.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése